Συνέδρια & Εκδηλώσεις

9o Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί ενάντια στον καρκίνο 7-9 Μαρτίου 2024

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία φέτος συμπληρώνουμε δέκα χρόνια που καλλιεργούμε την κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου, αλλά και προσπαθούμε εμπράκτως για την ισότιμη πρόσβαση στα καινοτόμα εργαλεία της ογκολογίας, όπως είναι τα προγράμματα δωρεάν γονιδιακού ελέγχου που πραγματοποιούμε μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.

Με αφορμή τα δέκα μας χρόνια διοργανώνουμε το 9ο Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία: Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί Ενάντια στον Καρκίνο (7-9 Μαρτίου, Σαρόγλειο Μέγαρο Αθήνα). Ένα Συνέδριο που εστιάζει στον καρκίνο στη γυναίκα και στις διαφορές της νόσου ανάλογα με το φύλο, αλλά και τους τρόπους υποστήριξης των γυναικών επαγγελματιών στην Ογκολογία. Εξάλλου, κοινό όραμά μας που μάς ένωσε δέκα χρόνια πριν ήταν η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού επιστημονικού δικτύου με διττό σκοπό: την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα των γυναικών Ογκολόγων, αλλά και ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα ασθενή με καρκίνο.

Φυσικά στο Συνέδριο συζητούνται οι state of the art εξελίξεις στον καρκίνο. Στρογγυλές Τράπεζες για τον γυναικολογικό καρκίνο, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του μαστού, τον γαστρεντερικό και ουρολογικό καρκίνο, τη σχέση διεπιστημονικών συμβουλίων για τον κληρονομικό καρκίνο, είναι μερικές από τις συζητήσεις, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες συναντώνται για να μιλήσουν για τις καινοτόμες εξελίξεις, καθώς για το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο μας δεν παραλείπουμε όλους όσοι δίνουν μαζί μας τη μάχη για πρόληψη, ενημέρωση και αντιμετώπιση της νόσου. Νοσηλευτές θα μιλήσουν για τη ογκολογική νοσηλευτική και φροντίδα του ασθενή, αλλά και οι φοιτητές μας θα αγγίξουν ένα θέμα επίκαιρο, τη σχέση περιβάλλοντος και καρκίνου, ενώ η Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) θα εξετάσει τη σημασία του mentoship στην πορεία ενός νέου ογκολόγου.

Το 9ο Πανελλήνιο Forum συζητά, επίσης, και θέματα που αφορούν την πρόληψη, την ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση, τα δικαιώματα των ασθενών, αλλά και ειδικά θέματα, όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, το μικροβίωμα, τις κλινικές μελέτες, τις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και τη σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία, μέσα από τη δεκαετή δράση μας και τη στήριξη των υποστηρικτών μας στο Κοινωνικό Ταμείο, έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε εκατοντάδες δωρεάν γονιδιακούς ελέγχους σε περιστατικά που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Στο Συνέδριο μας θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δωρεάν γονιδιακών ελέγχων, μια δεκαετή πείρα που συνεισφέρει στην κοινωνία, αλλά και στον επιστημονικό διάλογο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης, η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αφιερώνεται σε Γυναικεία Πορτραίτα που έχουν σφραγίσει την ιστορία μέσα στο χρόνο, ενώ συμμετέχουν ομιλητές που έχουν συμβάλλει στις θεματικές της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπως η κα Lola Manterola που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο δύσκολο πεδίο του fundraising στην Ογκολογία, αλλά και η κα Αλίκη Δρακούλη που έχει αφιερωθεί στην κοινωνική προσφορά μέσω της Axion Hellas.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, χαιρετισμό θα απευθύνουν o Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ομ. Καθηγητής κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα.

Στην Τελετή θα βραβευθούν η κα Solange Peters, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, τ. Πρόεδρος European Society for Medical Oncology (ESMO) και ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ομάδας Γυναικών στην Ογκολογία (Women 4 Oncolocy), και η κα Λίνα Νικολακοπούλου, ποιήτρια και στιχουργός, για την πολυετή στήριξή της στο Δίκτυο μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμετέχοντες από την ελληνική και διεθνή ογκολογία που συνεισφέρουν στην επιτυχία του Συνεδρίου μας, αλλά και τη συμβολή όλων των ειδικοτήτων για την προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερα για τις Γυναίκες στην Ογκολογία εδώ

Υπό την Αιγίδα

Γενική Γραμματεία Ισότητα και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου

Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού

Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού

Χορηγός επικοινωνίας: HealthNextgeneration

Εγγραφή και παρακολούθηση του Forum είναι δωρεάν και επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας και σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές.Για τις εγγραφές:

https://ets.betterevents.live/form/w4o2024

Οργανωτική Επιτροπή

Ελένη Γαλάνη Ελένη Λινάρδου, Ζένια Σαριδάκη, Αθηνά Χριστοπούλου, Αμάντα Ψυρρή

 

Τελικό πρόγραμμα 9o Πανελλήνιο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί ενάντια στον καρκίνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Γυναίκες στην Ογκολογία”, “Sephora”, “Άλμα Ζωής” μια ακόμα ημέρα συνάντησης της επιστήμης με την ανάγκη για αυτοφροντίδα στο Metropolitan Hospital.

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων δράσεων, οι “Γυναίκες στην Ογκολογία”, τα “Sephora”, και το Άλμα Ζωής” συνεχίζουμε τη συνεργασία προσφέροντας στις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μια διαφορετική και ιδιαίτερη δράση.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 ήταν μια ακόμα ημέρα συνάντησης της επιστήμης με την αυτοφροντίδα, αυτή τη φορά στο Metropolitan Hospital με πρωτοβουλία των γιατρών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών στην Ογκολογία και ογκολόγων στο Νοσοκομείο Metropolitan, Δρ. Ελένη Γαλάνη, Δρ. Έλενα Λινάρδου, Δρ. Ζένια Σαριδάκη.

