Νέα & Δραστηριότητες

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο: 11 – 18 Σεπτεμβρίου

Με σύνθημα: «Μην φοβηθείς και μην αργήσεις – Η πρόληψη νικά τον καρκίνο» ξεκινά στην Πάτρα, στις 11 Σεπτεμβρίου, η εβδομάδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο.

 

Οι δράσεις έχουν στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο καθώς και όλα τα θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των πιο συχνών μορφών καρκίνου, μέσα από οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου.

Την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο διοργανώνει η Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας” υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η ΥΠΕ, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τις “Γυναίκες στην Ογκολογία” (w4o – Hellas), την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Πάτρας και τους συλλόγους ασθενών: Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας / Survivor, Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” Ν. Αχαΐας, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “ΦΛΟΓΑ” – Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας και FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η διοργάνωση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε όλους, να παρακολουθήσουν τον διάλογο μεταξύ εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, γιατρών, ερευνητών, εθελοντών, φροντιστών ασθενών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου τοπίου φροντίδας του καρκίνου, στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο θα πραγματοποιούνται, καθημερινά, διαφορετικές δράσεις (workshops, ομιλίες, συζητήσεις με ειδικούς, δρώμενα και προβολή μηνυμάτων σε γιγαντοοθόνες, κ.α.), με γνώμονα την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού.

Τα σημεία που φιλοξενούν τις δράσεις:

  • “Πολύεδρο” – Στον αίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου «Πολύεδρο» θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση με συμμετοχή ομιλητών. Επίσης, θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με την συμμετοχή των Θανάση Τριαρίδη , Ρένου Χαραλαμπίδη και Ηλία Βαβάτσικα.
  • Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’, Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου – Δωρεάν Ψηλάφηση Μαστού, Δια ζώσης ενημέρωση, Προβολή μηνυμάτων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου.
  • Σκάλες Γεροκωστοπούλου – Διαδραστική καλλιτεχνική εκδήλωση που απευθύνεται σε νέους, με στόχο την ευαισθητοποίηση μέσω ενός πιο οικείου σε αυτούς τρόπου.
  • ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» & Κτήριο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Φωτισμός και Προβολή μηνυμάτων ευαισθητοποίησης για πρόληψη των βασικών τύπων καρκίνου, καθώς και σε άλλα κεντρικά κτίρια.
  • Δράση ευαισθητοποίησης σε  Σχολικές Μονάδες της περιοχής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι παρουσιάζονται κάθε χρόνο 20.000.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Οι περισσότεροι και πιο συχνοί καρκίνοι όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος, μπορούν να προληφθούν. Η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση καθώς και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου είναι όπλα κατά του καρκίνου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: Πρόγραμμα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: synedra.gr/cancer-awareness-week