Σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται επτά χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά (18/6/1934-16/2/2017). Οι Γυναίκες στην Ογκολογία τιμούμε τη μνήμη του με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς το 2014, στις απαρχές του οράματός μας, υπήρξε συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος μας.
Με την πολύτιμη βοήθεια του ογκολόγου κ. Δημήτρη Μπαφαλούκου, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ήρθαμε σε επικοινωνία και ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος μάς έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα από τα έργα του για το λογότυπό μας. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Δημήτρης Μυταράς μέσα από την τέχνη του εξέφραζε την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα κοινωνικά ζητήματα, για αυτό και δεν περιορίστηκε σε γκαλερί και εκθέσεις, αλλά τής προσέδωσε εξωστρέφεια και κοινωνική λειτουργία. Θυμίζουμε ότι είχε υποστηρίξει με τον εμβληματικό κόκκινο κάκτο, τον πρωτοποριακό θεσμό της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ/ΕΟΠΕ).
Το λογότυπο μας, πλέον, είχε βρει την ιδανική εικαστική έκφραση στο έργο του Μυταρά, τη γυναικεία μορφή με τη φτερούγα που μοιάζει με άγγελος. Μάλιστα, η επιλογή μας και η πρότασή του συναντήθηκαν μέσα από ένα πνεύμα σύμπνοιας για τους στόχους που θέλαμε να πετύχουμε, ένα μήνυμα ενσυναίσθησης όπως ο ίδιος επισήμανε. Η ζωγραφική του, εξάλλου, υπήρξε κατά κύριο λόγο ανθρωποκεντρική, ενώ η εμφάνιση των γυναικείων μορφών στο έργο του μαρτυρά την αγάπη και το σεβασμό στη γυναίκα.
Αυτός ήταν και είναι ο στόχος μας, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της γυναίκας ασθενή με καρκίνο, αλλά και της γυναίκας επαγγελματία στο χώρο της ογκολογίας. Αυτή είναι η ιστορία που συνοδεύει το λογότυπο μας και το μήνυμα για την ουσιαστική αρωγή της επιστήμης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Στην πορεία μας στάθηκε, όμως, και η σύζυγος του, εικαστικός Χαρίκλεια Μυταρά, όπως και το εικαστικό Εργαστήριο Τέχνης της Χαλκίδας που είναι και γενέθλιος τόπος του Δημήτρη Μυταρά. Στα ξεκινήματά μας, παραχώρησαν με γενναιοδωρία αντίγραφα των έργων του διεθνούς καλλιτέχνη για την ενίσχυση του πρώτου μας Χριστουγεννιάτικου bazaar (2015) και του κοινωνικού μας ταμείου για την υποστήριξη γυναικών με καρκίνο, ενώ μας τίμησαν με την παρουσία τους στις δράσεις μας.
Λίγα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την πορεία ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους της Ελλάδας με διεθνή καταξίωση. Ως σπουδαστής στη Σχολή Καλών Τεχνών είχε καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε στο Παρίσι με σπουδές σκηνογραφίας και διακόσμησης εσωτερικών χώρων, ενώ επέστρεψε στον τόπο του και με τη Χαρίκλεια ίδρυσε το 1978 το Εργαστήρι Τέχνης στη Χαλκίδα, το οποίο εξακολουθεί να παράγει σπουδαίο έργο. Τα εικαστικά του έργα έλαβαν και λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση, ενώ ανεξίτηλη έχει μείνει και η σκηνογραφία του στα σπουδαιότερα θέατρα της χώρας μας. Υπήρξε για 35 χρόνια καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), εισπράττοντας όχι μόνο το θαυμασμό των μαθητών του, αλλά και την αγάπη που πήγαζε από την προσηνή και δοτική του στάση απέναντι τους.
Όπως σημείωνε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα «Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή»