Νέα & Δραστηριότητες

Γυναίκες στην Ογκολογία & Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας: Ενημερωτική Δράση στη Σχολή Χιλλ για το εμβόλιο HPV

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 οι Γυναίκες στην Ογκολογία και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) πραγματοποιήσαμε ενημερωτική συνάντηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έναντι των HPV σχετιζόμενων καρκίνων στη Σχολή Χιλλ. Η ευαισθητοποίηση του Συλλόγου Γονέων Σχολής Χιλλ για την προστασία παιδιών και εφήβων οδήγησε σε ένα γόνιμο κάλεσμα για τη διοργάνωση μιας υβριδικής συνάντησης επιστημόνων και γονέων για μια κρίσιμη ενημέρωση και απάντηση σε ερωτήματα και προβληματισμούς.

Η Δρ. Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος -Ογκολόγος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των W4O Hellas επισήμανε ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα υγείας της εποχής μας και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το 50 % των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί! Η αποφυγή του καπνίσματος η σωστή διατροφή, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας αποτελούν σημαντική ασπίδα προστασίας απέναντι στον καρκίνο. Επίσης, ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία, κολονοσκόπηση, τεστ Παπανικολάου και HPV DNA test αποδεδειγμένα μειώνουν τη θνητότητα από τους αντίστοιχους καρκίνους. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV καθιστά τους ΗPV συσχετιζόμενους καρκίνους εν δυνάμει στο παρελθόν.

Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής επιστήμης η οποία τιμήθηκε και με το βραβείο Nobel τη δεκαετία του 1990, είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στους HPV ιούς. Αξίζει να τονιστεί ότι οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν προκαλούν μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως συχνά αναφέρεται, αλλά σε αυτούς οφείλεται και ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων του πρωκτού, του πέους, του κόλπου του αιδοίου αλλά και του καρκίνου της περιοχής της κεφαλής του τραχήλου. Συνακόλουθα, ο εμβολιασμός έναντι των HPVσχετιζόμενων καρκίνων αφορά και τα κορίτσια και τα αγόρια.

Υπογραμμίστηκε επίσης, η αναγκαιότητα ο εμβολιασμός να γίνεται νωρίς στα παιδιά, πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους, καθώς οι ιοί HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, και αυτό αφορά οποιαδήποτε επαφή ακόμα και αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Οι έρευνες και τα στατιστικά καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων με τον ιό συμβαίνει νωρίς, με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Σχεδόν όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα εκτεθούμε σε κάποιον ιό HPV, οι περισσότεροι δε θα νοσήσουμε ποτέ από τον ιό, μπορεί όμως να είμαστε φορείς του ιού και να τον μεταδίδουμε. Η μόλυνση συνήθως γίνεται νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, αλλά η νόσηση μπορεί να εκδηλωθεί πολλές δεκαετίες αργότερα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μεγαλύτερη όταν γίνει πριν από την έκθεση στον ιό.

Με αφορμή την ομιλία για το εμβόλιο κατά του HPV ιού, αναφέρθηκε ότι στις οδηγίες για το screening του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σήμερα, εκτός από το τεστ Pap, συνιστάτε επιπλέων και η εφαρμογή του HPV DNA Test.

Την ιδιαίτερα θετική συγκυρία και σε επίπεδο πολιτειακό έθιξε ο Δρ. Μιχάλης Νικολάου, Ογκολόγος – Παθολόγος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ. Και αυτό γιατί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων έναντι του HPVαφορά πλέον και κορίτσια και αγόρια και είναι δωρεάν έως τα 18 έτη.

Όσο και να ακούγεται υπερβολική η μικρότερη ηλικία σύστασης εμβολιασμού, εντούτοις, αυτή αφορά τον πρώτο και βασικό πυλώνα της ιατρικής: την πρόληψη που μάς επιτρέπει να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά και ενήλικες στο μέλλον. Η πιθανή νόσηση σε μικρή ηλικία μπορεί να μην εκδηλώνεται αμέσως, αλλά δημιουργεί χρόνιες φλεγμονές, προκαρκινικές καταστάσεις και ως εξελικτική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις μελλοντικά. Και αυτή είναι μια συνθήκη που πρέπει να μάς κάνει να εμπιστευθούμε την επιστήμη και την τεχνολογία των εμβολίων. Γιατί, όπως τόνισε ο Δρ. Νικολάου, τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στα παιδιά μας σήμερα, αφορούν στην υγεία τους μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα.

Ο Δρ. Νικολάου διέλυσε και τους μύθους και τις προκαταλήψεις έναντι των εμβολίων σταχυολογώντας έρευνες και στατιστικές που συνηγορούν στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν δοκιμαστεί παγκοσμίως. Αναφερόμενος στο φόβο πολλών γονέων ότι ο εμβολιασμός μπορεί να παροτρύνει τους νέους σε πρώιμες σεξουαλικές επαφές, τόνισε ότι η λύση είναι η κουλτούρα πρόληψης και η προαγωγή υγείας και η σωστή ενημέρωση. Η ενημέρωση, εξάλλου, απαλείφει λαθεμένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, όπως π.χ. η επίδραση του εμβολίου στην τεκνοποίηση. Για αυτό και κομβικός είναι ο ρόλος των παιδιάτρων που οφείλουν να ενημερώνουν και να παροτρύνουν τους γονείς για τον εμβολιασμό που μπορεί μάλιστα να γίνει στην ίδια επίσκεψη με άλλα εμβόλια που έχουν καταστήσει παρελθόν αλλοτινές σοβαρές νόσους. Μάλιστα το εμβόλιο HPV δεν έχει παρενέργειες, παρά μόνο πιθανό οίδημα στο σημείο έγχυσης ή την αντίδραση φόβου του παιδιού στη βελόνα που αφορά όλα τα εμβόλια.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους γονείς μαρτυρούν τη ζωτική ανάγκη σύνδεσης των επιστημόνων με το κοινό, καθώς ακόμα και στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάγκη της τεκμηριωμένης ενημέρωσης παραμένει επίκαιρη και αναγκαία.

Έτσι στους γονείς απαντήθηκαν ερωτήματα, όπως το ότι υπάρχει νόημα μέχρι και τα 45 να κάνει κανείς το εμβόλιο προφυλάσσοντας τον εαυτό του από τύπους HPV. Ο Δρ. Νικολάου τόνισε εκ νέου ότι μέχρι την ηλικία των 18 ετών το εμβόλιο χορηγείται από την πολιτεία δωρεάν και μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την κάλυψη. Η Δρ. Γαλάνη τόνισε ότι δεν πρέπει ένας εμβολιασμός να δημιουργεί ψευδή ασφάλεια, αλλά να λογίζεται ως ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για προστασία μας.

Από κοινού οι γιατροί τόνισαν ότι η πρόληψη είναι προμετωπίδα κάθε δράσης, και για αυτό επαναλαμβάνεται η ανάγκη να προσεγγίσουμε παιδιά και νέους για όλα τα θέματα που αφορούν την προαγωγή υγείας (κάπνισμα, διατροφή, υγιεινός τρόπος ζωής).

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων Χιλλ για την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τους γονείς για την υγεία των παιδιών μας.

Οδηγίες για το εμβόλιο ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη) από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών – Εφήβων.

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.

⎯ Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών.

Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού:

• Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
• Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).
⎯ Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες)