Νέα & Δραστηριότητες

Ένας χρόνος χωρίς την Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Σήμερα 13 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, της χαλκέντερης ερευνήτριας της τέχνης, της ακαταπόνητης υποστηρίκτριας του πολιτισμού.

Για τις Γυναίκες στην Ογκολογία, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα υπήρξε συνοδοιπόρος στο όραμά μας, μία δυναμική φωνή που εξέφραζε τους στόχους μας ως μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής των W4O Hellas.

Πριν από σχεδόν μια δεκαετία μια ομάδα γυναικών παθολόγων – ογκολόγων ένωσε τις δυνάμεις της με στόχο να δώσει ένα χώρο διαλόγου και πρωτοβουλιών για τα κοινά προβλήματα των γυναικών ογκολόγων, αλλά και να παρέχει ουσιαστική κοινωνική προσφορά στην ογκολογική ασθενή. Σημαντικοί συμπαραστάτες στο όραμα αυτό είναι τα μέλη της Κοινωνικής Επιτροπής, από διάφορους κοινωνικούς χώρους, την πολιτική, τη δημοσιογραφία, γυναίκες των γραμμάτων και των τεχνών που στηρίζουν τους σκοπούς και τις δράσεις μας. 

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ως μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής υπήρξε για εμάς μια φωνή στήριξης και επικοινωνίας, εκφραστής της ανάγκης συνένωσης τέχνης και επιστήμης για το κοινό καλό, για την προαγωγή της υγείας, αλλά και για τη γυναικεία ενδυνάμωση. Σήμερα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απώλεια της, νιώθουμε το κενό που έχει αφήσει, αλλά, συνάμα παραμένει άσβεστη πηγή έμπνευσης για εμάς.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της υπήρξε ακούραστη ερευνήτρια των τεχνών, με δεκάδες δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια σε Γαλλία και ΗΠΑ, ενώ δεκάδες ήταν οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Αδιαμφισβήτητα η σφραγίδα της στον πολιτισμό υπήρξε η πολυετής και πολυσχιδής διεύθυνσή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου από το 1992 έως τον θάνατο της. Το εκσυγχρονιστικό της έργο, τα νέα παραρτήματα, τα νέα αποκτήματα, εκθέσεις που άφησαν ιστορία, αλλά και το νέο κτίριο της ΕΠΜΑΣ είναι η μεγάλη παρακαταθήκη της.  Το 8ο Πανελλήνιο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία, διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, χωρίς τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, αλλά με ολοζώντανη τη μνήμη και το το πνεύμα της.

Σήμερα, τη θυμόμαστε όπως η ίδια επιθυμούσε και το εξέφρασε στην εκ βαθέων συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάιο 2021 στην κ. Λένα Παπαδημητρίου και το Marie Claire,: «Ως την κόρη του σιδηρουργού. Μια φορά που ζοριζόμουν, λέει ο πατέρας μου: «Μη φοβάσαι, σε έχω νταβλαντίσει». «Τι σημαίνει, ρε πατέρα, αυτό;». «Σημαίνει ότι σε έχω βάλει δυο φορές στη φωτιά, σε έχω κάνει ατσάλι».