Νέα & Δραστηριότητες

4η Φεβρουαρίου 2024 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου – Να μειωθεί το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου

Η σημερινή ημέρα, 4 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, μια ημέρα που καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). Κάθε χρόνο η Ένωση καλεί σε παγκόσμιες καμπάνιες με στόχο να μάς θυμίσει ότι πολλά περιστατικά καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της αξιόπιστης ενημέρωσης και της έγκαιρης πρόληψης.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου σηματοδοτεί το τρίτο και τελευταίο έτος της εκστρατείας “Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου”, μια εκστρατεία με στόχο την πίεση στους θεσμούς να ενεργήσουν για τη μείωση των ανισοτήτων και υπέρ της ισότιμης πρόσβασης στην ενημέρωση, την πρόληψη, τις καινοτόμες θεραπείες.

Σε αυτήν την 4η Φεβρουαρίου, ας ενώσουμε τις φωνές μας σε μια κοινή, παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες καρκίνου, να γεφυρώσουμε το χάσμα στην υγειονομική περίθαλψη και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής ή τοποθεσίας, έχουν ισότιμη πρόσβαση στα σύγχρονα εργαλεία της κλινικής ογκολογίας.

Ιδίως στην ψηφιακή εποχή και με σύμμαχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παγκόσμια κοινότητα της επιστήμης και της κοινωνίας ενώνουν τη φωνή τους και συνδέονται με στόχο την ευαισθητοποίηση στα θέματα που αφορούν τον καρκίνο, και την αντιμετώπιση του φόβου και της προκατάληψης, αλλά και με μια φωνή καλούμε για μείωση του χάσματος στην υγεία.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έλαβαν έγκαιρη διάγνωση ή θεραπεία εξαιτίας της έλλειψης σωστής και αξιόπιστης πληροφόρησης, αλλά και εξαιτίας της άνισης πρόσβασης σε ποιοτικές παροχές πρόληψης και αντιμετώπισης.

Το φετινό μήνυμα συνεχίζει για τρίτη χρονιά να καλεί σε δράση έναντι στις ανισότητες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα για τον καρκίνο.

Η καμπάνια για την ανισότητα ξεκίνησε το 2022 με πρώτο βήμα την αναγνώριση των παθογενειών που εμποδίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση της νόσου. Η φετινή καμπάνια μάς καλεί να συμμετέχουμε όλοι διεκδικώντας αλλαγές και δράση για μια ισότιμη πρόσβαση, αντιμετώπιση και υποστήριξη του κάθε ασθενή με καρκίνο.


Και φέτος, λοιπόν, η παγκόσμια κοινότητα διεκδικεί ίση και ποιοτική φροντίδα σε κάθε στάδιο της νόσου για όλους. Ισότητα στην υγεία, ισότητα και στην ενημέρωση για τη νόσο, την πρόληψη, τον υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και στα σύγχρονα όπλα της επιστήμης (π.χ. εμβόλιο HPV, εξατομικευμένες θεραπείες, κ.λπ).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση στο ημερολόγιο, αλλά κάλεσμα για κοινωνική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και διεκδίκηση, όπως είναι το φετινό μήνυμα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο χάσμα στη φροντίδα ασθενών με καρκίνο.

Ας καταστήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2024 μια μέρα ενότητας, συμπαράστασης και ανανεωμένης δέσμευσης για το κλείσιμο του χάσματος στη φροντίδα. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε διαχρονική επίδραση στον αγώνα κατά του καρκίνου. 🌟🎗️

#CloseTheCareGap #WorldCancerDay #UnityAgainstCancer

#WorldCancerDay
#CloseTheCareGap

#WorldCancerDay2024