Νέα & Δραστηριότητες

“Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή!!!” Επιστημονική Ημερίδα Κ.Ε.Φ.Ι. – W4O Hellas

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος πραγματοποιήθηκε χθες (31 Μαΐου) μια επιστημονική ημερίδα που ένωσε επιστήμονες, ασθενείς, φροντιστές αλλά και το κοινό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί έγκυρα για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και τον πλέον σημαντικό παράγοντα κινδύνου, το κάπνισμα.

Η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή» διοργανώθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» σε συνεργασία με τις Γυναίκες στην Ογκολογία-W4O Hellas και με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, του οποίου ο Γενικός Δ/ντης Δρ. Ευστάθιος Γκόνος χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εστίασε στη σημασία τέτοιων συμπράξεων με ένα κοινό στόχο: την ουσιαστική υποστήριξη των επιστημόνων και των συλλόγων σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και σε επιστημονικά θέματα, όπως η ενημέρωση του κοινού για τις νεότερες ιατρικές εξελίξεις.

Η κα Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών με τις εργώδεις της προσπάθειες επί 19 έτη στην ενημέρωση πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου, απεύθυνε χαιρετισμό στον οποίο έθεσε καίριους και επίκαιρους προβληματισμούς για τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, όπως το επίκαιρο ζήτημα των καπνικών προϊόντων, το παθητικό κάπνισμα, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αυστηροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου, και την ανάγκη να φτάσει το μήνυμα «δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!» στα νέα παιδιά.

Τις Γυναίκες στην Ογκολογία εκπροσώπησε η Δρ. Ελένη Γαλάνη, η οποία εξέτασε τη σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύματος με εστίαση στη γυναίκα. Επανέλαβε ότι οι εξελίξεις στην ογκολογία είναι ραγδαίες και έχουν σημειωθεί άλματα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία και τη πρόληψη (π.χ. ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική χαμηλής δόσης ακτινοβολίας), όχι όμως και στην πρωτογενή πρόληψη, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για το κάπνισμα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 8.000 άτομα ανά έτος πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ πρώτος παράγοντας κινδύνου αδιαμφισβήτητα είναι το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού καπνίσματος. Στην ομιλία της παρουσίασε και την έμφυλη διάσταση στη νόσο, καθώς, η πορεία της διεκδίκησης της ισότητας συμπορεύτηκε στον αντίποδα με την ανάπτυξη του marketing και της διαφήμιση με στόχο το γυναικείο κοινό, με αποτέλεσμα η συχνότητα καπνίσματος να αυξάνεται πλέον στις γυναίκες έναντι των αντρών.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή ομιλία της αναφέρθηκε και στα επιστημονικά δεδομένα, καθώς έρευνες δείχνουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει αυξηθεί δραματικά στις γυναίκες, και μάλιστα σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι από τη νόσο σε σχέση με θανάτους από τους γυναικολογικούς καρκίνους και τον καρκίνο του μαστού! Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η ανάλυση για το διαφορετικό μοριακό προφίλ των γυναικών και τη διαφορετική εμφάνιση, πορεία και αντιμετώπιση της νόσου. Και η Δρ. Γαλάνη τόνισε ότι το κάπνισμα αφορά και τα καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικό τσιγάρο, θερμαντικά προϊόντα καπνού) και πως οι έρευνες -που είναι σε εξέλιξη- μαρτυρούν ήδη από το 2014 την καρκινογόνο δράση τους, και τους κινδύνους που ενέχουν ιδίως λόγω της μεγάλης έλξης που αυτά τα gadget έχουν σε νέους, ακόμα και σε παιδιά.

Η Δρ. Γεωργία Χαρδαβέλλα, αναλύοντας τις συνέπειες των θερμαντικών προϊόντων καπνού, ανέδειξε τα αυξανόμενα δεδομένα που μαρτυρούν τη βλάβη που προκαλούν σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά και σε κλινική εικόνα. Η αναλυτική παρουσίαση των ομοιοτήτων και διαφορών τσιγάρου, ηλεκτρονικού τσιγάρου και θερμαντικών προϊόντων καπνού έδειξε ότι, παρά την παρανόηση, όσοι κάνουν χρήση των εναλλακτικών αυτών μορφών είναι καπνιστές. Ανησυχητικά ήταν δε τα δεδομένα από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τον επιπολασμό του καπνίσματος στη χώρα μας.

Καθόλου τυχαία, λοιπόν, τα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα που παρουσίασε η Δρ. Βασιλική Πέττα, καταλήγουν στην επιδημιολογική μορφή του και στην Ελλάδα και παγκοσμίως, και βέβαια η πρώτη αιτία παραμένει το κάπνισμα, αλλά και το δευτερογενές κάπνισμα. Τα επιστημονικά τεκμήρια για τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου δείχνουν πώς είναι ένα κοκτέιλ από δηλητήρια, και καθόλου τυχαία το τσιγάρο συνδέεται με πλήθος άλλων νόσων (π.χ. ΧΑΠ). Και η πνευμονολόγος αναφέρθηκε στα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα και σε έρευνες που δείχνουν ότι σκοτώνουν υγιή πνευμονικά κύτταρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σπουδαία δουλειά που γίνεται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, όπου κάθε μέρα είναι -και πρέπει να είναι- ημέρα διακοπής καπνίσματος.

Εξάλλου, η κα Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος FairLife, είχε αναφερθεί στον εθισμό του καπνίσματος, αλλά και το στίγμα που συνοδεύει τον καπνιστή που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία για μια καλύτερη ζωή και για αναζήτηση της σωστής πρόληψης.

Ο Δρ. Ιωάννης Τουρκαντώνης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις της κλινικής ογκολογίας, δείχνοντας τα τεράστια βήματα της επιστήμης και της έρευνας, ιδίως στο πεδίο της ανοσοθεραπείας και των βιοδεικτών. Εργαλεία όπως ο μοριακός έλεγχος και οι στοχεύουσες θεραπείες είναι όπλα στη φαρέτρα των σύγχρονων ογκολόγων, καθώς δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του πνεύμονα ίδιοι. Όμως το μεγάλο διακύβευμα παραμένει η πρόληψη, ιδίως σε ό,τι αφορά το κάπνισμα.

Ιδιαίτερη στιγμή στη βραδιά ήταν η κατάθεση ψυχής από την ασθενή κα Ελένη Μάνεση που μετέφερε την εμπειρία και τις προκλήσεις της ζωής με καρκίνο για την ίδια, αλλά και την οικογένεια της. «Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας δρόμου» είπε, με θεραπείες, επίπονα χειρουργεία, ψυχολογικές διακυμάνσεις, αλλά και σπουδαίους επιστήμονες που γίνονται συνοδοιπόροι σε μια κοινή προσπάθεια να νικήσουμε τη νόσο.

Αυτή η μαρτυρία, αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού για τις εξελίξεις στην ογκολογία, αλλά και για τα στοιχεία για το κάπνισμα και πλέον και για τα καπνικά προϊόντα, καταδεικνύει την ανάγκη συνάντησης της επιστήμης με το κοινό και την αρωγή των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα της ενημέρωσης και της πρόληψης όπως είναι οι άνθρωποι του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.
Και ας μην ξεχνάμε: «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας MSD HELLAS (Μέγας Χορηγός) καθώς και της εταιρείας Point Εκδοτικές Επιχειρήσεις.

Περαιτέρω ενημέρωση:

Ιωάννα Τζουλάκη: Η νέα επιδημία των νέων με το vape, πηγή Athens Voice