Νέα & Δραστηριότητες

Ανοσοκαταστολή στην εποχή της COVID-19 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς

Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους θα ακούσουν τη λέξη «ανοσοκατασταλμένος» κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά. Ίσως επίσης να διαβάσουν ότι οι ανοσοκατασταλμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων.


Τι σημαίνει όμως να είναι κάποιος ανοσοκατασταλμένος, τι το προκαλεί και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν είστε ή όχι, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19;
To MD Anderson Cancer Center ζήτησε από τον πνευμονολόγο Scott E. Evans, MD να απαντήσει σε κάποιες βασικές ερωτήσεις.

Τι σημαίνει να είναι κάποιος ανοσοκατασταλμένος;
Ο όρος «ανοσοκατασταλμένος» είναι στην πραγματικότητα αρκετά ευρύς και δεν υπάρχει απόλυτος ορισμός. Σε γενικές γραμμές, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε, για να τον προστατεύσει από λοιμώξεις.
Το να είναι κάποιος ανοσοκατασταλμένος μπορεί να οδηγήσει τόσο σε πιο επιβαρυμένη ασθένεια από κοινές λοιμώξεις όσο και σε αυξημένη ευαισθησία σε όχι συχνές λοιμώξεις.

Τι μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον ανοσοκαταστολή;
Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν ανοσοκαταστολή και μεταξύ αυτών μπορεί να είναι η προχωρημένη ηλικία, μεταβολικές διαταραχές (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης), θεραπείες για τον καρκίνο, ακόμη και ο ίδιος ο καρκίνος.
Σε ασθενείς με καρκίνο, η ανοσοκαταστολή συνήθως σχετίζεται με κάποια «βλάβη» στα λευκά αιμοσφαίρια, είτε στο αριθμό τους είτε στη λειτουργία τους. Ο καρκίνος αναπτύσσεται, συχνά, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να εντοπίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα σαν ξένα προς τον οργανισμό κύτταρα. Σε ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα ή το πολλαπλό μυέλωμα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά, ακόμη και αν το άτομο έχει φυσιολογικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.
Ασθενείς με καρκίνο, που ετοιμάζονται για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων (βλαστοκυττάρων) είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων, καθώς η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σκόπιμα για να μειώσει την ανοσοποιητική τους λειτουργία. Στη συνέχεια με τη μεταμόσχευση επιτυγχάνεται η «αναγέννηση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν βαθμοί ανοσοκαταστολής; Υπάρχει κάποια κλίμακα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να προσδιορίσει τον δικό του σχετικό κίνδυνο;
Δεν υπάρχει μία τυπική κλίμακα που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να δει πόσο ανοσοκατασταλμένος είναι. Αλλά ένας συγκεκριμένος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα μπορεί να είναι ένας δείκτης κινδύνου. Αυτή η σχέση ανακαλύφθηκε στο MD Anderson στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Ο Gerald Bodey, MD και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι όταν τα επίπεδα ουδετερόφιλων πέφτουν κάτω από 1.000 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος (1000/μl), η ευαισθησία των ασθενών σε λοίμωξη αυξάνεται σημαντικά. Αν τα επίπεδα πέσουν κάτω από 500, ο κίνδυνος των ασθενών αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Ο χαμηλός αριθμός ουδετερόφιλων ονομάζεται ουδετεροπενία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Πολλοί ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή φορούσαν μάσκες και πριν από την πανδημία COVID-19. Όμως, σε καταστάσεις εκτός πανδημίας, ασθενείς με μειωμένο κίνδυνο συνήθως δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Απλώς πρέπει να ακολουθούν «λογικές συμπεριφορές», όπως να αποφεύγουν την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Ανάλογα με τη ανοσολογική δυσλειτουργία ενός ατόμου, ορισμένες δραστηριότητες (χόμπι), όπως για παράδειγμα η κηπουρική, ενδέχεται να θέσουν το άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της έκθεσης σε μύκητες. Να τονιστεί πάντως ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στην ανοσολογική λειτουργία από άτομο σε άτομο. Έτσι, είναι πιο σωστό να μιλήσετε με τον ογκολόγο σας, για να αξιολογήσει την δική σας ειδική κατάσταση. Ορισμένες μορφές χημειοθεραπείες μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 18 ή 24 μήνες μετά την ολοκλήρωση τους. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ογκολόγο σας για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις και ποιες δραστηριότητες ή καταστάσεις θα πρέπει να συνεχίσετε να αποφεύγετε ακόμη και μετά τη λήξη της θεραπείας.

Να τονιστεί ότι την εποχή της πανδημίας όλοι, όχι μόνο οι ασθενείς με καρκίνο, πρέπει να φοράμε μάσκα και να ακολουθούμε πιστά όλες τις συστάσεις των ειδικών και των αρχών.

Πηγή:

https://www.mdanderson.org/cancerwise/what-does-it-mean-to-be-immunocompromised-covid-19.h00-159387468.html?fbclid=IwAR2xIMj3o298L6cpWMotMkCUhLVurcP_2hVtgjPr4DElRu9honai8lyVz18