Οι W4O Hellas στο πλαίσιο της Διημερίδας «Σύγχρονες Μοριακές Εξελίξεις – Νέα Φάρμακα – Νέες Εξελίξεις» που πραγματοποιήθηκε 7-8/6/2019 στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δράση μας. Η κ. Ζένια Σαριδάκη, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή των W4O Hellas, αναφέρθηκε στην ομιλία της με τίτλο «Καρκίνος και Κοινωνική Δράση» στους σκοπούς του Δικτύου που αφορούν στην υποστήριξη των γυναικών ογκολόγων, αλλά και στην υποστήριξη και ενημέρωση της γυναίκας-ασθενούς με καρκίνο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Κοινωνική Επιτροπή που στέκεται συνοδοιπόρος στο έργο μας και στη συμβολή γνωστών γυναικών από τη δημόσια ζωή που λειτουργούν ως πρέσβειρες υποστηρίζοντας και προωθώντας τους σκοπούς μας. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις ευχάριστες και μαγικές στιγμές που μας χάρισαν σημαντικοί καλλιτέχνες που έχουν πλαισιώσει τις δράσεις μας.

Στην ομιλία της η κα Σαριδάκη τόνισε τη σημασία της οικονομικής στήριξης των ανασφάλιστων γυναικών και των οικονομικά αδύνατων για πρόσβαση στον ακριβό διαγνωστικό μοριακό έλεγχο. Οι W4O έχουν συστήσει το «Κοινωνικό Ταμείο», το οποίο από το 2015 πραγματοποιεί μέσω ΕΟΠΕ δύο σημαντικά δωρεάν προγράμματα:

  1. το πρόγραμμα BRCA (διενέργεια γονιδιακού ελέγχου για διερεύνηση ύπαρξης κληρονομικότητας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο μαστού, στα πλαίσια του κληρονομικού συνδρόμου καρκίνου μαστού/ωοθηκών), και
  2. το πρόγραμμα HPV (προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας).

Στη συνέχεια της ομιλίας, αναφέρθηκαν οι πολύπλευρες δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού, ασθενών και φροντιστών, αλλά και νέων και εφήβων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στα αστικά κέντρα, αλλά και σε ακριτικές περιοχές, ή σε φυλακές και καταυλισμούς. Πανελλαδικές καμπάνιες, αλλά και βιωματικά σεμινάρια δίνουν παραδείγματα και παραινούν το κοινό για σωστή διατροφή και άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος, την ψυχική ενδυνάμωση αλλά και τη διαχείριση άγχους.

Με ιδιαίτερη περηφάνια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των W4O – Hellas που αφορά στην θέσπιση της υποτροφίας “Training in Leadership”, μια πρωτοβουλία δεν αγκαλιάστηκε μόνο από την ΕΟΠΕ, αλλά και από την ESMO-W4O Committee, και αποτελεί ήδη παράδειγμα προς μίμηση από άλλες εθνικές W4O επιτροπές. H υποτροφία συτή εγκαινιάστηκε φέτος με τις δύο ογκολόγους, κυρίες Τριποδάκη και Γαζούλη, που πρώτευσαν στην πρόσφατη ΕΑΚΟ που ολοκληρώθηκε πέρυσι, και στο τέλος της ειδικότητάς τους θα μπορέσουν να θητεύσουν για λίγους μήνες δίπλα σε μια Γυναίκα Παθολόγο – Ογκολόγο Μέντορα μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας “Γυναίκες στην Ογκολογία” “ESMO-W4O Committee”, με στόχο να έρθουν πιο κοντά στις προκλήσεις και υποχρεώσεις που οι γυναίκες σε θέσεις επιρροής και εξουσίας έχουν και καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η κα Σαριδάκη κλείνοντας υπενθύμισε το ετήσιο ραντεβού στο 6ο Πανελλήνιο Forum: «Γυναίκες στην Ογκολογία – Διευρύνοντας τα Σύνορα» που θα πραγματοποιηθεί 19-21/9/2019 στη Θεσσαλονίκη.