Νέα & Δραστηριότητες

Επιζώντες καρκίνου: Πώς να διαχειριστείτε συναισθήματα και καταστάσεις μετά τη θεραπεία

Όταν ξεκινήσατε τις θεραπείες για τον καρκίνο είχατε σημειώσει στο ημερολόγιο την τελευταία ημέρα θεραπείας. Ήταν η ημέρα της δικής σας ελευθερίας. Και η ημέρα αυτή ήρθε, όλα πήγαν καλά αλλά… δεν αισθάνεστε έτοιμοι να επανέλθετε στην καθημερινότητά σας.

Η ιδέα ότι δεν θα βλέπετε τον ογκολόγο σας και δεν θα έχετε την καθοδήγηση της ιατρικής ομάδας που σας ανέλαβε, σας κάνει να αισθάνεστε αβεβαιότητα. Επίσης, ο φόβος της υποτροπής είναι στο μυαλό σας και σας ανησυχεί, ασχέτως ιατρικής πρόγνωσης.

Τα συναισθήματα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Εκτός από την υγεία του σώματος σας θα πρέπει να εστιάσετε και στην ψυχική σας υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Συζητήστε με το γιατρό σας το πλάνο για την παρακολούθησή σας

Ακολουθήστε πιστά τις ημερομηνίες των ιατρικών ραντεβού σας και διαγνωστικών εξετάσεων. Μην τα αποφεύγετε με καμία δικαιολογία. Ο φόβος δεν είναι σύμμαχος, αυτό πρέπει να το έχετε μάθει πλέον. Επίσης, εάν εξαιτίας της πανδημίας έχετε παραμελήσει κάποιες εξετάσεις, κλείστε ΤΩΡΑ ραντεβού.

  • Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Μην κλειδώνετε τα συναισθήματά σας σε ένα «κουτάκι» βαθιά μέσα σας με την ψευδαίσθηση ότι θα εξαφανιστούν. Μπορεί να αισθάνεστε ότι «οι άλλοι» δεν καταλαβαίνουν τι έχετε περάσει. Μιλήστε σε ανθρώπους που μπορούν να σας ακούσουν ή ακόμα καλύτερα επικοινωνήστε με υποστηρικτικές ομάδες ασθενών με καρκίνο. Το έργο τους είναι σημαντικό και υπάρχουν πολλοί σύλλογοι ασθενών σε όλη την Ελλάδα. Θα σας βοηθήσουν περισσότερο από όσο φαντάζεστε σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και σε πρακτικά θέματα. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες εδώ.

  • Φροντίστε το σώμα σας

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά. Βάλτε την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας. Αρχικά, όσο σας επιτρέπουν οι δυνάμεις σας, με ένα απλό περπάτημα. Συνεχίστε με μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ασκήσεις καθώς αναρρώνετε. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες εδώ.

  • Βρείτε δραστηριότητες που σας χαροποιούν και σας ηρεμούν

Κάθε μέρα κάνετε κάτι ευχάριστο. Αν αυτό είναι η κηπουρική, το κολύμπι, το πλέξιμο, το διάβασμα, το ψάρεμα, οι μικρο-κατασκευές, ή μία μάσκα ομορφιάς θα το επιλέξετε εσείς.

  • Ξαναβρεθείτε με τους φίλους και τις παρέες σας

Η ζωή είναι καλύτερη με φίλους κοντά μας. Αυτό τουλάχιστον το καταλάβαμε καλά στην δύσκολη εποχή της καραντίνας. Τώρα που σιγά-σιγά επανερχόμαστε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορούμε να απολαύσουμε την πολύτιμη παρέα τους. Καλέστε τους φίλους σας και ξαναβρεθείτε μαζί τους.

  • Δεν χρειάζεται να κάνετε αμέσως δουλειές που «έχουν μείνει πίσω»

Δημιουργήστε μία ρουτίνα, κάνετε μια λίστα με υποχρεώσεις και ξεκινήστε σιγά-σιγά και χωρίς άγχος με τις υποχρεώσεις σας. Όλα θα γίνουν αν οργανωθείτε σωστά και δεν αγχωθείτε.

  • Ζητήστε τη βοήθεια ειδικών εάν έχετε κατάθλιψη ή αρνητικά συναισθήματα

Συναισθήματα θλίψης, θυμού, άρνησης μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική σας υγεία. Μπορεί τα συναισθήματα αυτά να υποχωρήσουν, αλλά μπορεί και όχι. Πριν εξελιχθούν σε χρόνια κατάθλιψη, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Ο ογκολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικά για την επιτυχή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

  • Αγαπήστε το σώμα σας

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα με το σώμα σας, εάν μία χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία έχει αλλάξει κάτι στην εμφάνισή σας. Ακόμα και η αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να σας επηρεάσουν. Η αλλαγή στην εμφάνιση ​​μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση με το άλλο φύλο και στην ερωτική σας ζωή. Μιλήστε με το σύντροφό σας ανοιχτά για το πώς αισθάνεστε. Θα διαπιστώσετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το «πρόβλημα» είναι στο μυαλό σας. Αν θεωρείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε σε ειδικό επιστήμονα. Όταν αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για την εικόνα σας, θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα στις σχέσεις σας με τους άλλους.

  • Ξεκινήστε σχέδια για επιστροφή στη δουλειά

Εάν είχατε διακόψει την εργασία σας, ξεκινήστε τα σχέδια σας για επιστροφή. Συζητήστε πιθανούς εναλλακτικούς τρόπους ή ωράρια εργασίας που μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα για ένα διάστημα ή γενικότερα. Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα επανένταξης στον εργασιακό χώρο, αναζητήστε βοήθεια και τη συμβουλή ειδικών.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