Νέα & Δραστηριότητες

Γυναίκες στην Ογκολογία Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί ενάντια στον καρκίνο. Μια ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης και βράβευση της καθηγήτριας Solange Peters και της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία φέτος συμπληρώνουμε δέκα χρόνια που καλλιεργούμε την κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου, αλλά και προσπαθούμε εμπράκτως για την ισότιμη πρόσβαση στα καινοτόμα εργαλεία της ογκολογίας, όπως είναι τα εκατοντάδες προγράμματα δωρεάν γονιδιακού ελέγχου που πραγματοποιούμε μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.

Το βράδυ της 8ης Μαρτίου 2024, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία: Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί Ενάντια στον Καρκίνο (7-9 Μαρτίου, Σαρόγλειο Μέγαρο Αθήνα), πραγματοποιήσαμε μια ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης με θεματικές την ισότητα και την αλληλεγγύη, αλλά και έχοντας κοντά μας όλους όσοι μας στηρίζουν εδώ και δέκα χρόνια.

Στην Τελετή είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την εκτίμησή μας σε πρόσωπα της επιστήμης και του πολιτισμού που εδώ και δέκα χρόνια, σταθερά βρίσκονται στο πλευρό μας.

H κα Solange Peters, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, τ. Πρόεδρος European Society for Medical Oncology (ESMO) και ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ομάδας Γυναικών στην Ογκολογία (Women 4 Oncolocy), βραβεύτηκε από τις κ.κ. Έλενα Λινάρδου και Αμάντα Ψυρρή για το σπουδαίο επιστημονικό της έργο αλλά και την πολυετή στήριξη των W4O Hellas.

Η ποιήτρια και στιχουργός κα Λίνα Νικολακοπούλου βραβεύτηκε από τις κ.κ. Ελένη Γαλάνη και Ζένια Σαριδάκη με ειλικρινή συγκίνηση για την υποστήριξη, αλλά και την έμπνευσή της. Η Λίνα Νικολακοπούλου στάθηκε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή και για μια δεκαετία τώρα έμπρακτα ενώνει τη φωνή της μαζί με τη δική μας για ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά την κοινή μάχη ενάντια στον καρκίνο. Μένουν οι λέξεις και οι στίχοι της να αντηχούν και να εμπνέουν ελπίδα, καθώς προχωρούμε στην κοινή μας αποστολή. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή και η παρουσίαση του νέου της τραγουδιού «Una mujer/μια γυναίκα» που κυκλοφόρησε την Ημέρα της Γυναίκας.

Στην Τελετή μάς τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ομ. Καθηγητής κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα.

Ο κ. Υπουργός στο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας στη σύγχρονη ογκολογία και την ανάγκη συνεργασίας θεσμών και γιατρών για την κοινή μάχη ενάντια στον καρκίνο. Στη συνέχεια εξήρε το έργο των Γυναικών στην Ογκολογία.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας στον εγκάρδιο χαιρετισμό του, συνόψισε την ουσία της ταυτότητάς μας.

Η Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα έδωσε μια εξαιρετική ομιλία για την ισότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και τη σημασία να υπάρχουν γυναικεία πρότυπα, αλλά και τις θεσμικές ενέργειες που γίνονται για να καλυφθεί το gender gap στη χώρα μας και πώς δεν πρέπει να φοβόμαστε να προωθούμε τις φεμινιστικές πολιτικές.



Η θεματική της αλληλεγγύης είχε δύο δυναμικές παρουσίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μίλησαν για τη δύναμη της σύμπραξης για την κοινωνική προσφορά.

Η Lola Manterora, πρόεδρος του σπουδαίου ιδρύματος CRIS Cancer, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του fundraising στο πεδίο της ογκολογίας και τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνένωσης των φωνών μας για την κοινωνική προσφορά. Η Αλίκη Δρακούλη, πρόεδρος του Δ.Σ. της Axion Hellas αναφέρθηκε στις πολύπλευρες δράσεις αλληλεγγύης, με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.


Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την Αθηνά Χριστοπούλου να αφιερώνει την ομιλία της σε Γυναικεία Πορτραίτα που έχουν σφραγίσει την ιστορία μέσα στο χρόνο, μια ιστορική διαδρομή


Στην Τελετή μάς τίμησαν, εκτός από τους συναδέλφους μας, προσωπικότητες της τέχνης, της πολιτικής, της νομικής, της επιχειρηματικότητας, της δημοσιογραφίας, γυναίκες, μέλη της Κοινωνικής μας Επιτροπής που μας στηρίζουν στο έργο μας, όπως οι κ.κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, Σοφία Χηνιάδου, Τένια Μακρή, Αναστασία Πασακοπούλου.