Νέα & Δραστηριότητες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Η 8η Μάη καθιερώθηκε το 2013 ως η Παγκόσμια Ημέρα του καρκίνου των ωοθηκών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο των ωοθηκών. Μια ημέρα όπου άνθρωποι και οργανισμοί από όλο τον κόσμο ενώνονται σε αλληλεγγύη για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών και την υποστήριξη για καλύτερη περίθαλψη και θεραπεία για τις χιλιάδες γυναίκες που επηρεάζονται από την ασθένεια κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος. Αν και δεν είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, ωστόσο, είναι ένας επιθετικός καρκίνος με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στους γυναικολογικούς καρκίνους, καθώς η πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Globocan για το 2020, έως το 2040, ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 42%, φτάνοντας τις 445.721. Η πρόβλεψη είναι ότι ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο θα αυξηθεί σε 313.617, δηλαδή μια αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με το 2020.

Για αυτό και η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευαισθητοποίηση όλων μας για τον καρκίνο των ωοθηκών. Η υπενθύμιση της σημασίας της πρόληψης εν γένει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι ετήσιες εξετάσεις, αλλά και η γνώση για τα συμπτώματα της νόσου είναι τα όπλα μας στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι το τεστ Παπ δεν ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών, ωστόσο, το γυναικολογικό υπερηχογράφημα δύναται να ανιχνεύσει βλάβες στις ωοθήκες και να οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, επομένως, είναι κρίσιμος για να μας καθοδηγήσει o γιατρός μας στις απαραίτητες εξετάσεις. Καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούμε τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο και να παρατηρούμε το σώμα μας μιλώντας για τυχόν αλλαγές με τον γιατρό μας.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα πρώτα στάδιά του, για αυτό και συχνά εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, ο γυναικολογικός προσυμπτωματικός έλεγχος, αλλά και η γνώση και ενημέρωσή μας για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ασθένεια είναι κρίσιμα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κλειδί για την θεραπευτική πορεία και την ποιότητα ζωής της ασθενούς και για αυτό είναι βασικό να είμαστε ενήμερες για τα συμπτώματα.

Μερικά συνήθη συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

• κοιλιακό άλγος,
• επίμονο φούσκωμα,
• αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά,
• απώλεια όρεξης,
• αίσθηση κορεσμού γρήγορα, και
• ουρολογικά συμπτώματα, όπως αίσθημα επείγουσας ανάγκης ή συχνότητα στην ούρηση, ναυτία, δυσκοιλιότητα.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

• την ηλικία,
• το ιστορικό αναπαραγωγής,
• το οικογενειακό ιστορικό, και
• ορισμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες (μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών)

Καθώς τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες λιγότερο σοβαρές ασθένειες, είναι βασικό οι γυναίκες να μην τα αγνοούμε και να μην παραλείπουμε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο και την ενημέρωση του γιατρού μας για το ιστορικό μας και για τυχόν αλλαγές.

Η σύγχρονη ογκολογία προσφέρει λύσεις σε κάθε στάδιο της νόσου, χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπεία, αλλά και γονιδιακές εξετάσεις που οδηγούν σε εξατομικευμένη θεραπεία.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σοβαρή νόσος που επηρεάζει πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών, ας αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για τη νόσο αυτή και ας ενθαρρύνουμε την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Ημ/νία δημοσίευσης: 8/5/2023

Πηγές:

Globocan (Global Cancer Observartory)

World Ovarian Cancer Coalition

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας