Νέα & Δραστηριότητες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος: Κατανόηση της Πρόκλησης, Αγκαλιάζοντας την Ελπίδα

Κάθε χρόνο η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου αφιερώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε έναν δύσκολο καρκίνο: τον παγκρεατικό καρκίνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παγκρεατικού Καρκίνου αποτελεί μια αφορμή να μιλήσουμε για τη δυσκολία στην έρευνα, στη διάγνωση και θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος, ας ενωθούμε στη δέσμευσή μας να ευαισθητοποιήσουμε, να διευκολύνουμε την κατανόηση της νόσου, και να εμπνεύσουμε ελπίδα μπροστά σε μια πρόκληση στον χώρο της ογκολογίας – τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, λόγω των ελαφρών συμπτωμάτων του στα πρώιμα στάδια. Αυτή η νόσος προκαλείται στο πάγκρεας, ένα όργανο ζωτικής σημασίας για την πέψη και τον έλεγχο της σάκχαρης στο αίμα. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά σπάνιος, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λόγω της τάσης του να εξελίσσεται αθόρυβα μέχρι να φτάσει σε προηγμένο στάδιο, καθιστώντας δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση.

Στατιστικά και Πραγματικότητες:

Τα στατιστικά γύρω από τον καρκίνο του παγκρέατος είναι ενδεικτικά της δυσκολίας της νόσου. Εκτιμάται ότι το πάνω από 1000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο παγκρέατος ημερησίως, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης  παραμένουν ανάμεσα στα χαμηλότερα από όλους τους βασικούς τύπους καρκίνου. Ο δε ρυθμός εμφάνισής του αυξάνεται σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για προαγωγή της έρευνας, τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και την ενίσχυση των στρατηγικών θεραπειών.

Η Αντίληψη του Ογκολόγου:

Ως ογκολόγοι, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του καρκίνου του παγκρέατος. Η αποστολή μας είναι να ενημερώνουμε για τον καρκίνο του παγκρέατος, να καθοδηγούμε τους ασθενείς μέσα από τις επιλογές θεραπείας και να συνεργαζόμαστε με τους ερευνητές για την προώθηση της καινοτομίας. Υπάρχουν προκλήσεις, αλλά υπάρχει και η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στην κατανόηση των πολυπλοκοτήτων του καρκίνου του παγκρέατος.

Κύρια Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος:

  • Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές: Ενημέρωση για τα συμπτώματα, και για τους παράγοντες κινδύνου είναι κρίσιμα για την έγκαιρη διάγνωση που πάντα είναι ο δρόμος για καλύτερη έκβαση της νόσου. Για αυτό η άμεση επίσκεψη στον/στη παθολόγο μας όταν παρατηρούμε κάποια επίμονη αλλαγή (συμπτώματα), είναι κρίσιμη.

  • Πρόοδος στην Έρευνα: Υποστηρίζουμε και προωθούμε τη συνεχή έρευνα για τους μοριακούς μηχανισμούς, τους γενετικούς παράγοντες και τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η επένδυση στην έρευνα είναι κρίσιμη για την καλύτερη γνώση της νόσου και άρα την ανακάλυψη καινοτομιών που μπορούν να μετασχηματίσουν τα αποτελέσματα επιτρέψουν τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.
  • Υποστήριξη Ασθενούς και Φροντιστή: Ως ογκολόγοι αναγνωρίζουμε τη τον συναισθηματικό φόρτο του καρκίνου του παγκρέατος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη μιας ολιστικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και μέσα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ατόμου που νοσεί.
  • Επιλογές Υγιεινής Ζωής: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί ένα εργαλείο πρόληψης, μειώνοντας τον κίνδυνο γενικώς για νόσους. Η διακοπή του καπνίσματος, μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, είναι μερικές από τις επιλογές ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συνδέεται με την πρόληψη και την ποιότητα ζωής.
  • Συνεργασία: Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί ενωμένη ανταπόκριση. Απαιτείται συνεργασία μεταξύ ερευνητών, επαγγελματιών υγείας και ομάδων υποστήριξης για τον κοινό ανταλλαγή γνώσεων, πόρων και βέλτιστων πρακτικών. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί επιστήμονες, ασθενείς, φροντιστές.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε την εργώδη προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.) καθώς σταθερά διοργανώνουν μία από τις πιο σπουδαίες συναντήσεις ασθενών, φροντιστών, γιατρών, ερευνητών, μια συνάντηση υψίστης σημασίας για την ενημέρωση ασθενών και επιστημόνων υγείας.

Η φετινή Επιστημονική Ημερίδα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

https://www.facebook.com/skkefi/videos/576666054600795

 

Αγκαλιάζοντας την Ελπίδα:

Οι επαναστατικές εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία, τις στοχευμένες θεραπείες και την στοχευμένη ιατρική βρίσκονται στον ορίζοντα. Με την προώθηση της ευαισθητοποίησης, την υποστήριξη της έρευνας και την υποστήριξη για μια βελτιωμένη φροντίδα, μπορούμε συλλογικά να εργαστούμε προς ένα μέλλον όπου ο καρκίνος του παγκρέατος δεν θα είναι τόσο δυνατός αντίπαλος.

Ας σταθούμε μαζί, να μοιραστούμε γνώσεις και να εμπνεύσουμε ελπίδα σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος.

Νοέμβριος 2023

 

Πηγές:

ΚΕΦΙ

International Agency for Research on Cancer