Νέα & Δραστηριότητες

Ελένη Γαλάνη στο Libre: Η γυναίκα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της, όπως ακριβώς φροντίζει και τους άλλους

Πηγή: Libre

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. Είναι ημέρα μνήμης και προβληματισμού για την ισότητα και τη συμπερίληψη στα αυτονόητα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η φετινή ημέρα ήταν βέβαια διαφορετική για τη χώρα μας και είχε άλλη βαρύτητα, με τη σκέψη όλων στην τραγωδία των Τεμπών.

Την επόμενη της αφιερωματικής ημέρας είναι, ωστόσο, μία καλή ευκαιρία να αναφερθούμε στην υγεία της γυναίκας, που συχνά, λόγω της πολυδιάστατης δραστηριότητάς της, παραμένει η τελευταία σκέψη και συχνά λησμονείται.

Είναι γεγονός ότι πιο πιθανό είναι η μητέρα να φροντίσει να κάνει όλη η οικογένεια τον ετήσιο έλεγχο υγείας και στο τέλος η ίδια να έχει παραμελήσει να κάνει το δικό της check up. Για τη φροντίδα της γυναικείας υγείας, μίλησε στο libreη Ογκολόγος – Παθολόγος, Ελένη Γαλάνη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Γυναίκες στην Ογκολογία» (W4O Hellas).

·         Είναι συνεπής η σύγχρονη και υπερδραστήρια γυναίκα με τον προσυμπτωματικό έλεγχο που αφορά στη δική της υγεία;

«Πραγματικά, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι η σύγχρονη γυναίκα με τους πολλαπλούς της ρόλους, του οποίους υποστηρίζει καθημερινά: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης, της φίλης, της κόρης, πραγματικά ξεχνάει να φροντίσει τον εαυτό της, θέτοντας όλους τους άλλους ως απόλυτη προτεραιότητά της. Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, το μήνυμα είναι να φροντίζει η γυναίκα τον εαυτό της, όπως ακριβώς φροντίζει και τους άλλους. Να αγκαλιάζει και να αγαπά τον εαυτό της. Ως Ογκολόγος, δεν θα μπορούσα να μην τονίσω ότι δεν πρέπει να παραμελούμε να κάνουμε τις προληπτικές μας εξετάσεις. Τουλάχιστον, τις βασικές, αυτές για τις οποίες υπάρχει σύσταση, όπως είναι η μαστογραφία, η κολονοσκόπηση, το τεστ Παπανικολάου. Γιατί πραγματικά, σήμερα, ένας καρκίνος όταν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, στην αρχή του, κατά κανόνα θα θεραπευτεί».

·         Η πολιτεία, τον τελευταίο χρόνο, έχει δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στις γυναίκες, υπενθυμίζοντας μέσω μηνύματος να μην παραμελούν μία από τις βασικές εξετάσεις, τη μαστογραφία, την οποία καλύπτει, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Φώφη Γεννηματά’ που έχει θεσπίσει.

«Ναι, πολύ σωστά! Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό, επειδή στην ουσία θέτει τα θεμέλια μιας νέας νοοτροπίας, όπου για πρώτη φορά, η πολιτεία φροντίζει για το αυτονόητο, για την πρόληψη της υγείας των πολιτών με την υπενθύμιση και κάλυψη της διενέργειας των προσυμπτωματικών εξετάσεων των γυναικών. Βέβαια, το πρόγραμμα αυτό αφορά σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα γυναικών (50-69 ετών), ενώ η δική μας σύσταση, των ογκολόγων, είναι ότι αυτός ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίτερα, από την ηλικία των 40  ετών και να μην έχει ανώτατο ηλικιακό όριο (παρά μόνο αν η γυναίκα είναι ασθενής και δεν μπορεί πλέον να κάνει τον έλεγχό της). Θα ήταν πολύ αισιόδοξο αν αυτό το πρόγραμμα αποτελούσε την αφορμή για την έναρξη και άλλων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως παραδείγματος χάρη, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου την κολονοσκόπηση, για τον καρκίνο του θώρακα (ιδιαίτερα για τους καπνιστές) στην αξονική τομογραφία θώρακος που πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε χρόνο, και φυσικά για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το τεστ Παπανικολάου και το HPV DNA test».

