Νέα & Δραστηριότητες

ESMO W4O Roadshow μια σημαντική πρωτοβουλία που συνεχίζει το ταξίδι της

Τον Απρίλιο 2023 ξεκίνησε μια σημαντική πρωτοβουλία της ESMO Women for Oncology Committee με στόχο τη σύνδεση γυναικών ογκολόγων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς που το ταξίδι ξεκίνησε με την παρουσίαση της ελληνικής ομάδας Γυναικών στην Ογκολογία (W4O Hellas) ως το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα ομάδας γυναικών ογκολόγων.


Φέτος, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς που η δική μας Δρ. Έλενα Λινάρδου συνεχίζει το έργο της ESMO W4O Committee, αυτή τη φορά από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής/ ESMO W4O Committee Chair, την οποία μόλις ανέλαβε- μια ιδιαίτερα σημαντική θέση σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό της ογκολογίας, με στόχο την ενδυνάμωση της γυναίκας επαγγελματία στον χώρο της ογκολογίας.


Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα εικονικό ταξίδι συνενώνοντας γυναίκες ογκολόγους από τη δυτική Ευρώπη. Η Δρ. Rossana Berardi, Πρόεδρος των Γυναικών στην Ογκολογία Ιταλίας παρουσίασε την πορεία του δικτύου και τα βήματα που έχουν γίνει για την ισότιμη εκπροσώπηση στην επιστήμη και σε θέσεις ευθύνης στο πεδίο, με την ιδιαίτερη συνεισφορά της σύμπραξης των φωνών των γυναικών ογκολόγων.


Ογκολόγοι από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και αλλού, ένωσαν τις φωνές τους μαζί με σημαντικές γυναίκες ογκολόγους- leaders και πρότυπα στο χώρο τους, όπως η Fatima Cardoso, Cristiana Sessa, Marina Garassino, Pilar Garrido, Clarissa Matthias, Janice Tsang, και άλλες, αναδεικνύοντας ότι παρά τις διαφορετικές πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, η εμπειρία για μια γυναίκα ογκολόγο είναι κοινή. Αντιμετωπίζει εμπόδια κοινωνικά, πολιτισμικά, εργασιακά στην εξέλιξή της στην καριέρα της, και λιγότερες ευκαιρίες για να αναλάβει θέσεις ευθύνης.


Η έμφυλη ανισότητα στον εργασιακό χώρο του πεδίου μας είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε πριν δέκα σχεδόν χρόνια η ESMO W4O Committee, αλλά και οι εθνικές ομάδες, όπως οι Γυναίκες στην Ογκολογία στην Ελλάδα (W4O Hellas). Η ιταλική εμπειρία που παρουσίασε η Δρ. Berardi, εστίασε ακριβώς στη δύναμη της δικτύωσης και της ενωμένης δράσης που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.


Όπως τόνισε η Δρ. Λινάρδου στις ογκολόγους που αναζητούν τρόπους σύμπραξης στη χώρα εργασίας τους, ένας κοινός σκοπός και η ανάγκη να ακουστούμε, μπορούν να φέρουν κοντά τις γυναίκες ογκολόγους με ένα διττό στόχο, να υπηρετήσουμε την επιστήμη μας, αλλά και τη γυναικεία ενδυνάμωση.


Ο δικός μας στόχος, δέκα χρόνια, πριν, ήταν η πρόληψη, όταν αυτή αγνοούνταν από τη συζήτηση. Έκτοτε, δυνατά μαζί, συνεχίζουμε τον αγώνα για την πρόληψη, την ενημέρωση και τη βέλτιστη θεραπεία. Ταυτόχρονα, κάνουμε δυνατό αυτό που κάποτε μας φαινόταν αδύνατο…. Να συμμετέχουμε σε θέσεις ευθύνης ή και να ηγούμαστε, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.


Δυνατά μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!