Οι experts των Sephora βρέθηκαν στο Metropolitan Hospital στη Βραχεία Νοσηλεία (μονάδα χημειοθεραπείας) για να μοιραστούν τα μυστικά ενός εορταστικού μακιγιάζ, με τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο και βρίσκονται υπό θεραπεία. Η θεραπεία ενδεχομένως δημιουργεί προκλήσεις στην αγαπημένη συνήθεια του μακιγιάζ, αλλά οι εξειδικευμένες γνώσεις της ομάδας των Sephora βοήθησαν με απαντήσεις και χρήσιμα tips. Καθόλου τυχαία η δράση των Sephora ονομάζεται “Classes for Confidence” με σκοπό να καθοδηγήσει τις γυναίκες στη ρουτίνα του μακιγιάζ, ακόμα και όταν υπάρχουν ιδιαιτερότητες και προκλήσεις λόγω της νόσου. Η παγκόσμια δράση “Sephora Stands Classes for Confidence” έχει, εξάλλου, ως στόχο την ενδυνάμωση, την αποδοχή, την αυτοφροντίδα. Αντίστοιχα, λοιπόν, στο χώρο της Βραχείας Νοσηλείας, η επιστήμη συνάντησε την αυτοφροντίδα, μια υπενθύμιση ότι γυναίκα που νοσεί, παραμένει γυναίκα με πολύπλευρες ανάγκες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη φοβερή ομάδα των Sephora για την ευαισθητοποίηση τους και την προσέγγιση της ομορφιάς ως κοινωνικής προσφοράς. Ευχαριστούμε και τις εθελόντριες από το “Άλμα Ζωής”  κ.κ. Κυριακή Κοκονέζη και Νίνα Αμηρά που βρέθηκαν μαζί μας για να μοιραστούν μαζί μας το σπουδαίο έργο και στήριξη που παρέχει άοκνα ο Σύλλογος.

Ευχαριστούμε τις Ογκολογικές Κλινικές του Metropolitan Hospital, καθώς και το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Βραχείας Νοσηλείας του νοσοκομείου για την πολύτιμη βοήθεια τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Προϊσταμένη του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας, κα Χρύσα Σκορδέλη που, όπως τόνισε η Δρ. Γαλάνη στο χαιρετισμό της, δεν φροντίζει μόνο για την άψογη λειτουργία του τμήματος, αλλά μεριμνά πάντα να είναι ένας χώρος ζεστός και ανθρώπινος, και με ενθουσιασμό υποστηρίζει δράσεις που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ολιστικά.

Αυτές οι δράσεις εκφράζουν το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας που συμπράττει για την πολύπλευρη στήριξη του ογκολογικού ασθενή.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Γυναίκες στην Ογκολογία”, “Sephora”, “Άλμα Ζωής” @ Αττικό Κτίριο Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»: Συνάντηση της επιστήμης με την αυτοφροντίδα για τον ογκολογικό ασθενή.

Η Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ήταν μια ημέρα συνάντησης της επιστήμης με την αυτοφροντίδα, με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων. Γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (Β΄ ΠΠΚ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις experts των “Sephora” και να τις συμβουλευτούν για τις ανάγκες της περιποίησης δέρματος και για χρήσιμες τεχνικές μακιγιάζ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη συνεργασία του δικτύου “Γυναίκες στην Ογκολογία” με το Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” και τα “Sephora”, μια σύμπραξη με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση της ογκολογικής ασθενούς, καθώς συχνά η θεραπεία απαιτεί προσαρμογή του τρόπου ζωής και της καθημερινής ρουτίνας της, όπως είναι το μακιγιάζ. Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο έχει πολύπλευρες ανάγκες αλλά και ρόλους, καθώς παραμένει επαγγελματίας, μητέρα, γυναίκα. Σε αυτές τις ανάγκες έχει σύμμαχο την επιστήμη, αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας που δεν αγνοεί τις σύνθετές της ανάγκες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δράση είχαν την ευκαιρία να μάθουν μυστικά για ένα εορταστικό μακιγιάζ, αλλά και να απευθύνουν ερωτήματα που τις απασχολούν στις καθημερινές τους συνήθειες. Η ομάδα των Sephora δέχθηκε πολλά ερωτήματα από τις ασθενείς για το πώς μπορούν να ενσωματώσουν στη ρουτίνα τους τεχνικές φροντίδας του δέρματος, που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζει δυσχρωμίες, και τεχνικές μακιγιάζ για ειδικές ανάγκες όπως τα φρύδια, και οι εξειδικευμένες γνώσεις των experts βοήθησαν με απαντήσεις και χρήσιμα tips.

Καθόλου τυχαία η δράση των Sephora ονομάζεται “Classes for Confidence” με σκοπό να καθοδηγήσει τις γυναίκες στη ρουτίνα του μακιγιάζ, ακόμα και όταν υπάρχουν ιδιαιτερότητες και προκλήσεις, όπως αυτές της νόσου. Η παγκόσμια δράση “Sephora Stands Classes for Confidence” ξεκίνησε, άλλωστε με στόχο την ενδυνάμωση, την αποδοχή, την αυτοφροντίδα.

Αντίστοιχα, λοιπόν, στο Αττικό Κτίριο της Ιατρικής Σχολής (Κτήριο ΑΚΙΣΑ) του ΠΓΝ «Αττικόν», η επιστήμη συνάντησε την αυτοφροντίδα, μια υπενθύμιση ότι γυναίκα που νοσεί, παραμένει γυναίκα και συνεχίζει τη ζωή της με τις ρουτίνες και τις υποχρεώσεις της, απολαμβάνει την εορταστική περίοδο, και χρειάζεται συμμάχους όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ομάδα των Sephora για την ευαισθητοποίηση τους και την προσέγγιση της ομορφιάς ως κοινωνικής προσφοράς. Ευχαριστούμε για αυτήν την πρωτοβουλία το “Άλμα Ζωής” και την εθελόντρια του Συλλόγου κα Μαρία Καλογεροπούλου που ήταν μαζί μας για να μοιραστεί την εμπειρία της, αλλά και να ενημερώσει για τις δράσεις του Συλλόγου που πάντα έχουν ως στόχο την ποιότητα ζωής και την ενδυνάμωση κάθε γυναίκας που βιώνει τον καρκίνο.

Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Β΄ ΠΠΚ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και στην κα Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, Διευθύντρια Β΄ ΠΠΚ και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των “W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία” για τον συντονισμό αυτής της δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β΄ ΠΠΚ συνεχίζει το καινοτόμο έργο της με προσήλωση στις σφαιρικές ανάγκες του ογκολογικού ασθενή. Τον περασμένο Μάρτιο εγκαινίασε το πρωτοποριακό Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, την πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας κας Α. Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, προέδρου της Ιατρικής Σχολής Κ. Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο κα Καλλιόπη Καλαϊτζή, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην παρουσίαση της Κλινικής: «Το ιατρείο αυτό θα συμβάλλει στην ολιστική προσέγγιση και αποκατάσταση των καρκινοπαθών. Πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερά Κέντρα Αναφοράς που θα ξεκινούν από τη διάγνωση και θα φτάνουν έως τη συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη ζωή του καρκινοπαθούς.».

