Νέα & Δραστηριότητες

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Σήμερα 11 Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, μέρα αφιερωμένη στην ανάγκη για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στα επιστημονικά πεδία. Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα αυτή, ως ημέρα αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης για την αναγκαιότητα της γεφύρωσης του χάσματος των φύλων στην επιστήμη.

Ακόμα και σήμερα, την εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι στατιστικές δείχνουν πως κάτω από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες.  Το φύλο είναι παράγοντας ανισότητας και ιδίως σε ό,τι αφορά σπουδές και καριέρα στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Όλα τα κρίσιμα πεδία και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, από την κλιματική αλλαγή έως την υγειονομική περίθαλψη, χρειάζονται όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την έρευνα τους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η κατεύθυνση των σπουδών δεν μπορεί να καθορίζεται από φύλο και στερεότυπα, αναπαράγοντας τη διαφορετικότητα των ρόλων ανδρών και γυναικών στην κοινωνία. Τα κορίτσια έχουν ισότιμη θέση σε όλα τα πεδία σπουδών. Οι γυναίκες έχουν ισότιμη θέση στην έρευνα και στην καινοτομία.

Τα παραπάνω ισχύουν και στον χώρο της υγείας. Παρά τα υψηλά ποσοστά γυναικών επαγγελματιών στο χώρο της υγείας παγκοσμίως,  εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι από το 1901 που καθιερώθηκαν τα βραβεία Νόμπελ, μόλις περίπου 20 γυναίκες έχουν βραβευτεί με το βραβείο στα πεδία STEM, έναντι 570 ανδρών!  

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία έχουμε αφιερωθεί στην ουσιαστική αρωγή της επιστήμης στη γυναίκα ασθενή με καρκίνο. Παράλληλα, όμως, στόχος του δικτύου μας είναι και η ενδυνάμωση των γυναικών στον χώρο της ογκολογίας. Και στην Ελλάδα οι έρευνες μαρτυρούν τη «γυάλινη οροφή» και πώς οι γυναίκες παραμένουν σε θέσεις μειωμένης ευθύνης στον τομέα της υγείας. Η κοινωνία χρειάζεται την επιστήμη, η επιστήμη χρειάζεται τη γυναίκα.

Για αυτό και με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση φέτος, από κοινού με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), υποστηρίζουμε την εξαιρετική παράσταση Photograph 51 και τη ζωή της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, μια ερευνήτρια σύμβολο για τη θέση της γυναίκας στην επιστήμη. H παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Θέατρο Τέχνης.

#Internationaldayofwomenandgirlsinscience #unday2023 #womenempowerement #w4ohellas #stem #womeninscience #eope

Πηγές:

Unesco, Institute of Statistics “Women in Science”:  https://uis.unesco.org/en/topic/women-science

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης «Η συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα»: https://metrics.ekt.gr/publications/541

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έρευνα «She Figures 2021»: https://metrics.ekt.gr/articles/513