Νέα & Δραστηριότητες

Κορωνοϊός: Μάθε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να τους αποφύγεις

Με την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, και της λοίμωξης COVID-19, που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, όλοι αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μεταδίδεται ο ιός και σε ποιο περιβάλλον κινδυνεύουμε περισσότερο να προσβληθούμε.

Συγκεκριμένα περιστατικά εξάπλωσης της νόσου, τα οποία έχουν καταγράψει και αναλύσει οι ερευνητές βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μεταδίδεται ο ιός, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν την επιστημονική κοινότητα να καταστρώσει την στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου.

1ο περιστατικό

Ένας υπάλληλος μολυσμένος με τον ιό πήγε για να εργαστεί στον 11ο όροφο ενός κτηρίου. Αυτός ο όροφος είχε 216 υπαλλήλους. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, 94 από αυτούς τους υπαλλήλους μολύνθηκαν (43,5%) και οι 92 από αυτούς αρρώστησαν (εκδήλωσαν, δηλαδή, την νόσο) ενώ οι άλλοι 2 παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

2ο περιστατικό

Ένα ασυμπτωματικό άτομο, φορέας του ιού, πήγε σε ένα εστιατόριο και δείπνησε με 9 φίλους. Το δείπνο διήρκησε 1 με 1,5 ώρα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο ασυμπτωματικός φορέας απελευθέρωσε χαμηλά επίπεδα ιού στον αέρα από την αναπνοή του. Η ροή αέρα, από τους διάφορους αεραγωγούς του εστιατορίου ήταν από δεξιά προς τα αριστερά. Περίπου το 50% των ατόμων στο τραπέζι του μολυσμένου ατόμου αρρώστησαν μέσα στις επόμενες 7 ημέρες. Επίσης, το 75% των ατόμων στο διπλανό τραπέζι. Και ακόμη 2 από τα 7 άτομα από άλλο τραπέζι, πιο μακριά. Κανένας δεν μολύνθηκε στα τραπέζια του ίδιου δωματίου που ήταν εκτός της κύριας ροής αέρα που δημιουργούσε το κλιματιστικό.

3ο περιστατικό

Ένας ασυμπτωματικός φορέας μόλυνε τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες σε εκκλησιαστική χορωδία στην Αμερικανική πολιτεία Ουάσιγκτον. Σε διάστημα 4 ημερών, 45 από τα 60 μέλη της χορωδίας εμφάνισαν συμπτώματα και 2 πέθαναν. Ο νεότερος που μολύνθηκε ήταν 31 ετών. Να σημειωθεί ότι όλοι απέφυγαν χειραψίες και αγκαλιές, έφεραν τα δικά τους μουσικά όργανα και κράτησαν αποστάσεις. Η χορωδία έκανε πρόβα για 2 1/2 ώρες, μέσα σε μια κλειστή εκκλησία που είχε περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου βόλεϊ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που προέρχονται από πολλές χώρες τού κόσμου, οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ένα μέλος της οικογένειας μολύνεται από τον ιό εκτός σπιτιού και τον φέρνει στο σπίτι, όπου η συνεχής επαφή μεταξύ των μελών της οικογένειας οδηγεί σε μόλυνση.

Πού όμως, εκτός σπιτιού, μολύνονται οι άνθρωποι;

Ο κόσμος ανησυχεί για  τα σούπερ μάρκετ, τις βόλτες με τα ποδήλατα, τους ανθρώπους που αθλούνται και τρέχουν χωρίς να φορούν μάσκες. Δικαιολογείται η ανησυχία για αυτές τις περιπτώσεις; Την απάντηση δίνει ο Erin Bromage, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας, ο οποίος διδάσκει ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο Dartmouth της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ.

1000 ιικά σωματίδια SARS-CoV2 φτάνουν για να υπάρξει λοίμωξη

Πριν εξηγήσει το πώς και το γιατί, ο κ. Bromage λέει ότι για να υπάρξει μόλυνση πρέπει κάποιος να εκτεθεί σε μια μολυσματική δόση του ιού. Με βάση μελέτες μολυσματικών δόσεων με MERS και SARS, ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται μόνο 1000 σωματίδια ιού SARS-CoV2 για να υπάρξει μόλυνση. Να σημειωθεί ότι το παραπάνω νούμερο πρέπει να αποδειχτεί από πειράματα, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταλάβουμε την παρούσα κατάσταση.

Σε ποια μέρη υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο και μεγαλύτερος κίνδυνος;

Τουαλέτα: Στις τουαλέτες υπάρχουν πολλές επιφάνειες που αναγκαστικά ακουμπάμε, όπως χειρολαβές, βρύσες, πόρτες, καπάκια. Έτσι, ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων σε αυτό το περιβάλλον μπορεί να είναι υψηλός. Επίσης, το καζανάκι της τουαλέτας δημιουργεί κίνδυνο διασποράς σταγονιδίων. Η συμβουλή είναι να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες τουαλέτες, τόσο με τις επιφάνειες, όσο και με τον αέρα που εισπνέετε.

Βήχας: Με τον βήχα απελευθερώνονται περίπου 3.000 σταγονίδια και τα σταγονίδια ταξιδεύουν με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Τα περισσότερα σταγονίδια είναι μεγάλα και πέφτουν γρήγορα εξαιτίας της βαρύτητα, αλλά πολλά παραμένουν στον αέρα και μπορούν να ταξιδέψουν σε ένα δωμάτιο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Φτέρνισμα: Ένα μόνο φτέρνισμα απελευθερώνει περίπου 30.000 σταγονίδια, τα οποία ταξιδεύουν με ταχύτητα έως 320 χιλιόμετρα την ώρα. Τα περισσότερα σταγονίδια είναι μικρά και ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, ειδικά σε κλειστό χώρο.

