Ογκολογία και τέχνη. Ο ρόλος της γυναίκας στην επιστήμη

Tο βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, Οι Γυναίκες στην Ογκολογία και οι φίλοι μας  είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε τη συνομιλία τέχνης και επιστήμης στην παράσταση Photograph 51 στο Θέατρο Τέχνης. Το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler, Photograph 51 ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη των W4O Hellas  και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας· Ένα έντονα κοινωνικό και ευαίσθητο έργο για την αφοσίωση στην επιστήμη, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε αυτή, μέσα από  την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν (1920-1958).

Η Φράνκλιν κατάφερε να αποτυπώσει την Φωτογραφία 51 που άνοιξε το δρόμο για την αποκωδικοποίηση της διπλής έλικας του DNA. Ωστόσο, το Νόμπελ κατέληξε στα χέρια των Φ. Κρικ και Τζ. Γουάτσον που έφτιαξαν πρώτοι το μοντέλο της δομής βασισμένοι στο έργο της Φράνκλιν, χωρίς καμία αναφορά σε αυτό. Η Φράνκλιν, έχοντας εκτεθεί εκατοντάδες ώρες σε ραδιενέργεια πέθανε σε ηλικία 38 ετών από καρκίνο των ωοθηκών. H αναγνώριση της θυσίας της ήρθε χρόνια μετά το θάνατό της, ενώ σήμερα η ιστορία της αποτελεί σύμβολο για την αφοσίωση και την αυτοθυσία για την επιστήμη και τη θέση της γυναίκας σε αυτή. Όπως αναφέρει στην κριτική της η κα Ρέα Γρηγορίου: «Το έργο αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα στο πεδίο της δραματουργίας που βιογραφεί την πορεία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν…σε όλη τη διάρκεια του «πιο μοναχικού ταξιδιού» στον κόσμο: το ταξίδι του ερευνητή».

Η θεματική αυτή δεν μπορεί παρά να αγγίζει ιδιαίτερα τις Γυναίκες στην Ογκολογία ως δίκτυο γυναικών με διττό σκοπό: την ουσιαστική αρωγή της επιστήμης στη γυναίκα ασθενή με καρκίνο, αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο της ογκολογίας.

Ευχαριστούμε θερμά για την έκτακτη παράσταση τους συντελεστές που μας συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους, το Θέατρο Τέχνης και την παραγωγή της LeadinArts, αλλά και όλους όσοι υποστήριξαν αυτήν την αποκλειστική παράσταση, καθώς η στήριξή τους ενισχύει το έργο μας. Ευχαριστούμε, επίσης,  για την παρουσία τους τις πρέσβειρες και υποστηρίκτριες μας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, κ. Νατάσα Παζαΐτη, κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, κ. Πασακοπούλου, κ. Πατέλη-Bell.

Περισσότερα για το έργο:

Το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου (βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Νικόλ Κίντμαν) ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Υπόγειο του Κουν, να μας αφηγηθεί την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, ένα έντονα κοινωνικό και ευαίσθητο έργο για την αφοσίωση στην επιστήμη, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε αυτή.

Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν (1920-1958), βιοχημικός και χημική ερευνήτρια, αφιέρωσε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της αναζητώντας ένα πρότυπο μοντέλο για το ανθρώπινο DNA. Η αφοσίωσή της οδήγησε στο αναβαθμισμένο μηχάνημα ακτίνων -Χ και στην αποτύπωση της περίφημης Φωτογραφίας 51, που αποτελεί σήμερα αναφορά για την αποκωδικοποίηση του DNA, ενώ άνοιξε το δρόμο για σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ωστόσο, το Νομπέλ για τη σπουδαία αυτή συνεισφορά της Photo 51, αποδόθηκε σε επιστημονικούς ανταγωνιστές που αξιοποίησαν με δόλιο τρόπο τον επιστημονικό της έργο, χωρίς αναφορά στη συνεισφορά της. Η Φράνκλιν που εκτέθηκε εκατοντάδες ώρες στη ραδιενέργεια για σχεδόν μια δεκαετία, χτυπήθηκε από καρκίνο ωοθηκών και κατέληξε σε ηλικία 38 ετών, χωρίς να δει να αναγνωρίζεται η θυσία της για την επιστήμη και την κοινωνία. Η αναγνώριση αυτή ήρθε χρόνια μετά το θάνατό της, ενώ σήμερα η ιστορία της αποτελεί σύμβολο για την αφοσίωση και την αυτοθυσία για την επιστήμη και τη θέση της γυναίκας σε αυτή.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία ευχαριστούν τους συντελεστές της παράστασης, το Θέατρο Τέχνης και την παραγωγή της LeadinArts για αυτή την ευκαιρία σύμπραξης επιστήμης και τέχνης.  Οι Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O Hellas είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, με διττό σκοπό. Από τη μία στόχος είναι η ουσιαστική αρωγή της επιστήμης της ογκολογίας στη γυναίκα – ασθενή με καρκίνο. Συνάμα, στόχος μας είναι η προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία εξασφάλισαν μια έκτακτη και αποκλειστική για τους φίλους μας παράσταση του θεατρικού έργου Photograph 51, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 18.30, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα), στην ειδική τιμή των 16 ευρώ. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς των Women 4 Oncology Hellas. Περισσότερα στο www.w4ohellas.org  

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την παράσταση Photograph 51 που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Αθήνα με την υποστήριξη των W4O Hellas και της ΕΟΠΕ. Η συζήτηση έθεσε το ερώτημα πώς το φύλο έπαιξε ρόλο στην πορεία της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν, καθώς η συνεισφορά της αποσιωπήθηκε για χρόνια, ενώ αντίθετα οι συνεργάτες της βραβεύτηκαν με Νόμπελ, απέκτησαν φήμη και αναγνώριση στην επιστημονική κοινότητα. Τι θα γινόταν «αν δεν ήταν γυναίκα…»; διαβάστε περισσότερα εδώ