Η υποδοχή τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η πολύπλευρη στήριξη του ογκολογικού ασθενή.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γυναίκες στην Ογκολογία & Μαρία Παμπουκίδη: Face Yoga στο προσωπικό του Metropolitan Hospital

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτή τη μάχη μετέχουμε όλοι, ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές αλλά και όλο το προσωπικό σε μια μονάδα υγείας.

Στις 26 Οκτωβρίου 2023 συναντηθήκαμε στο Αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital να τιμήσουμε το προσωπικό για την αφοσίωση του σε αυτή τη μάχη. Μια πρωτοβουλία των Γυναικών στην Ογκολογία και των γιατρών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής μας και ογκολόγων στο Νοσοκομείο Metropolitan, Δρ. Ελένη Γαλάνη, Δρ. Έλενα Λινάρδου, Δρ. Ζένια Σαριδάκη, για να ευχαριστήσουμε τη γυναίκα επαγγελματία στο χώρο της υγείας για την προσφορά της.

Εμείς ως Γυναίκες στην Ογκολογία γνωρίζουμε τις απαιτήσεις και την αφοσίωση που απαιτεί η εργασία στο χώρο της υγείας από κάθε μετερίζι και θέση.

Για αυτό και επιλέξαμε φέτος τον Οκτώβριο να διοργανώσουμε μαζί με το Metropolitan Hospital, μια ιδιαίτερη εκδήλωση για όλους όσοι βρίσκονται στο πλευρό μας στη μάχη μας για την πρόληψη, την ενημέρωση, τη θεραπεία. Μια εκδήλωση που εκκινεί από τη διαπίστωση ότι οι σύγχρονες απαιτήσεις της καθημερινότητας συχνά στερούν μια βασική ανάγκη για τη σωματική και ψυχική υγεία: την αυτοφροντίδα.

Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να έχουμε κοντά μας την κα Μαρία Παμπουκίδη, πιστοποιημένη Face Yoga Coach για ένα σεμινάριο Face Yoga, την ολιστική μέθοδο εκγύμνασης του προσώπου. Η κα Παμπουκίδη εκτός από το ότι έχει μαθητεύσει και συνεργάζεται με τη Fumiko Takatsu, δημιουργό της Face Yoga Method, υπηρετεί την ολιστική προσέγγιση με στόχο πάντοτε την υγεία, με τη στενή αλλά και την ευρεία της έννοια.

Η υποδοχή του σεμιναρίου από το προσωπικό του νοσοκομείου, νοσηλευτές, γιατροί, διοικητικοί, ήταν ενθουσιώδης, καθώς η πρώτη γνωριμία μας με τη Face Yoga μάς έδειξε πράγματι την ολιστική της ταυτότητα. Το πρόσωπό μας μαρτυρά το συναίσθημα, αλλά και τον εσωτερικό μας κόσμο, καθρεφτίζοντας τι συμβαίνει στο σώμα μας, όπως μάς έδειξε η κα Παμπουκίδη.

Συνειδητοποιήσαμε στο δίωρο σεμινάριο, στις ώρες αυτοφροντίδας που μας χάρισε η κα Παμπουκίδη ότι η Face Yoga δεν είναι μια μέθοδος μόνο για αισθητικούς λόγους. Είναι χρόνος για τον εαυτό, χρόνος για να ανασάνουμε, χρόνος συνειδητότητας, μια ολιστική προσέγγιση στην έννοια της φροντίδας του εαυτού. 

Ευχαριστούμε θερμά το Metropolitan Hospital που αγκάλιασε με ενθουσιασμό ακόμα μια δράση των Γυναικών στην Ογκολογία, τους συμμετέχοντες για τη ζεστή υποδοχή τους και φυσικά τη Μαρία Παμπουκίδη για ένα μάθημα που θα μας ακολουθεί στην καθημερινότητά μας.

  Μαρία Παμπουκίδη

Η Μαρία Παμπουκίδη είναι πιστοποιημένη Face Yoga Coach και δημιουργός της Aqua Face Yoga, μιας νέας, πολυαισθητηριακής εμπειρίας που συνδυάζει τα οφέλη της Face Yoga με τα οφέλη του νερού. Έχει μαθητεύσει και συνεργάζεται στενά με τη Fumiko Takatsu, δημιουργό της Face Yoga Method. Είναι εκπαιδεύτρια και εξετάστρια δασκάλων Face Yoga, διοργανώνει workshops και retreats, ενώ παραδίδει personal μαθήματα μέσω διαδικτύου

Instagram: @Maria Pampoukidi

https://aquafaceyoga.com/

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8ο Πανελλήνιο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία – “Η Τέχνη της Ογκολογίας” Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Forum Γυναίκες στην Ογκολογία, που διεξήχθη 8-10 Δεκεμβρίου 2022 στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Ένας χώρος που μας εντυπωσίασε με τη νέα φυσιογνωμία του, αλλά και μας συγκίνησε λόγω της ζωντανής μνήμης της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα που υπήρξε πρέσβειρα των σκοπών μας ως δυναμικό μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής.

Εξάλλου, η φετινή θεματική του επιστημονικού forum «Η Τέχνη της Ογκολογίας» δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε πιο κατάλληλο χώρο, καθώς, ήδη από την κεντρική είσοδο, η «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση με τον οικουμενικό της χαρακτήρα συμβολίζει τη δημιουργία και τη ζωή.

Αυτός ήταν ο χαρακτήρας του επιστημονικού Forum που επιδίωξε να παρουσιάσει τις state of the art εξελίξεις στο χώρο της ογκολογίας, με μέριμνα στον ασθενή και στις ανάγκες του, αλλά και στον επιστήμονα στο χώρο της ογκολογίας.

H πρώτη ημέρα του Forum, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε με τη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, ένα στρογγυλό τραπέζι με διττή στόχευση: και τη νοσηλευτική και την ενδυνάμωση των νοσηλευτριών/ων.

