Νέα & Δραστηριότητες

“Δεν καπνίζω…επιλέγω την ζωή!” Επιστημονική Ημερίδα ΚΕΦΙ, W4O Hellas, ΟΠΑΝΔΑ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της καπνιστικής συνήθειας στην υγεία που καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ το 1998.

Για 19η χρονιά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργάνωσε χθες (30/5/2024) την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα «Δεν καπνίζω…επιλέγω την ζωή!» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηνών ΟΠΑΝΔΑ και υπό την αιγίδα του δικτύου μας «Γυναίκες στην Ογκολογία-W4O-Hellas».

Για ακόμα μια χρονιά ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. πραγματοποίησε μια ημερίδα από ειδικούς με απεύθυνση όλους μας με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον αγώνα κατά του καπνίσματος, αλλά και με θεματολογία που αντιμετωπίζει σφαιρικά τη νόσο του καπνίσματος, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, και τη νόσο του καρκίνου.

Η κα Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για ακόμα μια φορά ηγήθηκε μιας συλλογικής προσπάθειας που υποστηρίζει ουσιωδώς ασθενείς και φροντιστές, και που κάθε χρόνο οργανώνουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες Ημερίδες αντικαπνιστικής εκστρατείας, με βιωματικές καταθέσεις ψυχής και τη συνδρομή ειδικών (ψυχολόγων, πνευμονολόγων, παθολόγων-ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών-ογκολόγων) που μάς ενημερώνουν για τα σύγχρονα και επίκαιρα θέματα που αφορούν το κάπνισμα και τον καρκίνο, ιδίως του πνεύμονα.

Η σύμπραξη και η συνέργεια είναι, εξάλλου, ζωτική για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου, όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η κα Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος της FairLife, αναγνωρίζοντας το έργο του Κ.Ε.Φ.Ι. που άνοιξε το δρόμο για άλλες συλλογικές προσπάθειες.

Για αυτό και εμείς ως Γυναίκες στην Ογκολογία υποστηρίζουμε με θέρμη τον αγώνα του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για ενημέρωση και δράση. Η κα Στεφανία Γκούρα, Παθολόγος – Ογκολόγος και μέλος των W4O Hellas, στη χθεσινή εκδήλωση, κατάφερε να μας ενημερώσει με απλό και κατανοητό τρόπο για τους βιοδείκτες και την ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα. Στην εισήγησή της τόνισε την αναγκαιότητα για ισότιμη πρόσβαση σε αυτή την καινοτομία της σύγχρονης ογκολογίας που ολοένα και περισσότερο επιτυγχάνει την εξατομικευμένη θεραπεία της νόσου, καθώς και την ανάγκη ενημέρωσης των ασθενών για τα οφέλη της συμμετοχής τους στις κλινικές μελέτες που προάγουν την επιστήμη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, λόγω της συσχέτισής του με το κάπνισμα, και ιδίως για την ανάγκη να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της πρόληψης και η ένταξη της αξονικής χαμηλής ακτινοβολίας στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Ωστόσο, όπως τονίστηκε τόσο από την ψυχοθεραπεύτρια κα Άννα Γκούσιου, όσο και από την πνευμονολόγο-φυματιολόγο κα Ήρα Μιχαηλίδου, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, το κάπνισμα είναι νόσος που δημιουργεί σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Επομένως, αναδεικνύεται η ανάγκη υποστήριξης ενός ασθενή που έχει υπάρξει ή είναι καπνιστής, δίχως να φέρει το στίγμα πως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι «νόσος του καπνιστή». Όπως ανέδειξαν οι ειδικοί, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με το κάπνισμα βεβαίως να αποτελεί τροχοπέδη για την υγιεινή ζωή, αλλά και για τη θεραπεία των ασθενών και την πορεία της ζωής των survivors. Οπότε το μήνυμα είναι ισχυρό «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!».

Η κατάθεση ψυχής, εξάλλου, των δύο ασθενών της κας Αργηρούλας Παπαθανασοπούλου και του κ. Δημήτρη Σκαλιστήρη, μας έδειξαν από τη σκοπιά των ασθενών το πώς πρέπει φροντιστές, κοινωνία και γιατροί να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισής τους. Όπως κατέθεσαν τη μάχη την δίνουν με γενναιότητα, αλλά υπάρχει φόβος, πόνος, και στίγμα κάποιες φορές, και για αυτό και εξαίρουν το έργο της ψυχολογικής υποστήριξης του Κ.Ε.Φ.Ι.  

Όπως αναγνώρισε ο κ. Γιώργος Ζάννος, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος στην εισήγησή του για την εξέλιξη της υλικοτεχνικής υποδομής στην ακτινοθεραπεία, είναι σημαντικό οι γιατροί να μετέχουν σε τέτοιες ημερίδες με βιωματικά πάνελ ασθενών, για να εξελίσσουν τη σχέση γιατρού – ασθενή.

Η Ημερίδα εξέτασε , επιπλέον, επίκαιρα ζητήματα, όπως τη σχέση ΧΑΠ και καπνίσματος, εξετάζοντας και νεότερους κινδύνους όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανέλυσε η κα Δανή Μπισιρτζόγλου, πνευμονολόγος-εντατικολόγος. Το ζήτημα των εναλλακτικών τρόπων καπνίσματος (ηλεκτρονικό τσιγάρο, θερμαντικά προϊόντα καπνού) παρουσίασε και η κα Γεωργία Χαρδαβέλλα, πνευμονολόγος, η οποία στάθηκε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης για αυτά, αλλά και στην ανάγκη η διακοπή καπνίσματος να επικοινωνείται σε όλα τα στάδια: στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση, τη θεραπεία και στους survivors.

Η κα Ήρα Μιχαηλίδου, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, ενημέρωσε για την πολύτιμη βοήθεια των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, καθώς η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι και σωματική και ψυχολογική, σημειώνοντας ότι με το ποσοστό διακοπής καπνίσματος από τη βοήθεια τους κυμαίνεται από 40 έως 60%.

Η εκδήλωση φέτος είχε την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, και όπως δήλωσε στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του ΟΠΑΝΔΑ κα Βικτωρία Τρομπέτα, υποστηρίζουν τέτοιες δράσεις που στοχεύουν σε μια κοινωνία χωρίς καπνό.

Το συντονισμό της Ημερίδας πραγματοποίησαν οι κ.κ. Μπισιρτζόγλου (πνευμονολόγος-εντατικολόγος) και Γιώργος Πισσακάς (ακτινοθεραπευτής ογκολόγος) διευκολύνοντας τη συζήτηση μεταξύ κοινού και ειδικών, και είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά όταν το κοινό δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και να μετέχει με ερωτήματα.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν για ακόμα μια χρονιά την ανάγκη συνάντησης της επιστήμης με το κοινό και την αρωγή των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα της ενημέρωσης και της πρόληψης, όπως είναι οι άνθρωποι του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

 

Και ας μην ξεχνάμε: «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!»

Το πρόγραμμα με τις εισηγήσεις των ομιλητών αναλυτικά:

18:45 – 19:00: Ομάδα Ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα

«Ζώντας με τον Καρκίνο του Πνεύμονα – Βιωματικό»

19:00 – 19:15: Άννα Γκούσιου, Ψυχοθεραπεύτρια, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία

«Πόσο δύσκολο είναι να κόψω το τσιγάρο; Το στίγμα του Καρκίνου του Πνεύμονα»

19:15 – 19:30: Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’, Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»

«Άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) »

19:30 – 19:45: Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’, ΕΣΥ Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», Chair, Lung Cancer Group (11.01) European Respiratory Society (ERS), Συντονίστρια Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ)

«Ευεργετικά αποτελέσματα της διακοπής καπνίσματος και προαγωγή υγείας»

 19:45 – 20:00: Στεφανία Γκούρα,  Παθολόγος – Ογκολόγος Β´ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital

«Βιοδείκτες και Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του Πνεύμονα Ποιο το όφελος των ασθενών»

20:00 – 20:15: Γεώργιος Ζάννος, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Συνεργάτης Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Ιατρικού Αθηνών

«Νέες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα»

20:15 – 20:30: Ήρα Μιχαηλίδου, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»,

«Τρόποι διακοπής καπνίσματος, ηλεκτρονικό τσιγάρο και ιατρείο διακοπής καπνίσματος»

20:30 – 21:00: Συζήτηση με το κοινό – Ερωτήσεις / Συμπεράσματα