Νέα & Δραστηριότητες

13 Οκτωβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού

Αγκαλιάζοντας τη Δύναμη και την Ελπίδα: Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού

Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Ενημέρωσης για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού, μια ημέρα για να ενώσουμε τις φωνές μας για αλληλεγγύη και για να ευαισθητοποιήσουμε για τον Μεταστατικό Καρκίνου Μαστού, ενάντια σε στερεότυπα και ταμπού.

Ο Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού απαιτεί μια μάχη ενάντια στον φόβο, την αβεβαιότητα. Η ενημέρωση για την πραγματικότητα της νόσου είναι ως εκ τούτου κρίσιμη για τη διαχείριση της.

Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού

Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού είναι ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί από τον μαστό σε άλλα όργανα ή σημεία του σώματος. Ο μεταστατικός καρκίνος είναι το στάδιο 4 της νόσου, δηλαδή το πιο προχωρημένο στάδιο.

Τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν, με το αίμα ή την λέμφο, σε άλλα σημεία του σώματος, όπου αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται. Οι πιο συχνές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού είναι στα οστά (σπονδυλική στήλη, πλευρές, κρανίο, λεκάνη, άκρα), στον υπεζωκότα, στους πνεύμονες και στο ήπαρ. Μπορεί όμως να υπάρξουν μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματος.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι μεταστατικός από την αρχή της διάγνωσης, είτε γιατί δεν διαγνώσθηκε εγκαίρως, είτε γιατί είναι ένας “ταχέως εξελισσόμενος καρκίνος”.

Αντιμετώπιση

Για την σωστή αντιμετώπιση του Μεταστατικού Καρκίνου του Μαστού είναι απαραίτητη η συνεργασία Ογκολόγων, Χειρουργών Μαστού, Ακτινοθεραπευτών, Παθολογανατόμων, Πυρηνικών Ιατρών και πολλών άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με την ογκολογία, αλλά και η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης των γιατρών με τις ασθενείς τους.

Αν και ο Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού δεν είναι συνήθως ιάσιμος – ακόμα τουλάχιστον – οι ασθενείς πλέον ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, χάρη στις νέες θεραπευτικές αγωγές, την εξατομίκευση της θεραπείας και την πρόοδο στις έρευνες. Ο Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού προσεγγίζεται πλέον ως χρόνια νόσος, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Υποστήριξη

Κατά την ημέρα αυτή της Ευαισθητοποίησης για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, ας εκφράσουμε την υποστήριξή μας και ας σταθούμε δίπλα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας, ακούγοντας προσεκτικά και προσφέροντας πρακτική βοήθεια, μπορούμε να κάνουμε έναν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές τους. Ας επιμείνουμε στην ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη και πόρους που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O-Hellas) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.) ένωσαν τις δυνάμεις και δημιούργησαν την Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, με όραμα να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις Ελληνίδες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Επισκεφτείτε το site: http://www.w4life.gr/home

Επιστήμη και έρευνα

Στο τεύχος 50 της έκδοσης του “The Doctor” φιλοξενήθηκε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην ογκολογία και τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το επιστημονικό αφιέρωμα επιμελήθηκε η κ. Ελένη Γαλάνη, η οποία αρθρογραφεί για τα νεότερα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και για τον ρόλο της νέας γενιάς ADC’s (συζεύγματα αντισώματος φαρμάκου).

Μεταξύ των ενδιαφερόντων άρθρων η κ. Αθηνά Χριστοπούλου u εξετάζει το ζήτημα του συχνότερου διηθητικού καρκίνου μαστού στις γυναίκες, τον ορμονεθετικό HER2 αρνητικό μεταστατικό καρκίνο μαστού κα ιτους CDK4/6 αναστολείς.

ELENI GALANI THE DOCTOR1
ATHINA CHRISTOPOULOU THE DOCTOR