Στρογγυλό Τραπέζι

«Η τέχνη της νοσηλευτικής φροντίδας ασθενών με καρκίνο»

Προεδρείο: Ε. Πατηράκη, Σ. Κατσαραγάκης

Η τέχνη της νοσηλευτικής φροντίδας: Φροντίζειν και νοσηλεύειν Χ. Κάρλου
Εκπαίδευση ασθενών-φροντιστών Α. Κασσιανού
Φροντίδα στο τέλος της ζωής Μ. Παραρά
Αυτοφροντίδα των νοσηλευτριών/ών Ά. Παπαδούρη
Ηγεσία Σπ. Τσαρουχά

Ακολούθησε το Φοιτητικό Τραπέζι με νέες/ους φοιτήτριες/ες που αφουγκράζονται τους προβληματισμούς της εποχής, όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες για το ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη.

Φοιτητικό Τραπέζι

«Women in medicine: breaking the glass ceiling»

Προεδρείο: A. Ψυρρή, Ε. Μιχελής

Women in medicine: Historical perspective Β. Νικοβιά
The impact of society and culture on the physician – patient relationship Ε. Γκόρλα
Sexual harassment and gender bias in the medical profession Α.Μ. Γεώργα
Mentorship and role models with regard to career advancement in female
medical students Μ. Γιαννουλέα
Women in oncology: Representation, leadership and unseen barriers Μ.Ε. Λιβανού
Women in surgery – Still a taboo subject? Ε. Αβραμίδου
Is it only “for women, by women.”? The male perspective Ν. Ευαγγελίδης

 

Καθώς η πανδημία της COVID -19 δεν έχει σταματήσει να μας απασχολεί, η διάλεξη που ακολούθησε, επικεντρώθηκε στα διδάγματα αυτής της πρόκλησης για το μέλλον.

Διάλεξη

«Η εποχή της πανδημίας»

Συντονισμός: Γ. Παναγιωτακόπουλος

Οι επόμενες πανδημίες – μάθαμε κάτι;

 

 

 

Γ. Παππάς

 

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με το στρογγυλό τραπέζι για το γυναικολογικό καρκίνο, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο.

Στρογγυλό Τραπέζι

«Η τέχνη της αντιμετώπισης του γυναικολογικού καρκίνου»

Προεδρείο: Δ. Πεκτασίδης, Γ. Αραβαντινός, Α. Δημόπουλος

Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στο γυναικολογικό καρκίνο Γ. Πολυχρονίδου
Η ακτινοθεραπεία στον γυναικολογικό καρκίνο Π. Σκάρλος
Νεότερα δεδομένα στον καρκίνο ωοθηκών Κ. Κουτσούκος
Σχολιασμός: Ρ. Ζακοπούλου, Α. Νικολαΐδη

 

Η Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ξεκίνησε με ένα πάνελ αφιερωμένο στην τέχνη της σύμπραξης. Με τη συνεισφορά ενός εξαιρετικού προεδρείου και σχολιασμού, η συζήτηση αφιερώθηκε στην ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία οργανισμών που στέκονται πλάι σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και στην ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων για το κοινό καλό.

Πάνελ
«Η τέχνη της σύμπραξης»
Προεδρείο: Α. Ανδρεάκη, Ι. Δέμου, Ε. Γαλάνη, Ζ. Σαριδάκη
Συμμετέχοντες:  Α. Ανδρεάκη – Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια
Αικ. Αποστολίδου – European Cancer Patient Coalition
Ζ. Γραμματόγλου – Σύλλογος «ΚΕΦΙ»
Μ. Ζαννή – Οργάνωση «Women Act»
Ν. Μεταξωτός – Ι LIVE FOR ME
Π. Μιχαλοπούλου – Σύλλογος «Άλμα Ζωής»
Α. Πασακοπούλου – Όμιλος «ΑγκαλιάΖΩ»
Κ. Πατέλη Bell – FairLife LCC
Φ. Πουλακάκη – Europa Donna Hellas
Σχολιασμός: Α. Σβώλου – Δημοσιογράφος
Σ. Αγορογιάννη

 

Ακολούθησε η στρογγυλή τράπεζα των νέων ογκολόγων που παρουσίασαν τις νεότερες εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), με τη συνεισφορά των διακεκριμένων επιστημόνων του προεδρείου και των σχολιαστών.

Στρογγυλό Τραπέζι ΟΝΕΟ
«ESMO Highlights»
Προεδρείο: Φ. Σταυρίδη, Στ. Λαμπρόπουλος, Σ. Λέββα, Α. Καντζιούρα  

 

 Σ. Λέββα

Highlights στον ορθοκολικό καρκίνο – κλινική μελέτη NICHE-2.
Highlights στα σαρκώματα – Δεσμοειδείς όγκοι                                         Α. Πανταζόπουλος
Highlights στο NSCLC – η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους μη καπνιστές Ν. Σπάθας
Σχολιαστές: Ν. Σπάθας, Ι. Γαζούλη, Στ. Γκούρα

 

Τα επόμενα τραπέζια ήταν αφιερωμένα στους καρκίνους του ουροποιητικού, του πνεύμονα και του γαστρεντερικού, η επιτυχία των οποίων οφείλεται στη συνεισφορά των επιστημόνων που μάς τίμησαν με ομιλίες και συντονισμό, μεταφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις στα πεδία.

Στρογγυλό Τραπέζι
«Η τέχνη της αντιμετώπισης των καρκίνων του ουροποιητικού»
Προεδρείο: Αικ. Μπολέτη, Δ. Νάση Ε. Μαραγκούλη
Καρκίνος ουροδόχου κύστεως
Καρκίνος προστάτη και κληρονομικότητα Ε.Ι. Περδικούρη
Καρκίνος νεφρού Μ. Λύκκα
Σχολιαστές: Γ. Λαϊνάκης, Γ. Μηλάκη
Στρογγυλό Τραπέζι
«Η τέχνη της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα»
Προεδρείο: Π. Κοσμίδης, Σ. Αγγελάκη Ν. Κουφός
Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο πνεύμονα – πού βρισκόμαστε σήμερα;
Ανοσοθεραπεία σε πρώιμα στάδια ΜΜΚΠ Γ. Μούντζιος
Ανοσοθεραπεία στην 1η γραμμή ΜΜΚΠ- μακρόχρονη επιβίωση Μ. Δρίζου
Στοχεύουσα θεραπεία- νέοι στόχοι, νέα φάρμακα Ε. Σαρρής
Σχολιαστές: Ε. Σαμαντάς, Σ. Λαμπάκη
Στρογγυλό Τραπέζι
«Η τέχνη της αντιμετώπισης των καρκίνων του γαστρεντερικού»
Προεδρείο: Ι. Μπουκοβίνας, Χ. Χριστοδούλου Ι. Μπουκοβίνας
Βιοδείκτες στην πρώιμη νόσο
Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο ανώτερου πεπτικού Μ. Ροβίθη
Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο κατώτερου πεπτικού Γ. Ζαρκαβέλης
Νέα μονοπάτια στόχευσης στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και χοληφόρων Γ. Κεσίσης
οδών: προκλήσεις και προοπτικές
Σχολιαστές: Ν. Τσουκαλάς, Μ. Νικολάου, Γ. Οικονομόπουλος

 

Η εποχή της ψηφιακής επανάστασης και στην υγεία ήταν το θέμα του πάνελ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην ογκολογία, στο οποίο εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, της επιστήμης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, συζήτησαν για την υπηρεσία της τεχνολογίας στις ανάγκες του ασθενή με καρκίνο.