Εάν ένα άτομο είναι μολυσμένο, με τον βήχα ή το φτέρνισμα μπορεί να απελευθερωθούν έως και 200.000.000 (ναι, διακόσια εκατομμύρια) σωματίδια ιού τα οποία μπορούν να διασκορπιστούν στο περιβάλλον γύρω του.

Εάν λοιπόν είστε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα άτομο μολυσμένο, συνομιλείτε μαζί του, και το άτομο αυτό φταρνιστεί ή βήξει προς την κατεύθυνση σας, μπορείτε πολύ εύκολα να εισπνεύσετε τα 1.000 σωματίδια ιού που χρειάζεται για να μολυνθείτε.

Ακόμα όμως κι αν ο βήχας ή το φτέρνισμα δεν είναι προς το μέρος σας, ορισμένα μολυσμένα μικροσκοπικά σταγονίδια μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για λίγα λεπτά, γεμίζοντας κάθε γωνία ενός μετρίου μεγέθους δωματίου με μολυσματικά σωματίδια του ιού. Ακόμα και αν μπείτε σε αυτό το δωμάτιο λίγα λεπτά μετά από την χρονική στιγμή που το μολυσμένο άτομο έβηξε ή φταρνίστηκε, ενδέχεται με την απλή εισπνοή να δεχτείτε αρκετό ιικό φορτίο, ικανό να προκαλέσει λοίμωξη.

Αν πάλι, βρεθείτε στον ίδιο χώρο με άτομο που έχει τον ιό αλλά δεν βήχει, σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, θα χρειαστούν 50 λεπτά για να λάβετε το ίδιο φορτίο.

Εκπνοή: Μια μόνο εκπνοή απελευθερώνει 50 – 5000 σταγονίδια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν χαμηλή ταχύτητα και πέφτουν γρήγορα στο έδαφος. Ακόμη λιγότερα σταγονίδια απελευθερώνονται όταν εκπνέουμε από τη μύτη.

Ομιλία: Η ομιλία δεκαπλασιάζει την απελευθέρωση σταγονιδίων, άρα απελευθερώνονται περίπου 200 σωματίδια ιού ανά λεπτό. Αν υποθέσουμε ότι κάθε σωματίδιο ιού εισπνέεται, θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά ομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο για να λάβει κάποιος την απαιτούμενη δόση που χρειάζεται προκειμένου να μολυνθεί.

Όποιος λοιπόν βρεθεί για περισσότερο από 10 λεπτά, πρόσωπο με πρόσωπο, με ένα άτομο που έχει τον ιό, πιθανότατα θα μολυνθεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που είναι συμπτωματικά να μείνουν στο σπίτι. Το φτέρνισμα και ο βήχας εκτοξεύουν τόσο πολύ τον ιό που μπορεί να μολύνει ένα ολόκληρο δωμάτιο με ανθρώπους.

Αν ένας φορέας του ιού αθλείται στο δρόμο, για παράδειγμα τρέχει, ενδέχεται λόγω έντονης εκπνοής να απελευθερώνει περισσότερα σωματίδια του ιού, επειδή όμως ο χρόνος έκθεσης ενός άλλου ανθρώπου ο οποίος επίσης περπατά ή τρέχει στον δρόμο, είναι μικρότερος, και ο κίνδυνος να μολυνθεί αυτός είναι μικρός.

Τα συμπτωματικά άτομα δεν είναι τα μόνα που μεταδίδουν τον ιό. Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον το 44% όλων των λοιμώξεων οφείλονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματικά ή προ-συμπτωματικά). Μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον  ιό στο περιβάλλον του έως και 5 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η ποσότητα του ιού που απελευθερώνεται από ένα άτομο που έχει μολυνθεί αλλάζει κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και είναι επίσης διαφορετική από άτομο σε άτομο. Το ιικό φορτίο γενικά αυξάνεται μέχρι του σημείου που το άτομο γίνεται συμπτωματικό. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 20% των μολυσμένων ατόμων ευθύνεται για το 99% του ιικού φορτίου που θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερωθεί στο περιβάλλον.

Τι ισχύει για τα σούπερ-μάρκετ και άλλους κλειστούς χώρους

Για να γίνει μια σωστή εκτίμηση του κινδύνου μόλυνσης, μέσω του αναπνευστικού, στο σούπερ-μάρκετ ή σε ένα κατάστημα, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη:

  • τον όγκο του χώρου
  • τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτόν
  • πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι στον συγκεκριμένο χώρο. Είναι εργαζόμενοι; (όλη την ημέρα) – Είναι πελάτες; (μια ώρα)

Για έναν πελάτη, ειδικά αν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, η πιθανότητα να λάβει μολυσματική δόση είναι χαμηλή. Όμως, για τον εργαζόμενο του καταστήματος, το μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμένει στο κατάστημα ισοδυναμεί με μεγαλύτερη πιθανότητα να λάβει τη μολυσματική δόση, άρα, εδώ, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται και σε επιφάνειες και πρέπει να προσέχουμε ό,τι αγγίζουμε. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να μην αγγίζουμε το πρόσωπο μας!

Καθώς πλέον επιτρέπεται να μετακινούμαστε πιο ελεύθερα και να επικοινωνούμε πιο συχνά με περισσότερα άτομα, σε περισσότερα μέρη, οι κίνδυνοι για εμάς και την οικογένειά μας αυξάνονται. Μια μάσκα σε κλειστούς χώρους και η ευλαβική τήρηση των επίσημων οδηγιών βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

ΠΗΓΗ:

https://www.erinbromage.com/post/the-risks-know-them-avoid-them