Νέα & Δραστηριότητες

Γυναίκες στην Ογκολογία: Συνέντευξη Τύπου ΚΕΦΙ για τη νέα ενότητα “Δικαίωμα Μου”

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών με θέμα «Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο».
 
Εμείς ως Γυναίκες στην Ογκολογία βρισκόμαστε στο πλευρό τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών και φορέων που θέτουν ως στόχο την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και την έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους και με τρόπους για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Αυτή είναι η στόχευση του «Κ.Ε.Φ.Ι.», από το 2004 έως σήμερα, που ακούραστα στέκεται δίπλα στον ασθενή, δίπλα στον άνθρωπο με σεβασμό στην αξιοπρέπειά του. Η κα Ζωή Γραμματόγλου στον χαιρετισμό της, μίλησε για τις μακροχρόνιες και άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου να παρακολουθεί τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις στα δικαιώματα ασθενών και στις συνεχείς προσπάθειες να προσεγγίσουν τους ασθενείς γνωρίζοντας τους τις πηγές πληροφόρησης τους, αναμένοντας τη μέριμνα της πολιτείας στο σημαντικό αυτό κενό.
 
Η Δρ. Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Β’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών στην Ογκολογία παρευρέθηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου για να στηρίξει μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία του Κ.Ε.Φ.Ι. που αφορά στην ένταξη στην ιστοσελίδα της δράσης του Συλλόγου “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ” (https://dikaiomamou.gr/) μιας επιπλέον ενότητας για τον Καρκίνο του Μαστού.
 
Η κα Γαλάνη αναφέρθηκε στην ομιλία της στις εξελίξεις εν γένει στη κλινική ογκολογία, αλλά και στην πρόοδο ειδικά στον καρκίνο του μαστού, ακόμα και σε άλλοτε δύσκολους καρκίνους μαστού όπως ο HER2 και ο τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού. Στάθηκε στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και στους γονιδιακούς ελέγχους για τον κληρονομικό καρκίνο που καλύπτονται μεν από τα ασφαλιστικά ταμεία πλέον, αλλά πολλές κατηγορίες ασθενών παραμένουν εκτός κριτηρίων αποζημίωσης. Για αυτό και εμείς ως Γυναίκες στην Ογκολογία έχουμε χρηματοδοτήσει εκατοντάδες γονιδιακούς ελέγχους δωρεάν για ασθενείς που αποκλείονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των απαραίτητων γονιδιακών ελέγχων. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία συνεργασίας για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης, αλλά και μια όψη που συχνά αγνοείται, την ανισότητα των ασθενών στη χώρα μας, όπως για λόγους που προκύπτουν λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χώρας μας.
 
Την ανάγκη για μια αντιμετώπιση του ασθενή πέραν της αντιμετώπισης της νόσου, έθεσε και ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουροπουλος στο διαδικτυακό μήνυμα του, που μάς παρουσίασε την ευρωπαϊκή διάσταση και τη στροφή στην πολύπλευρη στήριξη και της ολιστικής προσέγγισης.
 
Ο κ. Δημήτρης Τριπερίνας, Δικηγόρος Εργατολόγος πραγματοποίησε μια πολύτιμη ενημέρωση για όλα τα διαδικαστικά που αφορούν στις συντάξεις για τους ασθενείς με καρκίνο.
 
Η κα Φωτεινή Χριστοδούλου, B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας, Κοινωνική Λειτουργός Συλλόγου ΚΕΦΙ παρουσίασε τη δράση ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ σε σχέση με τα νέα δεδομένα και ανάγκες των ασθενών καθώς και στη νέα ενότητα που αφορά τον καρκίνο του μαστού. Η εμπειρία της και η καταγραφή στατιστικών δεδομένων μαρτύρησαν την αναγκαιότητα για σωστή πληροφόρηση των ασθενών και το κενό που υπάρχει.
 
Τέλος οι κ.κ. Ανδριάνα και Άρης Χοντάι, αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τον καρκίνο στην οικογένεια τους, αλλά και την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν από το ΚΕΦΙ.
 
Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε εξαιρετικά η δημοσιογράφος, Νέλλη Καψή ξεκινώντας με την διαπίστωση που τονίστηκε από όλους τους ομιλητές: την έλλειψη ουσιαστικής, έγκριτης, και εύκολης πληροφόρησης για τον ασθενή από πλευράς πολιτείας, που αναδεικνύει την τεράστια σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως αυτή του ΚΕΦΙ.
 
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την ακάματη προσήλωση τους στον άνθρωπο και στις ανάγκες του!
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο με το βίντεο της Συνέντευξης Τύπου