 Πάνελ
«Ψηφιακός μετασχηματισμός στην ογκολογία»
Προεδρείο: Ι. Κωτσιόπουλος, Ζ. Σαριδάκη
Ομιλητές: Ι. Κωτσιόπουλος, Α. Μπούτης, Κ. Κωστίκας, Φ. Ζαγουρή

 

Η Τελετή Έναρξης ξεκίνησε με φιλοσοφική διάθεση με τη συζήτηση για τη σχέση θεάτρου και ογκολογίας από τον κ. Τ. Θεοδωρόπουλο και την κ. Ρ. Γρηγορίου, ενώ την επίσημη έναρξη χαιρέτισαν η κ. Νίκη Κεραμέως, η κ. Στέλλα Κυριακίδη, και η κ. Σ. Τσιάρα.
Ακολούθησε συζήτηση για την τέχνη της προσφοράς και της αλληλεγγύης, μια στιγμή συγκίνησης, καθώς στο πάνελ συμμετείχαν πρέσβειρες και πρεσβευτές των σκοπών των Γυναικών στην Ογκολογία που ενεργά μάς υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, και θα συνεχίσουν, όπως με τόση θέρμη τόνισαν η κ. Σίσσυ Παυλοπούλου και η κ. Λίνα Νικολακοπούλου. Η κ. Παζαΐτη ανέδειξε τη σημασία της τέχνης στην προσφορά στην ασθενή, όπως και η κα Πικρού-Βαλεντή που εστίασε στην τέχνη της αλληλεγγύης. Η κ. Μαντουβάλου και κ. Περγαλιώτου ανέδειξαν τη σημασία της επικοινωνίας ως μέσο προσφοράς και ουσιαστικής αρωγής. Οι Γυναίκες στην Ογκολογία, όμως, υποστηρίζονται και από εξέχοντες άνδρες, όπως οι κ.κ. Ο.Ι, Ζώρας, Π. Κοσμίδης, Δ. Μπαφαλούκος, Ι. Μπουκοβίνας, Δ. Τούσουλης, Ν. Χατζηνικολάου, οι ομιλίες των οποίων μάς άγγιξαν, όπως και η διαρκής υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Τελετή Έναρξης

Συντονισμός: Σ. Αγγελάκη, Ε. Γαλάνη, Ε. Λινάρδου, Ζ. Σαριδάκη, Α. Χριστοπούλου, Α. Ψυρρή

Θέατρο και ογκολογία

Τ. Θεοδωρόπουλος, Ρ. Γρηγορίου

Επίσημη Έναρξη με χαιρετισμό από:

Ν. Κεραμέως – Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

  1. Kyriakides – Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων ΕΕ
  2. Peters – Πρόεδρος ESMO

Σ. Τσιάρα – Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Πάνελ-συζήτηση:

«Η τέχνη της προσφοράς και της αλληλεγγύης» Συμμετέχοντες: Ο.Ι. Ζώρας, Π. Κοσμίδης, Τ. Μαντουβάλου, Δ. Μπαφαλούκος, Ι. Μπουκοβίνας, Λ. Νικολακοπούλου, Ν. Παζαΐτη, Σ. Παυλοπούλου, Τ. Περγαλιώτου, Θ. Πικρού-Βαλεντή, Δ. Τούσουλης, Ν. Χατζηνικολάου, Σ. Χηνιάδου-Καμπάνη

 

Η τελευταία ημέρα του Forum εστίασε στις θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του μαστού με την πολύτιμη συνεισφορά επιστημόνων με εξειδίκευση στο πεδίο, και μια συζήτηση που προσφέρει τον κατάλληλο χώρο για προώθηση της έρευνας.

Στρογγυλό Τραπέζι
«Η τέχνη της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού»
Προεδρείο: Μ. Δεμίρη, Ε. Μοιρογιώργου, Ε. Λιανός Φ. Σταυρίδη
Ο εξελισσόμενος ρόλος της ανοσοθεραπείας στον TNBC Sponsored by MSD
Η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων για τις ασθενείς με μεταστατικό Α. Νικολαΐδη
τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις Sponsored by GILEAD
Θεραπευτικός αλγόριθμος για την HER2 νόσο Ε. Αραβαντινού Φατώρου
 
Θεραπευτικές εξελίξεις στον ER+/HER 2- καρκίνο του μαστού Μ. Σκόνδρα
Σχολιάστριες: Α. Βερνάδου, Ι. Γαλανού, Α. Δελημήτσου

 

Η δορυφορική διάλεξη που ακολουθούσε εστίασε στην καινοτομία και ιδίως στην ενημέρωση και στην πρόσβαση σε αυτή και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

Δορυφορική Διάλεξη

«Η τέχνη της πρόσβασης στην καινοτομία»

Προεδρείο: Ε. Λινάρδου, Α. Χριστοπούλου

Σχολιαστές: Κ. Αθανασάκης, Π. Μιχαλοπούλου, Χ. Αντωνόπουλος

Sponsored by AstraZeneca

Η ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας ήταν η θεματική της επόμενης στρογγυλής τράπεζας με εστίαση στο gender medicine και τη διεθνή οπτική.

Round Table

«Gender medicine and oncology»

Moderators: A. Psyrri, H. Linardou

What is gender medicine and is it relevant in οncology? C. Sessa
Sex differences as modulators of cancer biology A. Letsch
Sex and gender differences in anticancer treatment toxicity Β. Özdemir
Comments: I. Athanasiadis

 

Η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στην επιστημονική συζήτηση, απαντώντας σε πολλά ερωτήματα που έχουν ασθενείς και φροντιστές τους, αλλά και δίνοντας λύσεις στους επιστήμονες του χώρου.

