Οι W4O Hellas καλλιεργούν την απαραίτητη κουλτούρα πρόληψης εδώ και μια δεκαετία, προσφέροντας επιστημονική γνώση και προσβάσιμη ενημέρωση στην κοινωνία.
Με την ευκαιρία πρόσφατων συνεντεύξεων τους, οι παθολόγοι-ογκολόγοι Δρ. Ελένη Γαλάνη και Δρ. Έλενα Λινάρδου, συν-ιδρύτριες του δικτύου W4O-Hellas, μοιράζονται τις τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Καρκίνος του Πνεύμονα: Μια Συνεχιζόμενη Παγκόσμια Πρόκληση
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με 2.2 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις και 1.8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Στην Ελλάδα, πάνω από 7.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτή τη νόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC).
Στην Ελλάδα το 2022, εκτιμήθηκε ότι διαγνώστηκαν πάνω από 63.000 νέα περιστατικά καρκίνου στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 32.000 άτομα πέθαναν από καρκίνο. Τα τρία πιο συχνά διαγνωσμένα είδη καρκίνου στους άνδρες στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ενώ στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού έρχεται πρώτος, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του πνεύμονα.
Πηγή: ΙΗΕ
Πηγή: IARC 2024 Campaign
Παράγοντες Κινδύνου
Η πρόληψη βασίζεται κυρίως στην αποφυγή του καπνίσματος, το οποίο ευθύνεται για πάνω από το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν υψηλά, με τη χώρα να βρίσκεται πρώτη σε κατανάλωση τσιγάρων στη Δυτική Ευρώπη.
Η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου, ενώ η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Επίσης, η έκθεση σε επαγγελματικούς παράγοντες, όπως αμίαντο και ραδόνιο, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.
Προσυμπτωματικός Έλεγχος και Έγκαιρη Διάγνωση
Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) χωρίς σκιαγραφικό προτείνεται για άτομα άνω των 50 ετών με ιστορικό καπνίσματος, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο και να αυξήσει τις πιθανότητες ίασης. Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο.
Καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες
Ο καρκίνος του πνεύμονα φαίνεται να εμφανίζει διαφορές στα δύο φύλα, διαφορές στους παράγοντες κινδύνου, τον ιστολογικό τύπο, την παθοφυσιολογία, την έκβαση των θεραπευτικών χειρισμών, αλλά και την πρόγνωση. Μάλιστα, η αύξηση του καπνίσματος στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε μεταβολή των επιδημιολογικών δεδομένων. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στα καρκινογόνα του τσιγάρου και φαίνεται ότι αναπτύσσουν καρκίνο πνεύμονα μετά από λιγότερα χρόνια έκθεση σε κάπνισμα απ’ ότι οι άνδρες.
Οι γυναίκες, επίσης, συνήθως αναπτύσσουν συχνότερα αδενοκαρκίνωμα, έναν τύπο καρκίνου που εντοπίζεται σε περιφερικά τμήματα των πνευμόνων, προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως κόπωση και θωρακικό άλγος. Στους άνδρες, είναι πιο συχνός ο πλακώδης καρκίνος, ο οποίος σχετίζεται στενότερα με το κάπνισμα και προκαλεί πιο θορυβώδη συμπτώματα, όπως βήχα και δύσπνοια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρεάζουν την εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες, όπως η διαφορετική αντίδραση στα καρκινογόνα του τσιγάρου και η συχνότερη παρουσία συγκεκριμένων μεταλλάξεων. γνωρίζουμε πλέον ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν συχνότερα καρκίνο του πνεύμονα που δεν συνδέεται με το κάπνισμα. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τα γονίδια και οι ορμόνες επηρεάζουν την εμφάνιση, και πιθανώς την έκβαση, του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες.
Καινοτόμες Θεραπείες και Ελπίδα για τους Ασθενείς
Οι εξελίξεις στις στοχευμένες θεραπείες και στην ανοσοθεραπεία έχουν μεταμορφώσει την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Οι στοχευμένες θεραπείες επιτρέπουν την εξατομίκευση της θεραπείας, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη στη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παράλληλα, η ανοσοθεραπεία έχει αποδειχθεί πολύτιμη για τη βελτίωση της επιβίωσης σε προχωρημένα αλλά και πιο πρόσφατα και στα πρώιμα στάδια της νόσου. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πιθανές διαφορές στην ανταπόκριση της ανοσοθεραπείας ανάμεσα στα φύλα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Οι W4O Hellas επενδύουν στη γνώση, προστατεύοντας τη ζωή!
Πηγές:
Συνέντευξη της Δρ. Έλενας Λινάρδου
Cancer Dashboard for Greece by The Swedish Institute for Health Economics
World Health Organisation / Lung Cancer
IARC / Lung Cancer Awareness Month 2024
Επισκεφτείτε και τη σελίδα του κοινωνικού φορέα FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ημερομηνία: 11/2024