Νέα & Δραστηριότητες

12 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

Η 12η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (International Universal Health Coverage Day), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, μόλις το 2017.

Φέτος το σύνθημα είναι: «Υγεία για όλους: Προστατεύουμε όλους – Για να τελειώσει αυτή η κρίση και να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές και πιο υγιές μέλλον πρέπει να επενδύσουμε σε συστήματα υγείας που μας προστατεύουν όλους – τώρα».

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, οργανώσεων και φορέων πολιτών, ακαδημαϊκών αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, που εξασφαλίζουν καθολική κάλυψη υγείας.

Οι ηγέτες καλούνται να επενδύσουν περισσότερο και πιο «έξυπνα» στην υγεία και οι διάφοροι φορείς και ομάδες να συνεισφέρουν έτσι ώστε, έως το 2030, να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόσβαση κάθε ανθρώπου σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη είναι βασική προτεραιότητα για τη διεθνή ανάπτυξη και το διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.

«100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, κάθε χρόνο, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν οικονομικά», είχε ανακοινώσει πέρυσι ο ΟΗΕ. Και αν αυτό ίσχυε πριν από ένα χρόνο, σήμερα, την εποχή της πανδημίας Covid-19, η ανάγκη για επανεξέταση των συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες του πλανήτη είναι απαραίτητη.

«Η πανδημία δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε υγεία για όλους και απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο δεκαετιών… έφερε στο φως τα αποτελέσματα ανεπαρκών επενδύσεων δεκαετιών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και σε βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας», εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το 2020 ήταν μια μακρά περίοδος δοκιμασίας των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Το μέγεθος  της κρίσης έχει προκαλέσει επείγουσα ανάγκη για καθολική υγειονομική κάλυψη. Όπως τονίζει ο ΟΗΕ, στο φετινό κάλεσμα του για δράση, ενόψει της 12ης Δεκεμβρίου, περισσότεροι ηγέτες από ποτέ αναγνωρίζουν πλέον το σημαντικό αυτό θέμα και περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ απαιτούν αλλαγές.

Παγκόσμιες ημέρες, τόσο σημαντικές όσο η 12η Δεκεμβρίου, δεν τελειώνουν με την αλλαγή της ημερομηνίας για να επανέλθουν ένα χρόνο μετά. Το μήνυμά τους είναι όπως ο σπόρος που πέφτει στη γη για να φυτρώσει και να δώσει καρπό. Η μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και τεχνολογίες, σε εμβόλια και αντιβιοτικά για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, έχει επιτευχθεί – τα τελευταία χρόνια – χάρη και σε παγκόσμιες εκστρατείες όπως η συγκεκριμένη.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.un.org/en/observances/universal-health-coverage-day

https://universalhealthcoverageday.org/about/

https://www.who.int/campaigns/universal-health-coverage-day-2020