Νέα & Δραστηριότητες

Σύμπραξη για την εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα.

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 3η Ελληνική Διάσκεψη των Φορέων Υποστήριξης της Εφαρμογής της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) προς Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας. Για τρίτη χρονιά η σύμπραξη και συνέργεια 131 επιστημονικών, επαγγελματικών, ερευνητικών φορέων, ιδρυμάτων ινστιτούτων, ενώσεων ασθενών και συλλόγων ασθενών, συναντήθηκαν στη 11η Σύνοδο της Ελληνικής HPV Εταιρείας με ένα κοινό στόχο: την έκκληση προς την πολιτεία για ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ., αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ορίζοντα το 2030 και στόχο την εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας και στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Θ. Αγοραστός συντονίζοντας τη Διάσκεψη αναφέρθηκε στο ελπιδοφόρο, πετυχημένο παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών και νέων έναντι των HPV σχετιζόμενων καρκίνων, τείνει δυνητικά να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει εναργώς την ανάγκη της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και στη χώρα μας. Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα συστήνεται ο καθολικός εμβολιασμός HPV, κοριτσιών και αγοριών από την ηλικία των 9 ετών, ενώ συνεχίζεται η δωρεάν χορήγησή του και για τις ηλικίας 15-18 έως το τέλος του 2024.

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με εισηγήσεις που επικύρωσαν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού όπως έδειξε ο κ. Ε. Ροηλίδης, τονίζοντας ότι ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας είναι ο δεύτερος καρκίνος στην ιστορία των εμβολίων που μπορεί να προληφθεί με καθολικό εμβολιασμό και των δύο φύλων. Ο κ. Ι. Μπουκοβίνας παρουσίασε τα στοιχεία επιπολασμού της νόσου στη χώρα μας, μιλώντας για 600 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ανά έτος, σημειώνοντας παράλληλα και την έλλειψη οργανωμένης συλλογής δεδομένων που θα επιτρέπει τον στρατηγικό και στοχευμένο σχεδιασμό της ογκολογικής φροντίδας, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε προτάσεις για ένα πρότυπο εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο. Ο κ. Κ. Αθανασάκης μετέφερε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του εμβολιασμού στη χώρα μας, συνεχίζοντας με την ανάγκη συνέχειας στην πολιτική της υγείας βάση δεδομένων και μιας συλλογικά διαρκούς πολιτικής, ενώ έθεσε το ζήτημα της καταπολέμησης των ανισοτήτων στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Από πλευράς πολιτείας ο κ. Μ.Θεμιστοκλέους, τ. Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι ο στόχος της πολιτείας πρέπει να εναρμονίζεται με το όραμα της 10ετίας 2020-2030 που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ.: «90/70/90» για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο στόχος του Π.Ο.Υ.: «90/70/90» αναφέρεται σε:

  • Εμβολιασμό κατά του HPV τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών,
  • Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους,
  • Εξασφάλιση ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας,

Η φωνή 131 φορέων ενώθηκε, λοιπόν, και φέτος για έκκληση προς την πολιτεία για εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας.  Οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο τόνισαν την τεράστια σημασία της ένωσης δυνάμεων και σύμπραξης, αλλά και τις εργώδεις προσπάθειες της Ελληνικής HPV Εταιρείας για την ενημέρωση του κοινού και δράση προς την επίτευξη των επιθυμητών στόχων.

Η κ. Β. Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας και μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε τη σημασία των παιδιάτρων στην προσπάθεια και αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην χώρα μας για την εμβολιαστική ενημέρωση και την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και στα αγόρια. Την ίδια σημασία των παιδιάτρων τόνισε και η κ. Φλ. Μπακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, θέτοντας προβληματισμούς, ωστόσο, για την απόφαση για τον περιορισμό της αποζημίωσης και κατά πόσο αυτό θα αποτελέσει κίνητρο ή εμπόδιο στην εμβολιαστική κάλυψη.

Ο κ. Ν. Νίτσας αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ανάγκη ενός ιατρικού χάρτη με συλλογή δεδομένων για σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση.

Η κ. Γεωργία Νταμάγκα, παιδίατρος και Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Νομού Λαρίσης, ελπιδοφόρα μετέφερε τα θετικά αποτελέσματα των ενημερωτικών δράσεων, καθώς έφηβοι παροτρύνουν οι ίδιοι τους γονείς τους για τον εμβολιασμό. Μίλησε, όμως και για τις σημαντικές δράσεις ενημέρωσης και πρακτικής εφαρμογής  της Ένωσης και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως πρόσφατα στα Ψαρρά.

Ο κ. Ν. Τσουκαλάς, Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, τόνισε το ρόλο της ενημέρωσης σε παιδιά και νέους και στα προγράμματα της ΕΟΠΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Κ. Αποστολίδου, Πρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ,  Αντιπρόεδρος ΕCPC-European Cancer Patient Coalition, παρουσίασε τις ευρωπαϊκές συντονισμένες δράσεις και προγράμματα ιδίως στον προσυμπτωματικό έλεγχο, και τόνισε πως η έκκληση προς την πολιτεία αφορά και την αντιμετώπιση των χρονικών εμποδίων και την άμεση εφαρμογή που απαιτεί τη συστράτευση όλων.

Ο κ. Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μίλησε, επίσης, για συνεργασία όλων των υγειονομικών μέσα από διακριτούς ρόλους για την προαγωγή της υγείας.

Η κ. Β. Μοσχάκη Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Ν. Θεσσαλονίκης, Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Θεσσαλονίκη, συνηγόρησε για τα θετικά αποτελέσματα των συνεργασιών στη συμβολή της ενημέρωσης και στη συλλογή εμπειριών και στοιχείων, αλλά και στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η έλλειψη πίστης στον εμβολιασμό.

Η κ. Γ. Αγγέλαινα. Πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών και Μαιευτών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, υπερθεμάτισε την ανάγκη προσέγγισης των νέων και ιδίως των εφήβων.

Η κ. Ε. Ορφανού, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου “Μαζί για Ζωή” και Γ’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας αναφέρθηκε σε μια εθνική ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων, ενώ, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ενημερωμένα μητρώα και εξειδικευμένα κέντρα.

Την ενημέρωση των ίδιων των επιστημόνων και την ανάγκη συνεργασίας και με τους θεσμικούς φορείς  τόνισε και ο κ. Χ. Ανδρεάδης, Διευθυντής του Γ’ Χημειοθεραπευτικού-Ογκολογικού Τμήματος, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», Θεσσαλονίκη.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία, ένας από τους 131 φορείς που υποστηρίζουν την έκκληση προς την ελληνική πολιτεία, στεκόμαστε αλληλέγγυες σε εγχειρήματα που προωθούν τον επιστημονικό διάλογο και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την προαγωγή της υγείας. Θεωρούμε κομβικής σημασίας τη σωστή ενημέρωση σε γονείς παιδιά και νέους (όπως την πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έναντι των HPV σχετιζόμενων καρκίνων στη Σχολή Χιλλ), αλλά και τη συνεχή στόχευση της ουσιαστικής αρωγής της επιστήμης στο δημόσιο διάλογο για την υγεία.

ΕΚΚΛΗΣΗ 131 ΦΟΡΕΩΝ_2023

https://mdcongress.s3.eu-west-1.amazonaws.com/assets/wp/uploads/2023/06/11_HPV_SYNODOS_2023_FINAL.pdf