Νέα & Δραστηριότητες

Κολονοσκόπηση: Η εξέταση που πρέπει να κάνουμε όλοι

Η κολονοσκόπηση είναι μία απαραίτητη, διαγνωστική και θεραπευτική, ενδοσκοπική εξέταση που γίνεται κυρίως για τη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η κολονοσκόπηση ελέγχει τον βλεννογόνο, δηλαδή την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου, που επίσης ονομάζεται κόλον, εξ ου και το όνομα. Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που εισάγεται από τον πρωκτό, διαθέτει μικρο-κάμερα και μπορεί να μεταδώσει την εικόνα, από το εσωτερικό του εντέρου, σε οθόνη. Το παχύ έντερο είναι το τελικό τμήμα του πεπτικού συστήματος. Το μήκος του είναι περίπου 1,5 μέτρο και τα τελευταία 15 εκατοστά αποτελούν το ορθό.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν κολονοσκόπηση, ή γιατί δεν έχουν ενημερωθεί σωστά ή γιατί, λανθασμένα, θεωρούν ότι η εξέταση είναι επώδυνη. Υπάρχουν επίσης και πολλοί που δεν κάνουν κολονοσκόπηση γιατί έχουν… «θέμα» με το όνομα της εξέτασης. Το τελευταίο ακούγεται παράλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ευρώπη ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, (μετά τον καρκίνο του μαστού), ο τρίτος πιο συχνός στους άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη) και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Γιατί πρέπει να κάνουμε κολονοσκόπηση;

Με την κολονοσκόπηση ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, με την αντιμετώπισή του να γίνεται πιο εύκολα και σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγεί ακόμα και στην ίαση με ένα απλό σχετικά χειρουργείο. Με την κολοκοσκόπηση, υπάρχει η δυνατότητα αν εντοπιστούν πολύποδες να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά, όπως επίσης, να ληφθεί βιοψία από ύποπτες περιοχές. Υπολογίζεται ότι το 25-30% των ανδρών και το 15-20% των γυναικών, 50 ετών και άνω, έχουν πολύποδες και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν από ένα πολύποδα, αλλά δεν μετατρέπεται σε καρκίνο κάθε πολύποδας που υπάρχει στο παχύ έντερο ενός ανθρώπου. Για την εξαλλαγή ενός πολύποδα σε καρκίνο χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια, συνήθως μια δεκαετία.

Σε ποια ηλικία ξεκινάει ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Όλοι μας, άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) θα πρέπει να υποβληθούμε σε κολονοσκόπηση αναφοράς στην ηλικία των 45 ετών. Οι οδηγίες είναι σαφείς: δεν χρειάζεται κάποιος να έχει συμπτώματα για να εξεταστεί. H ACS έχει πρόσφατα κατεβάσει την ηλικία έναρξης του προ-συμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο παχέος εντέρου από τα 50 στα 45 έτη, διότι, μέσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ετών αναγνωρίζονται αυξανόμενοι ρυθμοί εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου σε νέους ενήλικες (κάτω των 50 ετών). Το κάθε πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η κολονοσκόπηση εξατομικεύεται.

Οδηγίες για ομάδες υψηλού κινδύνου

Άτομα με οικογενειακό-κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις του παχέος εντέρου (όπως ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn κ.α.), θα πρέπει να ξεκινήσουν τον έλεγχο για καρκίνο παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αν ανήκετε σε αυτές τις ομάδες και θα σας καθοδηγήσει, ενημερώνοντάς σας για το πότε πρέπει να ξεκινήσετε τις εξετάσεις αυτές και πόσο συχνά πρέπει να τις επαναλαμβάνετε.

Πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας για κολονοσκόπηση εάν δείτε αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αν έχετε κοιλιακούς πόνους ή πόνο στο ορθό ή/και αν στις αιματολογικές εξετάσεις σας διαγνωστεί αναιμία.

Επίσης, ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει κολονοσκόπηση αν υπάρξουν ευρήματα από το παχύ έντερο σε κάποια απεικονιστική εξέταση (αξονική, μαγνητική) που έχετε κάνει για άλλο λόγο

Εκτός από την κολονοσκόπηση, υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός σας να κάνετε, όπως ορθοσιγμοειδοσκόπηση, ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, Mayer κοπράνων. Να γνωρίζετε πάντως, ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, όλες οι παραπάνω περιγραφόμενες εξετάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, που θα σας καθορίσει ο γιατρός σας, για να είναι αποτελεσματικές.

ΠΗΓΕΣ

https://www.cancer.org/latest-news/american-cancer-society-updates-colorectal-cancer-screening-guideline.html

https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/tests/endoscopy/colonoscopy.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669

https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2012/2/early-detection-of-common-cancers/colorectal-cancer