Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και οι Γυναίκες στην Ογκολογία W4O, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ.Α.Ν.Α. “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα – ΑΙΘΟΥΣΑ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και δωρεάν σπιρομετρήσεις για τους ενδιαφερόμενους.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με Χαιρετισμό της Κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου -ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και στα δύο φύλα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Κα Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Δ.Σ Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ, η οποία αναφέρθηκε στη δυσκολία διακοπής του καπνίσματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του ως «χρόνιας νόσου» που απαιτεί ενημέρωση, πρόληψη κι επιτυχή διαχείριση.

Η Παθολόγος-Ογκολόγος  κα Ελένη Γαλάνη στην ομιλία της με θέμα «Κάπνισμα, Καρκίνος Πνεύμονα & Γυναίκα & Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου» αναφέρθηκε πρωτίστως στους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας και υπέδειξε το κάπνισμα ως τον κύριο -σίγουρα όχι μοναδικό-παράγοντα, που σε ένα ποσοστό  87% ευθύνεται για την καρκινογένεση στον πνεύμονα.

Η Παθολόγος Ογκολόγος κα.  Έλενα Λινάρδου μίλησε με θέμα  τον ρόλο της Ανοσοθεραπείας & των Βιοδεικτών στον Καρκίνο του Πνεύμονα. Παρουσιάστηκαν συμπεράσματα κλινικών μελετών ανοσοθεραπείας για την εν λόγω ασθένεια, και υπογραμμίστηκε ότι η «χρήση βιοδεικτών αποτελεί το κλειδί για την εύρεση των ασθενών εκείνων που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την ανοσοθεραπεία, μειώνοντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας». Στο κλείσιμο της παρουσίασής της, η Κα Λινάρδου επισήμανε την ανάγκη καλλιέργειας στο λαό μας αντικαπνιστικής κουλτούρας και την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο κ. Ζέτος Αθανάσιος, Πνευμονολόγου, Επιμελητή Α’ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ.Α.Ν.Α «Άγιος Σάββας» μίλησε για τις «Βλαβερές Συνέπειες του καπνού» εκτός του καρκίνου του πνεύμονα.

Η κα. Δανάη Μπισιρτζόγλου, MD, PhD, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, μίλησε για τη Διακοπή του Καπνίσματος, κατέταξε το κάπνισμα στις λεγόμενες εθιστικές διαταραχές και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην ψυχική και σωματική εξάρτηση από τον καπνό και τη νικοτίνη ειδικότερα.

Την προσωπική της εμπειρία με την ασθένεια μοιράστηκε με το κοινό η κα Ελένης Παπαφράγκου και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων.