Νέα & Δραστηριότητες

Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 60,000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη και περίπου 600 στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι 250 Ελληνίδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της νόσου.

Οι ‘Γυναίκες στην Ογκολογία- W4O-Hellas’ υλοποιούν ένα Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, με την ευγενική δωρεά της εταιρείας Roche Diagnostics. Αρχικά διατίθενται δωρεάν 50 HPV co-tests ανά την Ελλάδα, 24 test στην επαρχία, και 26 στην Αθήνα.

Το Πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν με προτεραιότητα σε γυναίκες ανασφάλιστες, άνεργες ή με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12,000 ευρώ.

Ο προληπτικός αυτός έλεγχος αφορά συνδυασμένο test Pap και HPV DNA test, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα ανίχνευσης της ύπαρξης η όχι στελέχους HPV υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η παραπομπή για το πρόγραμμα πρέπει να γίνει από τον θεράποντα ιατρό, και, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η σύσταση για HPV co-test αφορά γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών ή και γυναίκες >65 ετών χωρίς ‘επαρκή αρνητικό’ προηγούμενο έλεγχο (3 συνεχόμενα αρνητικά Pap test στα τελευταία 10 έτη, με το πιο πρόσφατο στα τελευταία 5 έτη). Το co-test ΔΕΝ συστήνεται σε γυναίκες 21-29 ετών, ούτε σε εκείνες >65 ετών με προηγούμενο επαρκή αρνητικό έλεγχο.

Το HPV co-test θα γίνεται σε οποιοδήποτε εργαστήριο της Βιοϊατρικής μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας της εξεταζόμενης.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε πρώτης γραμμής προσυμπτωματικό έλεγχο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας, καθώς σε συνδυασμό με την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου, το HPV test μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη του HPV ιού και να δώσει ειδικές πληροφορίες για τους υπότυπους υψηλότερου κινδύνου HPV 16 και 18, στους οποίους θεωρείται ότι οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις ‘W4O-Hellas’ (email: w4ohellas@gmail.com, τηλ. 6980025420).

Ευχαριστούμε την Roche Diagnostics για την ευγενική δωρεά του προγράμματος.