Νέα & Δραστηριότητες

Οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ασθενείς με κακοήθεις νόσους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον νέο κορωνοϊό ενημερώνουν οι επιστήμονες

«Η συνεχής ροή ειδήσεων, σχετικά με τη ασθένεια COVID-19 από τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία, ειδικά στους ασθενείς με κακοήθειες και τις οικογένειές τους. Οι ασθενείς αυτοί είναι μεταξύ αυτών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από μια λοίμωξη, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα συχνά είναι αδύναμο εξαιτίας της νόσου τους και των θεραπειών. Κατά συνέπεια, ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές θα πρέπει να λάβουν προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό». American Cancer Society

Τι κάνει ένας ασθενής με καρκίνο αν θεωρεί ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό;

Η Merry-Jennifer Markham, MD, FACP, επικεφαλής του τμήματος αιματολογίας – ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριδας δίνει τις παρακάτω συγκεκριμένες οδηγίες:

  • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε πυρετό και άλλα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχας και δύσπνοια, ιδιαίτερα εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις εξής δύο καταστάσεις: (1) Έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι γνωστό ότι έχει COVID-19. (2) Ζείτε ή έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχή με εκτεταμένη τοπική μετάδοση.
  • Καλέστε στο τηλέφωνο πριν επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών και ενημερώστε τους ότι νομίζετε ότι έχετε COVID-19. Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί με τα κρατικά υγειονομικά τμήματα και τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να μάθετε αν πρέπει να κάνετε το ειδικό τεστ.
  • Εάν λαμβάνετε αντικαρκινική θεραπεία που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχετε πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα, καλέστε τον ογκολόγο σας, όπως θα κάνατε και όταν είχατε πυρετό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Φροντίστε να ακολουθήσετε την καθοδήγησή τους για το πότε θα έρθετε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο και πότε είναι πιο ασφαλές να μείνετε στο σπίτι.

Η Δρ. Markham τονίζει ότι ο πιο βασικός τρόπος προφύλαξης είναι να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμαι αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Η διάδοση της ασθένειας COVID-19 φαίνεται όλο και πιο πιθανή σε μεγαλύτερο μέρος που πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι ερευνητές, γιατροί και υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας εργάζονται πυρετωδώς για την ενημέρωση, τη λήψη μέτρων για την επιβράδυνση και κυρίως την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Δεν διατρέχει όμως όλος ο πληθυσμός τον ίδιο κίνδυνο. Όπως και με τον ιό της γρίπης, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 70 ετών και τα άτομα με παθήσεις όπως  χρόνια πνευμονοπάθεια (καρδιαγγειακή νόσος), διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και καρκίνο φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

 «Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας», τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

«Τα πρώτα στοιχεία, από την Κίνα και αναφορές από την Ιταλία και άλλες περιοχές με αυξημένη μετάδοση, δείχνουν ότι οι ασθενείς με κακοήθειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», σύμφωνα με τον Δρ Steve Pergam, ερευνητή λοιμωδών νοσημάτων στο ‘’Fred Hutchinson Cancer Research Center’’ (ΗΠΑ) και υπεύθυνο για την πρόληψη των λοιμώξεων του Seattle Cancer Care Alliance.

Ο Δρ Pergam, ο οποίος ανήκει και ο ίδιος σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού και έχει νοσήσει με καρκίνο, απάντησε σε μία σειρά από σημαντικές ερωτήσεις σε πρόσφατη ομιλία του.

«Πιστεύουμε ότι ασθενείς με αιματολογικές διαταραχές θα έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο”, δήλωσε ο Δρ Pergam, προσθέτοντας: “Επίσης, ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία και ασθενείς με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αυτοί έχουν τα πιο σοβαρά ελλείμματα του ανοσοποιητικού.»

Διατρέχουν κίνδυνο όλοι οι ασθενείς με καρκίνο, ή μόνο όσοι λαμβάνουν θεραπεία;

Ο Δρ. Pergam, δήλωσε ότι οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες όπως μη-Hodgkin λέμφωμα, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οξεία μυελογενή λευχαιμία, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και πολλαπλό μυέλωμα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, σε κίνδυνο είναι άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες όπως οι ανοσοθεραπείες) για οποιονδήποτε τύπο καρκίνου και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Ο Δρ Gary Lyman, ογκολόγος, ειδικός υγειονομικής πολιτικής στο Hutch, τόνισε ότι ακόμη και όσοι έχουν τελειώσει με τις θεραπείες τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει κίνδυνος και πέρα ​​από την περίοδο της θεραπείας. Οι συνέπειες της θεραπείας δεν τελειώνουν όταν οι άνθρωποι ολοκληρώσουν και την τελευταία θεραπεία τους ή φύγουν από το νοσοκομείο μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Οι συνέπειες από τον καρκίνο και οι ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις της θεραπείας μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες».

Μπορούν οι ασθενείς και οι επιζώντες να κάνουν κάποια εξέταση για να διαπιστωθεί εάν είναι ανοσοκατεσταλμένοι;

Σύμφωνα με τον Δρ. Pergam δεν υπάρχει ένα «εύκολο» τεστ αίματος για να ελέγξει κάποιος το επίπεδο της ανοσοκαταστολής, αλλά η χημειοθεραπεία, τα χαμηλά λευκοκύτταρα ή τα χαμηλά πολυμορφοπύρηνα ή/και η λήψη ανοσοκατασταλτικών παραγόντων (όπως η πρεδνιζόνη) σχετίζονται με ανοσοκαταστολή και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αλλά αν ο γιατρός σας σάς πει ότι είστε ανοσοκατασταλμένοι, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τόνισε.

Ποια δεδομένα έχουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός επηρεάζει τους καρκινοπαθείς;

Σύμφωνα με τον ο Δρ. Lyman, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα. Όπως λέει «Υπήρξε μια πρώιμη μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύτηκε στο σημαντικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, και δείχνει ότι τόσο οι σημερινοί ασθενείς με καρκίνο όσο και αυτοί που νόσησαν στο παρελθόν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον COVID-19».

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν: «Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια COVID-19 από ότι τα άλλα άτομα. Επιπλέον, φάνηκε ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν πιο άσχημα αποτελέσματα, κάτι που ενημερώνει εγκαίρως τους γιατρούς ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε περίπτωση ταχείας επιδείνωσης».

Ο Δρ Pergam  δηλώνει ταυτόχρονα ότι είναι δύσκολο να γίνουν υποθέσεις βασισμένες σε μικρό αριθμό ασθενών και σε μικτή ομάδα ασθενών και επιζώντων, με διαφορετικούς καρκίνους και διαφορετικές θεραπείες. Εξηγεί ότι κάποιοι από τους ασθενείς κάπνιζαν ή / και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα οποία τους καθιστούν πιο επιρρεπείς σε μία λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Pergam, «Το μήνυμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όσοι έχουν συννοσηρότητα (συνύπαρξη συμπαρομαρτούντων νοσημάτων) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από αυτό τον ιό».

Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχεδόν 15% για άτομα 80 ετών και άνω.

Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο να ακυρώσουν θεραπείας;

Οι ειδικοί του Fred Hutch’s clinical care partner λένε ότι οι καρκινοπαθείς με προγραμματισμένα ραντεβού θα πρέπει να τα κρατήσουν, εκτός και αν παρουσιάσουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο (και οι επιζώντες) να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις συγκεντρώσεις;

Ο Δρ, Pergam δήλωσε ότι τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, αν είναι δυνατόν, πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία ή τρένα) και κλειστούς χώρους, όπου ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

«Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο ή το τρένο, λάβετε προφυλάξεις και κρατάτε αποστάσεις. Προστατεύστε τον εαυτό σας. Καθίστε στο μέρος του λεωφορείου με λιγότερο κόσμο και αν δείτε κάποιον που φαίνεται άρρωστος, ή βήχει, απομακρυνθείτε». Επίσης, όσοι είχαν καρκίνο και έχουν ολοκληρώσει, πριν από λίγα χρόνια, είναι «εντάξει», αλλά όποτε είναι δυνατόν, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα γεμάτα λεωφορεία ή τρένα.

Όσο για άλλους δημόσιους χώρους, συνέστησε και πάλι προσοχή. Όχι κινηματογράφους, όχι εστιατόρια, παραγγέλνουμε ή μαγειρεύουμε στο σπίτι και μπορούμε αν θέλουμε να ακούσουμε την λειτουργία από το ραδιόφωνο.

Υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό;

Τόσο ο Δρ Lyman όσο και ο Δρ Pergam τόνισαν τη σημασία του ύπνου για την επαναφόρτιση του ανοσοποιητικού συστήματος, λέγοντα ότι η στέρηση του ύπνου είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες, επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι κάποιος που δεν κοιμάται τουλάχιστον έξι, επτά ή, ιδανικά, οκτώ ώρες μέσα στη νύχτα, μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Επίσης χρήσιμο είναι να γνωρίζει κάποιος την αξία της άσκησης, κατά προτίμηση της αερόβιας, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ. «Κάντε μια βόλτα έξω στον καθαρό αέρα, αυτό είναι πολύ καλό για εσάς», δήλωσε ο Δρ Pergam,. «Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι καλύτερο από το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο».

Ένα άλλο βήμα για να παραμείνουμε δυνατοί και υγιείς, την εποχή αυτή με τον κορωνοϊό είναι η καλή διατροφή.

Φαίνεται ότι το 70% – 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα, και επηρεάζεται άμεσα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τα μικρόβια στο έντερο μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, με φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ σημαντική» δήλωσε ο Δρ. Lyman.

Επίσης, οι επιστήμονες συστήνουν αποφυγή του καπνίσματος και προσοχή ώστε να είναι υπό έλεγχο καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κλπ.

Το άγχος φαίνεται επίσης να βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και οι δύο ερευνητές παραδέχθηκαν ότι δεν είναι εύκολο να παραμείνει κάποιος χαλαρός σε μια εποχή όπως αυτή. «Ορισμένα πράγματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», δήλωσε ο Δρ. Lyman, ο οποίος λόγω ηλικίας και άλλων προβλημάτων υγείας βρίσκεται και ο ίδιος σε ομάδα υψηλού κινδύνου. “Μπορείτε όμως να ελέγξετε τι τρώτε, αν ασκείστε και πόσο κοιμάστε. Αυτά είναι σίγουρα που κάνω και εγώ» πρόσθεσε.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.cancer.org/latest-news/common-questions-about-the-new-coronavirus-outbreak.html

https://www.cancer.net/blog/2020-03/coronavirus-2019-what-people-with-cancer-need-know

https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2020/03/coronavirus-what-cancer-patients-need-to-know.html?fbclid=IwAR3Pi4_1lKT-LMsBeliHHEzbHcavUiWvbtiWgd-7hl6FP8QwP9VqsFIB_so