Την Τετάρτη 26 Απριλίου ξεκίνησε μια σημαντική πρωτοβουλία της ESMO W4O Committee με στόχο τη σύνδεση γυναικών ογκολόγων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Σε ένα εικονικό ταξίδι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής γυναίκες ογκολόγοι είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τις κοινές μας εμπειρίες και προκλήσεις που μας ενώνουν και μαρτυρούν για ακόμα μια φορά την ανάγκη της δικτύωσης των γυναικών στο πεδίο μας.
H Δρ. Pillar Garrido, Πρόεδρος της ESMO W4O Committee, παρουσίασε τους στόχους της σκληρής δουλειάς που κάνει η Επιτροπή για τη συλλογή δεδομένων και την ανάληψη δράσεων ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις στο χώρο της ογκολογίας. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία είναι η υποστήριξη γυναικών ογκολόγων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μέσα από συνεργασία και ανάπτυξη του διαλόγου, όπως εκφράζει αυτή η πρωτοβουλία.
Εξάλλου, η ανάγκη συνέργειας γέννησε το 2013 το όραμα της ESMO Women 4 Oncology με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών ογκολόγων και την υποστήριξη τους στις προκλήσεις και στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους για ανάληψη θέσεων ηγεσίας.
Όπως τόνισε η Δρ. Ελένη Λινάρδου, συνιδρύτρια των Γυναικών στην Ογκολογία Ελλάδας και μέλος της ESMO W4O Committee που είχε και τον συντονισμό της συνάντησης, το χθεσινό ζεστό κλίμα και η συζήτηση ανέδειξαν τη σημασία τέτοιων δράσεων με στόχο το διάλογο, τη συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και λύσεων.
Για αυτό ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς που το πρώτο ESMO W4O Virtual Roadshow ξεκίνησε με την παρουσίαση της ελληνικής ομάδας Γυναικών στην Ογκολογία (W4O Hellas) ως το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα ομάδας γυναικών ογκολόγων με εμπειρία σχεδόν 10 ετών.
Η Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου, συνιδρύτρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των W4O Hellas, παρουσίασε τις πολύπλευρες δράσεις μας με στόχο την υποστήριξη της γυναίκας ογκολόγου και της ασθενούς με καρκίνο. Προγράμματα κατάρτισης και επιστημονικού διαλόγου, fora και ημερίδες, είναι μερικές από τις δράσεις ενδυνάμωσης της γυναίκας ογκόλογου. Καμπάνιες και προγράμματα ενημέρωσης για τον με καρκίνο με γνώμονα την ισότιμη δυνατότητα ογκολογικής εξέτασης, ακόμα και με δράσεις σε ακριτικά νησιά, και δωρεάν προγράμματα γονιδιακού ελέγχου είναι μερικές από τις δράσεις ουσιαστικής αρωγής της επιστήμης. Η εξωστρέφεια, εξάλλου, είναι το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας και αυτό εκφράζουν οι Γυναίκες στην Ογκολογία επιχειρώντας σύνδεση με την κοινωνία μέσα ακόμα και από την τέχνη και τον πολιτισμό με στόχο την ορατότητα των στόχων μας και την αρωγή στο έργο μας, ασθενών, συλλόγων, επιστημόνων, σημαντικών προσώπων της δημόσιας σφαίρας.
Έχει αλλάξει κάτι από το 2014 αναρωτήθηκε η Δρ. Χριστοπούλου με εστίαση στο gender gap στη χώρα μας. Η απάντηση βρίσκεται στα προγράμματα mentorship και σε υποτροφίες σε νέες ογκολόγους που αποτελούν το μέλλον της επιστήμης. Η Δρ. Αμάντα Ψυρρή, συνιδρύτρια επίσης της ελληνικής ομάδας, έχει εκλεγεί στη σημαντική θέση της Προέδρου της Nomination Committee της ESMO. Η Δρ. Ζένια Σαριδάκη είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Όπως σημείωσε η Δρ. Garrido η ορατότητα φέρνει σημαντικά αποτελέσματα για την ασθενή και την επαγγελματία, και παρά τα στερεότυπα η αγαστή συνεργασία μεταξύ γυναικών φέρνει αποτελέσματα και πρόοδο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε κατέθεσαν την εμπειρία τους ομάδες W4O από άλλες χώρες ή και επαγγελματίες που αναζητούν τρόπους υποστήριξης στον τόπο τους.
Η Δρ. Assia Konsoulova από τις W4O Βουλγαρίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις, κυρίως σε έλλειψη υλικών και ανθρωπίνων πόρων, αλλά και σε δράσεις που αλλάζουν ζωές, ιδίως μέσα από συνεργασίες. Αναφέρθηκε, επίσης, και στους “iron men”, όπως αποκάλεσε τους άνδρες που υποστηρίζουν το έργο τους.
Η Δρ. Ola Khorshid αναφέρθηκε με θέρμη στο πως η ελληνική ομάδα αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία της αιγυπτιακής ομάδας, που παρά το ότι δημιουργήθηκε μόλις το 2022, έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο. Δράσεις και συμπράξεις εξασφαλίζουν προγράμματα υποστήριξης της γυναίκας ογκολόγου (π.χ. leadership skill programs), αλλά και για τη γυναίκα ασθενή εγκαινιάζοντας το πρώτο screening program, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά στη Μέση Ανατολή. Η Δρ. Sedky Lobna συνιδρύτρια, συμπλήρωσε, επίσης, τη σημασία της υποστήριξης από τους άνδρες ογκολόγους της χώρας στο όραμά τους.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν γυναίκες ογκολόγοι από χώρες που ξεκινούν τώρα τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση ομάδων υποστήριξης της γυναίκας επαγγελματία στο χώρο της ογκολογίας. Η Δρ. Tora Volovat από τη Ρουμανία τόνισε πόσο κοινές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ογκολόγοι, παρά το ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία του χάρτη. «Οι γυναίκες έχουμε φωνή που πρέπει να ακουστεί», όπως τόνισε.
Η Δρ. Natalija Dedic Plavetic αναφέρθηκε στο gender gap στον χώρο της ογκολογίας στην Κροατία και πώς αυτή η συνθήκη αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία W4O στη χώρα, μόλις ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μαρτυρώντας τη βαρύτητα της υποστήριξης της ESMO W4O Committee.
Η Δρ. Yiola Marcou από την Κύπρο μίλησε για τη συνεργασία με την ελληνική ομάδα και τις προκλήσεις που ένα μικρό νησί αντιμετωπίζει στο ζήτημα της ισότιμης εκπροσώπησης της γυναίκας ογκολόγου σε θέσεις ευθύνης. Ο λόγος της Δρ. Μάρκου επιβεβαιώνει τη σημασία της νέας πρωτοβουλίας των virtual roadshows της ESMO W4O Committee, καθώς μετά τη συνάντησή μας επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για τη χρησιμότητα μιας W4O ομάδας στο νησί.
Ζωντανή ήταν και η παρέμβαση της Δρ. Mariamidze Elene, εκπροσωπώντας τους νέους ογκολόγους από τη Γεωργία, που αποτύπωσε γλαφυρά τις δυσκολίες και στερεότυπα που αντιμετωπίζει μια νεαρή γυναίκα ογκολόγος στο πεδίο της. Ανέδειξε, όμως και την ελπίδα που δίνει η συνεργασία των νέων ογκολόγων στις περιοχές του Καυκάσου και στα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί.
Τη θετική εικόνα της θέσης της γυναίκας ογκολόγου στο Μαρόκο παρουσίασε η Δρ. Amzerin Mounia, αλλά ακόμα και υπό αυτή τη συνθήκη ο θεσμός των W4O αποτελεί έμπνευση για περεταίρω δράσεις.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη Δρ. Janice Tsang (Χονγκ Κονγκ), μέλος της W4O Committee και τη Δρ. Mostafa Nermean (Αίγυπτος), W4O MENA, να τονίζουν από κοινού τη σημασία της σύμπραξης και της συνεργασίας και της μεταφοράς εμπειρίας και γνώσης. Η Δρ. Jyoti Bajpai (Ινδία) συμπλήρωσε τη σημασία των πολιτισμικών διαφορών, ακόμα και στην ίδια τη χώρα, και πόσο σημαντική είναι η ασυνείδητη προκατάληψη.
Οι Γυναίκες στην Ογκολογία ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία και τιμή να παρουσιάσουμε το έργο μας σε αυτό το ξεκίνημα και να εκφράσουμε ένα μεγάλο μπράβο στην ESMO W4O Committee για αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία και ένα ξεκίνημα διαλόγου και σύνδεσης μεταξύ συναδέλφων σε όλον τον κόσμο!