Ο ιός SARS-CoV-2 δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Η παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία COVID-19 θα μπορούσε όμως να οδηγήσει σε διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, τονίζεται στο άρθρο «The gendered dimensions of COVID-19», που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», στις 11 Απριλίου του 2020.
Γυναίκες και άνδρες επηρεάζονται από τη λοίμωξη COVID-19, αλλά η βιολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε φύλου διαμορφώνουν τη βαρύτητα της νόσου. Η δυνατότητα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών να επιβιώσουν και να ανακάμψουν από τη νόσο θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των στοιχείων που συλλέγονται, τόσο για την ανταπόκριση όσο και για το βαθμό που αυτά τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν τα δύο φύλα.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι ήδη οι πολιτικές αποφάσεις και οι στρατηγικές της κλινικής έρευνας, λαμβάνουν υπόψη τους δημογραφικά δεδομένα από μικρές μελέτες.
Η Global Health 50/50 (ανεξάρτητη πρωτοβουλία για την ισότητα των φύλων στην παγκόσμια υγεία, που στεγάζεται στο UCL Center for Gender and Global Health) παρακολουθεί τα δεδομένα για τη μόλυνση και τη θνησιμότητα από την πανδημία COVID-19, σε 39 χώρες, που έχουν πληγεί περισσότερο. Χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία, δεν έχουν ακόμη αναφέρει τέτοια δεδομένα. Από τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν είναι σαφές αν οι γυναίκες ή οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν, αλλά στατιστικά, πολύ περισσότεροι άνδρες χάνουν τη ζωή τους, από COVID-19.
Συλλογή και αναφορά δεδομένων βάση του φύλου
Όπως αναφέρει η Global Health 50/50, προκειμένου να κατανοηθεί ο ρόλος που παίζει το φύλο στην επιδημία COVID-19, οι χώρες πρέπει επειγόντως να αρχίσουν να συλλέγουν και να αναφέρουν, δημοσίως, δεδομένα που έχουν ταξινομηθεί με βάση το φύλο. Στο ελάχιστο, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της COVID-19 φαίνεται ότι συνδέονται με συννοσηρότητες, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο και πνευμονική νόσο. Αυτές οι καταστάσεις είναι πιο συχνές στους άνδρες και συνδέονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, συνήθειες επίσης πιο συχνές στους άνδρες.
Οι Γυναίκες την εποχή της πανδημίας
Οι γυναίκες φέρουν διαφορετικό είδος φορτίου από την νόσο COVID-19. Οι ανισότητες επηρεάζουν δυσανάλογα την ευημερία τους και την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά, κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής απομόνωσης. Τα νοικοκυριά βιώνουν δύσκολες στιγμές, αλλά οι γυναίκες επωμίζονται συνήθως τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και τις οικιακές εργασίες. Παράλληλα, έντονες είναι οι ανησυχίες για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Καθώς οι υπηρεσίες υγείας έχουν επιβαρυνθεί και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν έχουν αρκετούς πόρους, οι υπηρεσίες αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας των γυναικών, καθώς και η προγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη, διαταράσσονται.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συντακτών για τις Επιστήμες (European Association of Science Editors), αλλά και άλλοι οργανισμοί, παροτρύνουν όλους όσοι εμπλέκονται στη συλλογή δεδομένων για την πανδημία COVID-19 να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες (π.χ. CONSORT, STROBE) και να συμπεριλαμβάνουν την ηλικία και το φύλο στα δημογραφικά δεδομένα. «Αντιμετωπίζουμε αυτή την έκκληση και ενθαρρύνουμε την εστίαση του φύλου σε όλες τις ερευνητικές προσπάθειες», τονίζει.
Η παράληψη των διαφορών ανάμεσα στα δυο φύλα, στη θεραπεία και στην ανάπτυξη εμβολίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η ελλιπής αναφορά βάζει σε κίνδυνο τις μετα-αναλύσεις. Η αντιμετώπιση των αναγκών υγείας τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών θα βοηθήσει τις κοινωνίες να ανακάμψουν και να αντισταθούν σε μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες.
ΠΗΓΕΣ:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30823-0/fulltext