Νέα & Δραστηριότητες

8η Μαρτίου μια βραδιά δράσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μια βραδιά ουσιαστικής αλληλεγγύης από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια

Όπως τόνισε η κα Γαλάνη βραβεύοντας τον σκηνοθέτη και φίλο μας για την στήριξή του στις Γυναίκες στην Ογκολογία, ο κ. Τσαφούλιας μας κάνει να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο κόσμο, και μετουσιώνει τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: ‘’Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά’’.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήσαμε μια βραδιά δράσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την αναγκαιότητα της πρόληψης ενάντια στον καρκίνο. Για ακόμα μια φορά αρωγός μας η τέχνη και η αλληλεγγύη καλλιτεχνών, όπως ο κ. Σωτήρης Τσαφούλιας, καθώς το βράδυ της 8ης Μαρτίου βρεθήκαμε στη Θεατρική Αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, για να μεταδώσουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι σχεδόν το 50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί με καθημερινές πρακτικές και προληπτικές εξετάσεις.

Εξάλλου, ως Γυναίκες στην Ογκολογία που μάλιστα φέτος συμπληρώνουμε τα δέκα χρόνια στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, ενάντια στο φόβο και την προκατάληψη που συνοδεύει τη νόσο, έχουμε ως πυλώνα την εξωστρέφεια. Για αυτό και αναγνωρίζουμε τη σημαντική διάσταση της τέχνης και του πολιτισμού σε αυτόν τον αγώνα, καθώς, μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με το κοινό, μας επιτρέπουν να χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην κοινωνία και την επιστήμη.

Για αυτό η αλληλεγγύη καλλιτεχνών, όπως ο Σωτήρης Τσαφούλιας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, επιστήμη και τέχνη για ένα κοινό σκοπό: την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση. Ο κ. Τσαφούλιας έχει σταθεί στο πλευρό του δικτύου μας από την πρώτη στιγμή, δωρίζοντας τα έσοδα της ταινίας Κοινός Παρανομαστής στο Κοινωνικό μας Ταμείο, μέσω του οποίου έχουμε πραγματοποιήσει δωρεάν πάνω από 500 γονιδιακούς ελέγχους για κληρονομικό καρκίνο μαστού.

Η νέα θεατρική του παράσταση «Η Αξία της Ζωής» αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της αλληλεγγύης του, καθώς αφιερώνεται στις Γυναίκες στην Ογκολογία και στους σκοπούς του Δικτύου μας. Το βράδυ, λοιπόν, της 8ης Μαρτίου εμείς οι Γυναίκες στην Ογκολογία βρεθήκαμε στο θέατρο, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Τσαφούλια, για την ουσιαστική στήριξή του, καθώς με όχημα το έργο του, μας βοηθά να αγγίξουμε και να ευαισθητοποιούμε το ευρύ κοινό, αλλά και να συνεχίσουμε την αρωγή όπου υπάρχει ανάγκη, όπως στην περίπτωση του καινοτόμου εργαλείου των γονιδιακών ελέγχων.

Το βράδυ της παράστασης η κα Ελένη Γαλάνη, συν-ιδρύτρια του δικτύου μας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, βρέθηκε στη σκηνή του θέατρου να μιλήσει για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και την ουσιαστική αλληλεγγύη που βρίσκουμε στο πρόσωπο των υποστηρικτών μας, όπως σε αυτό του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα έσοδα όλων των παραστάσεων του νέου του θεατρικού «Η αξία της Ζωής» θα διατεθούν στις Γυναίκες στην Ογκολογία, μια πράξη που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε δωρεάν γονιδιακούς ελέγχους σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Όπως τόνισε η κα Γαλάνη βραβεύοντας τον σκηνοθέτη και φίλο μας για την στήριξή του στις Γυναίκες στην Ογκολογία, ο κ. Τσαφούλιας μας κάνει να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο κόσμο, και μετουσιώνει τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: ‘’Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά’’.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την αμέριστη υποστήριξη στο δίκτυο μας και τις δράσεις μας. Το 2ο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του ΙΜΚ, ενώ τώρα 10 χρόνια μετά, αγκαλιάζουν τη δράση μας, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη τους.

Όλοι μαζί ενώνουμε τις φωνές μας στη μάχη ενάντια στον καρκίνο με γνώμονα την ουσιαστική προσφορά και την αλληλεγγύη.