Νέα & Δραστηριότητες

(Ολοκληρώθηκε) 2023 Νέο πρόγραμμα δωρεάν γονιδιακού ελέγχου για κληρονομική προδιάθεση καρκίνου μαστού – ωοθηκών. Το αποτέλεσμα της συνάντησης τέχνης και επιστήμης και της σύμπραξης W4O Hellas – ARTE.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία –W4O Hellas είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε νέο πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου για κληρονομική προδιάθεση καρκίνου μαστού – ωοθηκών

Η δυνατότητα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης τέχνης και επιστήμης με ένα κοινό σκοπό: την αλληλεγγύη. Ευχαριστούμε θερμά τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ARTE», μια ομάδα ερασιτεχνών και επαγγελματιών που ένωσαν την αγάπη τους για τέχνη και κοινωνική προσφορά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μάχη κατά του καρκίνου.

Το δωρεάν πρόγραμμα γονιδιακών ελέγχων υλοποιείται με πρωτοβουλία των μελών της ARTE και ιδίως της κ. Νατάσας Παζαΐτη που στέκεται πάντα στο πλευρό μας, με χορηγία των εσόδων της ARTE από την παράσταση «Η Θεία από το Σικάγο» που ανέβηκε 11-14 Νοεμβρίου 2022 στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών.

Η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη της ιατρικής εταιρείας Genekor Medical S.A. και της εξειδίκευσής της στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής.

 

Το πρόγραμμα W4O Hellas- ARTE

Οι διαγνωστικές εξετάσεις ογκολογικών βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2 έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από τον Νοέμβριο 2022, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ιατρικής κοινότητας, συλλόγων και ασθενών.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, υπάρχουν περιπτώσεις που παραμένουν εκτός κριτηρίων του ΕΟΠΥΥ και σε αυτές τις περιπτώσεις στοχεύει το νέο πρόγραμμα γονιδιακών ελέγχων W4O Hellas – ΑRTE σε γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.

Κριτήρια ένταξης για δωρεάν γενετικό έλεγχο του Προγράμματος W4O Hellas-ARTE

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Γυναίκες με τριπλά αρνητικό Ca μαστού, που δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ.
2. Γυναίκες που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά είναι ανασφάλιστες.
3. Γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει, αλλά έχουν τουλάχιστον 2 περιπτώσεις από την ίδια μεριά της οικογένειας, με εμπεριστατωμένη διάγνωση Ca μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος.
4. Γυναίκες των οποίων οι μητέρες τους είχαν πεθάνει από καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία , χωρίς να προλάβουν να προβούν οι ίδιες σε γονιδιακό έλεγχο.

Το Πρόγραμμα αφορά δωρεάν γονιδιακό έλεγχο για ανίχνευση μεταλλάξεων στα δύο γονίδια BRCA 1 & 2 σε συνεργασία με το πιστοποιημένο εργαστήριο μοριακής βιολογίας και γενετικής Genekor. Με το Πρόγραμμα στοχεύουμε να καλύψουμε οικονομικά το κόστος της εξέτασης, ώστε να διευκολύνουμε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις και να καθοδηγήσουν κατάλληλα γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο.

Διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα

Η ένταξη στο πρόγραμμα προϋποθέτει να έχει προηγηθεί γενετική συμβουλευτική και η διαδικασία ένταξης και ενημέρωσης της ενδιαφερόμενης είναι ευθύνη και υποχρέωση του παραπέμποντος ογκολόγου ή χειρουργού μαστού.

Η παραπομπή στο Πρόγραμμα γίνεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ογκολόγο ή χειρουργό μαστού που έχει την ευθύνη για την επιλογή του κριτηρίου ένταξης και το αποτέλεσμα της εξέτασης κοινοποιείται αποκλειστικά στον παραπέμποντα ιατρό που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης της εντασσόμενης στο Πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα: κα Γεωργία Δούκουρη, Υπ/νη Συντονισμού και Επικοινωνίας, email: w4ohellas@gmail.com, τηλ. 6980025420.