Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών τους.
Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από λοίμωξη, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να έχει εξασθενίσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο στο παρελθόν (ειδικά εάν ήταν πριν από χρόνια) είναι πιθανό να έχουν φυσιολογική ανοσολογική λειτουργία, κάθε άτομο όμως είναι διαφορετικό.
Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται, στη συντριπτική πλειοψηφία, η ανάγκη για νοσηλεία.
Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ογκολογικούς ασθενείς ή άτομα με ιστορικό καρκίνου, επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι πολύ σημαντικό να προληφθεί ο κίνδυνος συννοσηρότητας της γρίπης με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό σε ευπαθή άτομα.
Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο και οι επιζώντες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;
Ναι, λέει το CDC, το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και διευκρινίζει ότι το εμβόλιο της γρίπης έχει πάρει έγκριση για χρήση σε άτομα με καρκίνο και έχει αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές.
Τα άτομα που ζουν με ογκολογικούς ασθενείς και οι φροντιστές τους καθώς και οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει στο παρελθόν με καρκίνο πρέπει επίσης να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης και να λάβουν προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης τους στον SARS-CoV-2.
Μιλήστε πάντα με τον ογκολόγο σας πριν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) οι ογκολογικοί ασθενείς είναι σημαντικό να προστατευτούν από τη γρίπη επειδή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και μερικές φορές να απειλήσει και τη ζωή τους. Συνιστάται στους ογκολογικούς ασθενείς, κάθε χρόνο, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, που περιέχει ανενεργό (νεκρό) ιό γρίπης. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς με καρκίνο και οι επιζήσαντες, είτε βρίσκονται σε θεραπεία είτε όχι, να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό τους, για να τους καθοδηγήσει ποια εμβόλια είναι ασφαλή ειδικά για αυτούς.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τονίζει ότι οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του εμβολίου με ζωντανό – εξασθενημένο στέλεχος του ιού και του εμβολίου με ανενεργό ιό (αδρανοποιημένο εμβόλιο). Γενικά, άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να κάνουν εμβόλια που περιέχουν ζωντανό – εξασθενημένο στέλεχος του ιού, διότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε λοίμωξη από αυτόν.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η γρίπη συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Μπορεί να πρέπει να κάνετε και το εμβόλιο του πνευμονιόκκοκου
Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερο από το 20% των προσβληθέντων. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πνευμονίας και τη βασική αιτία μηνιγγίτιδας. Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους αν πρέπει να κάνουν τον εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκοκου.
Αν και ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος να σας καθοδηγήσει, οι γενικές οδηγίες λένε ότι το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο του πνευμονιόκκοκου είναι καλύτερα να γίνουν με απόσταση ενός μήνα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι έτσι αυξάνει η αποτελεσματικότητα και των δυο εμβολίων.
ΠΗΓΕΣ:
https://www.cdc.gov/cancer/flu/basic-info.htm
https://www.cancer.org/latest-news/common-questions-about-the-new-coronavirus-outbreak.html