Στρογγυλό Τραπέζι
«Η τέχνη της ολιστικής προσέγγισης»
Προεδρείο: Ουρ. Νικολάτου – Γαλίτη, Μ. Θεοχάρη, Μ. Σκόνδρα Χ. Καρανικιώτης
Integrative medicine (ολιστική)
Το πρώτο Pampering Room στην Ελλάδα για γυναίκες με καρκίνο Κ. Καλαϊτζή
Διατροφή Β. Λαμπαδιάρη
Ιατρική χρήση κάνναβης- μύθοι και αλήθειες Ν. Αλεβιζόπουλος
Ηospice care στην Ελλάδα Μ. Αυγουστίδου
Σχολιάστριες: Β. Ράπτη, Ε. Γωνιωτάκη, Μ. Κουρή

 

Ακολούθησε το Forum Γυναικών στην Ογκολογία, μια συνεύρεση των μελών μας που οδήγησε σε μια διαδραστική συζήτηση με πολλές ιδέες για το μελλοντικό σχεδιασμό μας, αλλά και σε μια διαπίστωση για την ανάγκη της σύμπραξης.

 

Forum Γυναικών στην Ογκολογία
Συντονισμός: Σ. Αγγελάκη, Ε. Γαλάνη, Ε. Λινάρδου,
Ζ. Σαριδάκη, Α. Χριστοπούλου, Α. Ψυρρή
Διαδραστική συζήτηση μεταξύ των μελών για ανταλλαγή απόψεων και  προγραμματισμό δράσεων

 

H τελευταία στρογγυλή τράπεζα του Forum αφιερώθηκε στην τέχνη και στη θεραπευτική επίδραση που έχει στο σώμα και στην ψυχή. Το δίκτυο μας ανέκαθεν έχει συνδεθεί με την τέχνη και τον πολιτισμό, θεωρώντας ότι η τέχνη και η επιστήμη μπορούν να συνομιλούν για το κοινωνικό καλό.

Στρογγυλό Τραπέζι
«Η τέχνη ως θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο»
Προεδρείο: Δ. Μπαφαλούκος, Ε. Γαλάνη, Ν. Χατζηνικολάου Α. Αγγελοπούλου
Ωδή στη γυναίκα : Τέχνη και θεραπευτική στην ογκολογία
Μουσική ως φάρμακο Δ. Ψαλτοπούλου Καμίνη
Εικαστική θεραπεία, μια μη φαρμακευτική μέθοδος παρέμβασης Ε. Δελή
στον πόνο του άλλου
Λογοτεχνία Χ. Χωμενίδης
Face yoga Μ. Παμπουκίδη
Ιατρικός βελονισμός – Η εφαρμογή στον ογκολογικό ασθενή Π. Ζωγόπουλος

 

Η Συντονιστική Επιτροπή των Γυναικών στην Ογκολογία έκλεισε το συνέδριο ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες και όσες και όσους συνεισέφεραν στη διεξαγωγή του, δίνοντας ραντεβού για το επόμενο Πανελλήνιο Forum.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες Επιστημονικό Πρόγραμμα εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ογκολογία και τέχνη. Ο ρόλος της γυναίκας στην επιστήμη

Ογκολογία και τέχνη. Ο ρόλος της γυναίκας στην επιστήμη

Tο βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, Οι Γυναίκες στην Ογκολογία και οι φίλοι μας  είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε τη συνομιλία τέχνης και επιστήμης στην παράσταση Photograph 51 στο Θέατρο Τέχνης. Το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler, Photograph 51 ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη των W4O Hellas  και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας· Ένα έντονα κοινωνικό και ευαίσθητο έργο για την αφοσίωση στην επιστήμη, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε αυτή, μέσα από  την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν (1920-1958).

Η Φράνκλιν κατάφερε να αποτυπώσει την Φωτογραφία 51 που άνοιξε το δρόμο για την αποκωδικοποίηση της διπλής έλικας του DNA. Ωστόσο, το Νόμπελ κατέληξε στα χέρια των Φ. Κρικ και Τζ. Γουάτσον που έφτιαξαν πρώτοι το μοντέλο της δομής βασισμένοι στο έργο της Φράνκλιν, χωρίς καμία αναφορά σε αυτό. Η Φράνκλιν, έχοντας εκτεθεί εκατοντάδες ώρες σε ραδιενέργεια πέθανε σε ηλικία 38 ετών από καρκίνο των ωοθηκών. H αναγνώριση της θυσίας της ήρθε χρόνια μετά το θάνατό της, ενώ σήμερα η ιστορία της αποτελεί σύμβολο για την αφοσίωση και την αυτοθυσία για την επιστήμη και τη θέση της γυναίκας σε αυτή. Όπως αναφέρει στην κριτική της η κα Ρέα Γρηγορίου: «Το έργο αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα στο πεδίο της δραματουργίας που βιογραφεί την πορεία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν…σε όλη τη διάρκεια του «πιο μοναχικού ταξιδιού» στον κόσμο: το ταξίδι του ερευνητή».

Η θεματική αυτή δεν μπορεί παρά να αγγίζει ιδιαίτερα τις Γυναίκες στην Ογκολογία ως δίκτυο γυναικών με διττό σκοπό: την ουσιαστική αρωγή της επιστήμης στη γυναίκα ασθενή με καρκίνο, αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο της ογκολογίας.

Ευχαριστούμε θερμά για την έκτακτη παράσταση τους συντελεστές που μας συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους, το Θέατρο Τέχνης και την παραγωγή της LeadinArts, αλλά και όλους όσοι υποστήριξαν αυτήν την αποκλειστική παράσταση, καθώς η στήριξή τους ενισχύει το έργο μας. Ευχαριστούμε, επίσης,  για την παρουσία τους τις πρέσβειρες και υποστηρίκτριες μας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, κ. Νατάσα Παζαΐτη, κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, κ. Πασακοπούλου, κ. Πατέλη-Bell.

Περισσότερα για το έργο:

Το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου (βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Νικόλ Κίντμαν) ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Υπόγειο του Κουν, να μας αφηγηθεί την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, ένα έντονα κοινωνικό και ευαίσθητο έργο για την αφοσίωση στην επιστήμη, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε αυτή.

Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν (1920-1958), βιοχημικός και χημική ερευνήτρια, αφιέρωσε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της αναζητώντας ένα πρότυπο μοντέλο για το ανθρώπινο DNA. Η αφοσίωσή της οδήγησε στο αναβαθμισμένο μηχάνημα ακτίνων -Χ και στην αποτύπωση της περίφημης Φωτογραφίας 51, που αποτελεί σήμερα αναφορά για την αποκωδικοποίηση του DNA, ενώ άνοιξε το δρόμο για σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ωστόσο, το Νομπέλ για τη σπουδαία αυτή συνεισφορά της Photo 51, αποδόθηκε σε επιστημονικούς ανταγωνιστές που αξιοποίησαν με δόλιο τρόπο τον επιστημονικό της έργο, χωρίς αναφορά στη συνεισφορά της. Η Φράνκλιν που εκτέθηκε εκατοντάδες ώρες στη ραδιενέργεια για σχεδόν μια δεκαετία, χτυπήθηκε από καρκίνο ωοθηκών και κατέληξε σε ηλικία 38 ετών, χωρίς να δει να αναγνωρίζεται η θυσία της για την επιστήμη και την κοινωνία. Η αναγνώριση αυτή ήρθε χρόνια μετά το θάνατό της, ενώ σήμερα η ιστορία της αποτελεί σύμβολο για την αφοσίωση και την αυτοθυσία για την επιστήμη και τη θέση της γυναίκας σε αυτή.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία ευχαριστούν τους συντελεστές της παράστασης, το Θέατρο Τέχνης και την παραγωγή της LeadinArts για αυτή την ευκαιρία σύμπραξης επιστήμης και τέχνης.  Οι Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O Hellas είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, με διττό σκοπό. Από τη μία στόχος είναι η ουσιαστική αρωγή της επιστήμης της ογκολογίας στη γυναίκα – ασθενή με καρκίνο. Συνάμα, στόχος μας είναι η προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία εξασφάλισαν μια έκτακτη και αποκλειστική για τους φίλους μας παράσταση του θεατρικού έργου Photograph 51, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 18.30, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα), στην ειδική τιμή των 16 ευρώ. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς των Women 4 Oncology Hellas. Περισσότερα στο www.w4ohellas.org  

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την παράσταση Photograph 51 που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Αθήνα με την υποστήριξη των W4O Hellas και της ΕΟΠΕ. Η συζήτηση έθεσε το ερώτημα πώς το φύλο έπαιξε ρόλο στην πορεία της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν, καθώς η συνεισφορά της αποσιωπήθηκε για χρόνια, ενώ αντίθετα οι συνεργάτες της βραβεύτηκαν με Νόμπελ, απέκτησαν φήμη και αναγνώριση στην επιστημονική κοινότητα. Τι θα γινόταν «αν δεν ήταν γυναίκα…»; διαβάστε περισσότερα εδώ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμετοχή των W4O Hellas στην Επιστημονική Ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. με θέμα «Αντικαπνιστική Εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα»

Οι W4O Hellas συμμετείχαν στην Επιστημονική Ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Αθηνών – «Κ.Ε.Φ.Ι.» με θέμα «Αντικαπνιστική Εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2019, στο Κτίριο Κωστή Παλαμά.

Η κα Ελένη Γαλάνη, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή των W4O Hellas, συμμετείχε με ομιλία με θέμα «Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας και των βιοδεικτών στον καρκίνο του πνεύμονα». Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία της τη σημασία της πρόληψης με τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο, τη σωστή διατροφή και άσκηση, και φυσικά στη σημασία μιας ζωής χωρίς τσιγάρο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), το κάπνισμα, καθώς επίσης και η χρήση άλλων προϊόντων καπνού, ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα, καθιστώντας τη διακοπή του καπνίσματος αναγκαία ως ένα βασικό μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι καρκινοπαθείς που διακόπτουν το κάπνισμα έχουν καλύτερη ανταπόκριση στις θεραπείες, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής άλλα το κυριότερο εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής και μεταστάσεων.

Οι W4O, εστιάζοντας στις σημαντικές συνεργασίες με συλλόγους ασθενών–εθελοντών, αναγνωρίζουμε τη μακρά συνεργασία μας με το Κ.Ε.Φ.Ι. ως κοινή προσπάθεια ουσιαστικής αρωγής προς τις γυναίκες με καρκίνο στη χώρα μας. Εξάλλου, το 2015, σε συνεργασία με τον σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι., η ομάδα μας βραβεύτηκε μέσω του προγράμματος SPARC του UICC (Union International for Cancer Control) για τη δημιουργία της ‘Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού’, ένα σημαντικό πανελλαδικό πρόγραμμα υποστήριξης γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, το οποίο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.w4life.gr έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς και ανεύρεσης πληροφοριών για αυτή την τόσο ιδιαίτερη και δοκιμαζόμενη ομάδα γυναικών.

Η κα Γαλάνη, κλείνοντας υπενθύμισε το ετήσιο ραντεβού στο 6ο Πανελλήνιο Forum: «Γυναίκες στην Ογκολογία – Διευρύνοντας τα Σύνορα» που θα πραγματοποιηθεί 19-21/9/2019 στη Θεσσαλονίκη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στρογγυλό τραπέζι των W4O Hellas στο 10ο Συνέδριο ΕΛ.Ι.ΕΚ. – 21/6/2019

Οι “Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O Hellas” συμμετείχαν με Στρογγυλό Τραπέζι στο  10ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας, που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΕΚ και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton, στις 21/6/2019.

Το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο, όπως τόνισαν ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΕΚ. κ. Γ. Φούντζηλας, και οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής, κ.κ. Ε. Σαλούστρος, Χ. Χριστοδούλου, είχε ως στόχο να προσφέρει άρτια ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και να δώσει ένα βήμα για να παρουσιασθούν τα τελευταία επιτεύγματα της έρευνας παγκοσμίως.

Στα πλαίσια του Σεμιναρίου, οι W4O Hellas διοργανώσαμε Στρογγυλή Τράπεζα που ήταν ανοικτή προς το κοινό, με θεματική «Η ζωή συνεχίζεται μετά τη διάγνωση και θεραπεία: προκλήσεις και λύσεις».

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν η κ. Αθηνά Χριστοπούλου και η κ. Αν. Παζαΐτη.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις με επίκεντρο τη ζωή μετά τη διάγνωση.

Η κ. Ε. Διαμαντή-Κανδαράκη συνεισέφερε με την ομιλία της για τις ορμόνες και τις αλλαγές τους μετά τη διάγνωση του καρκίνου, τι πρέπει να ξέρουμε πάσχοντες και θεράποντες.

Η ομιλία του κ. Σ. Τρομπούκη είχε ως θέμα τη διατήρηση της γονιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο μαστού και γυναικολογικό καρκίνο.

Η κ. Α. Γιαννοπούλου εστίασε στη σύγχρονη αποκατάσταση μαστού και στις νέες προοπτικές.

Ο κ. Θ. Ασκητής εξέτασε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις μετά τη διάγνωση και θεραπεία στους πάσχοντες από νεοπλασματική νόσο.

Η κ. Α. Παπαγεωργίου συζήτησε για την επίτευξη υγείας και ευρωστίας με διατροφή και άσκηση.

Σημαντική συνεισφορά στη γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε ο σχολιασμός από τους κ.κ. Κ. Γαβριηλίδου, Λ. Κολυπέρα, Α. Πασακοπούλου, Λ. Παπαχυσανθάκη, Ζ. Γραμματόγλου, Γ. Καπιετανάκη, και από τη Συντονιστική μας Επιτροπή τις κ. Ζ. Σαριδάκη, Ε. Γαλάνη, Ε. Λινάρδου.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν ο διάλογος με το κοινό και ιδιαίτερα με τη βιωματική εμπειρία για τη ζωή μετά τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου από Συλλόγους Ασθενών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

W4O Hellas: “Καρκίνος και Κοινωνική Δράση” – Παρουσίαση δράσεων στη Διημερίδα «Σύγχρονες Μοριακές Εξελίξεις – Νέα Φάρμακα – Νέες Εξελίξεις»

Οι W4O Hellas στο πλαίσιο της Διημερίδας «Σύγχρονες Μοριακές Εξελίξεις – Νέα Φάρμακα – Νέες Εξελίξεις» που πραγματοποιήθηκε 7-8/6/2019 στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δράση μας. Η κ. Ζένια Σαριδάκη, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή των W4O Hellas, αναφέρθηκε στην ομιλία της με τίτλο «Καρκίνος και Κοινωνική Δράση» στους σκοπούς του Δικτύου που αφορούν στην υποστήριξη των γυναικών ογκολόγων, αλλά και στην υποστήριξη και ενημέρωση της γυναίκας-ασθενούς με καρκίνο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Κοινωνική Επιτροπή που στέκεται συνοδοιπόρος στο έργο μας και στη συμβολή γνωστών γυναικών από τη δημόσια ζωή που λειτουργούν ως πρέσβειρες υποστηρίζοντας και προωθώντας τους σκοπούς μας. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις ευχάριστες και μαγικές στιγμές που μας χάρισαν σημαντικοί καλλιτέχνες που έχουν πλαισιώσει τις δράσεις μας.

Στην ομιλία της η κα Σαριδάκη τόνισε τη σημασία της οικονομικής στήριξης των ανασφάλιστων γυναικών και των οικονομικά αδύνατων για πρόσβαση στον ακριβό διαγνωστικό μοριακό έλεγχο. Οι W4O έχουν συστήσει το «Κοινωνικό Ταμείο», το οποίο από το 2015 πραγματοποιεί μέσω ΕΟΠΕ δύο σημαντικά δωρεάν προγράμματα:

  1. το πρόγραμμα BRCA (διενέργεια γονιδιακού ελέγχου για διερεύνηση ύπαρξης κληρονομικότητας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο μαστού, στα πλαίσια του κληρονομικού συνδρόμου καρκίνου μαστού/ωοθηκών), και
  2. το πρόγραμμα HPV (προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας).

Στη συνέχεια της ομιλίας, αναφέρθηκαν οι πολύπλευρες δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού, ασθενών και φροντιστών, αλλά και νέων και εφήβων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στα αστικά κέντρα, αλλά και σε ακριτικές περιοχές, ή σε φυλακές και καταυλισμούς. Πανελλαδικές καμπάνιες, αλλά και βιωματικά σεμινάρια δίνουν παραδείγματα και παραινούν το κοινό για σωστή διατροφή και άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος, την ψυχική ενδυνάμωση αλλά και τη διαχείριση άγχους.

Με ιδιαίτερη περηφάνια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των W4O – Hellas που αφορά στην θέσπιση της υποτροφίας “Training in Leadership”, μια πρωτοβουλία δεν αγκαλιάστηκε μόνο από την ΕΟΠΕ, αλλά και από την ESMO-W4O Committee, και αποτελεί ήδη παράδειγμα προς μίμηση από άλλες εθνικές W4O επιτροπές. H υποτροφία συτή εγκαινιάστηκε φέτος με τις δύο ογκολόγους, κυρίες Τριποδάκη και Γαζούλη, που πρώτευσαν στην πρόσφατη ΕΑΚΟ που ολοκληρώθηκε πέρυσι, και στο τέλος της ειδικότητάς τους θα μπορέσουν να θητεύσουν για λίγους μήνες δίπλα σε μια Γυναίκα Παθολόγο – Ογκολόγο Μέντορα μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας “Γυναίκες στην Ογκολογία” “ESMO-W4O Committee”, με στόχο να έρθουν πιο κοντά στις προκλήσεις και υποχρεώσεις που οι γυναίκες σε θέσεις επιρροής και εξουσίας έχουν και καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η κα Σαριδάκη κλείνοντας υπενθύμισε το ετήσιο ραντεβού στο 6ο Πανελλήνιο Forum: «Γυναίκες στην Ογκολογία – Διευρύνοντας τα Σύνορα» που θα πραγματοποιηθεί 19-21/9/2019 στη Θεσσαλονίκη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιατρική Παρέμβαση στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας, 21/4/2019

 

Για ακόμα μια χρονιά οι Γυναίκες στην Ογκολογία συμμετείχαν εθελοντικά στις δράσεις του προγράμματος “Υγεία για Όλους” των κ.κ. Ε. Σωτηροπούλου και Γ. Χρούσου, μια δημιουργική συνεργασία προσφοράς και αλληλεγγύης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
Στις 21/4/2019 πραγματοποιήθηκε ιατρική παρέμβαση στις γυναικείες φυλακές κρατουμένων Θήβας, Κατά την παρέμβαση πραγματοποιήθηκε έλεγχος μαστού, ψηλάφηση και κλινική εξέταση από την κ. Ζένια Σαριδάκη, MD, PhD, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των W4O Hellas.
Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα “Υγεία για Όλους» τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Chair on Adolescent Health Care, του Εθνικού & Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΚΕΣΥ, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