Νέα & Δραστηριότητες

15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας στον παιδικό καρκίνο.

Είναι μια ημέρα αναγνώρισης του κουράγιου και της δύναμης των παιδιών, εφήβων αλλά και των φροντιστών τους που βιώνουν  τον καρκίνο. Είναι μια μέρα εκτίμησης στους μικρούς μαχητές και στις οικογένειες τους, αλλά και σε όλους εκείνους τους επαγγελματίες υγείας που δίνουν αυτή τη δύσκολη μάχη. Για αυτό και το παγκόσμιο σύμβολο για τον παιδικό καρκίνο είναι μια χρυσή κορδέλα, για να θυμίζει ότι στόχος στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου είναι το χρυσό μετάλλιο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 400.000 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο ετησίως. Τα ποσοστά επιτυχίας αντιμετώπισης της νόσου είναι εξαιρετικά υψηλά στις αναπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς, αυτό μαρτυρά ότι το ποσοστό επιβίωσης και ίασης συναρτάται από τον τόπο στον οποίο ζουν τα παιδιά, για αυτό και αποτελεί αναγκαιότητα κάθε παιδί και ανεξάρτητα από τον τόπο που ζει, να έχει την καλύτερη δυνατή διάγνωση και θεραπεία.

Για αυτό και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου επιδιώκει να θυμίσει την ανάγκη για καινοτόμες έρευνες και θεραπείες, και φυσικά για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών σε θεραπείες και υποστήριξη. Το φετινό μήνυμα είναι «Παγκόσμια Δράση» θυμίζοντας πώς η πρόοδος της επιστήμης εξαρτάται από τη συλλογική προσπάθεια και πως όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη στα παιδιά που βιώνουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Περισσότερες πληροφορίες: https://internationalchildhoodcancerday.org/