·         Με όσα αναφέραμε, θα μπορούσαμε να πούμε πως το μήνυμα είναι ότι αν η γυναίκα ζει μία ισορροπημένη ζωή, δηλαδή ασκείται τακτικά (έστω με μέτριας δυσκολίας άσκηση), φροντίζει να έχει ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δεν καπνίζει, δεν παραμελεί τον προσυμπτωματικό της έλεγχο, μπορεί έτσι να διατηρήσει την υγεία της σε καλή κατάσταση και να προλάβει τυχόν προβλήματα στην αρχή τους και να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;

«Ακριβώς. Σήμερα, πιστεύουμε ότι -με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής- μπορούν να προληφθούν οι μισοί καρκίνοι που τίθενται σε διάγνωση. Να προσθέσω σε όσα αναφέρατε ότι πρέπει να περιορίσουμε το αλκοόλ και να διατηρούμε φυσιολογικό το σωματικό μας βάρος. Με τη βοήθεια και των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου που ήδη αναφέραμε, πρέπει να τονίσουμε ότι αν εντοπίσουμε έναν καρκίνο στην αρχή του, κατά κανόνα, αυτός ο καρκίνος θα ιαθεί!».

·         Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην επιστήμη;

Από τη θέση της η κα Γαλάνη ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Γυναίκες στην Ογκολογία» (Women 4 Oncology Hellas), αναφέρεται στο διττό ρόλο του δικτύου: «να χτίσουμε μια γέφυρα που να φέρνει την επιστήμη στην υπηρεσία της γυναίκας ασθενούς με καρκίνο, αλλά και να υποστηρίξουμε τη γυναίκα επαγγελματία στο χώρο της Yγείας. Βρήκαμε αρωγούς την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), αλλά και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή ομάδα ‘Women 4 Oncology‘ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας (ESMO).

Η ESMO Women 4 Oncology, πριν λίγες ημέρες, πραγματοποίησε την παρουσίαση της διεθνούς έρευνας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ογκολόγοι στην εξέλιξη της καριέρας τους. Είχε προηγηθεί, το 2016, μικρότερη έρευνα που ανέδειξε το μέγεθος της υποεκπροσώπησης των γυναικών ογκολόγων σε ηγετικούς ρόλους, οδηγώντας την ESMO σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μελέτη και αντιμετώπιση του έμφυλου χάσματος στο χώρο της ογκολογίας.

Η νέα και μεγαλύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, και είχε ως στόχο να διερευνήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Το συμπέρασμα είναι ότι για ακόμα μία φορά το φύλο παραμένει εμπόδιο για την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, μισθολογικές ανισότητες, αλλά και κύριος παράγοντας διακρίσεων σε όλους τους χώρους, και μάλιστα περισσότερο από διακρίσεις θρησκείας, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Παρά τις προσπάθειες, το χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει. Σημαντικό εύρημα, επίσης, είναι ότι το 2021 περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι  τους (50,3% έναντι 41% το 2016).

Επίσης, μικρότερος είναι ο αριθμός γυναικών σε διευθυντικό ή ηγετικό ρόλο σε σχέση με το 2016 (31,8% έναντι 51,7%), καθιστώντας την έμφυλη διάκριση και την ασυνείδητη προκατάληψη έναντι των γυναικών σημαντικό προβληματισμό για το 2021 σε σχέση με το παρελθόν.

Η ισότητα και συμπερίληψη και στον χώρο της ογκολογίας παραμένει πρόκληση και είμαστε όλοι περήφανοι για τη σπουδαία δουλειά της ESMO προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη τιμή και για εμάς που ο συντονισμός του σπουδαίου αυτού έργου ανατέθηκε στις Γυναίκες στην Ογκολογία με εκπρόσωπο την Δρ. Έλενα Λινάρδου ως μέλους της ESMO W4O Committee».