Νέα & Δραστηριότητες

Αναγόρευση της Καθηγήτριας Solange Peters σε Επίτιμη Διδάκτορα: Ηγετική Φωνή στην Ογκολογία και Πυλώνας Στήριξης των W4O Hellas

Η καθηγήτρια κ. Solange Peters, η νεότερη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO, 2020-2022) και ιδρύτρια της Επιτροπής Women for Oncology (W4O), αναγορεύτηκε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, σε επίτιμη διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής, κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέδειξε όχι μόνο την επιστημονική αίγλη της καθηγήτριας Peters αλλά και την ευαισθησία της σε ζητήματα ισότητας φύλων στον χώρο των επιστημών.

Η καθηγήτρια κ. Αμάντα Ψυρρή, συνιδρύτρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία, παρουσίασε το σπουδαίο επιστημονικό έργο της Solange Peters καθώς και την προσωπικότητά της. Τόνισε ότι οι Γυναίκες στην Ογκολογία έχουν τη χαρά και την τιμή να γνωρίζουν και τις δύο όψεις αυτής της ξεχωριστής γυναίκας, η οποία είναι αφιερωμένη στην επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση, τη φροντίδα των ασθενών, καθώς και στις ακούραστες προσπάθειές της για ισότιμη πρόσβαση στην καινοτομία και κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα. Η αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του ΕΚΠΑ είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες ογκολόγους, πολλοί από τους οποίους παρευρέθηκαν στην τελετή.

Η κ. Ψυρρή σκιαγράφησε την πορεία της Peters ως γιατρού, επιστήμονα και γυναίκας στην ογκολογία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δημοκρατικές αξίες που της ενστάλαξαν οι γονείς της και οι οποίες την καθοδηγούν στην επαγγελματική της πορεία. Για αυτές τις αξίες βραβεύτηκε το 2019 με το Bonnie J. Addario Lectureship Award από το Ίδρυμα GO2 για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, για την καινοτόμο έρευνά της και την υποστήριξή της στην προώθηση των γυναικών στην ογκολογία. Επιπλέον, η Solange Peters ως Πρόεδρος της ESMO έφερε σημαντικές αλλαγές, δημιουργώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες που κατέστησαν την ESMO κορυφαία ογκολογική εταιρεία παγκοσμίως, προωθώντας την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Η καθηγήτρια κ. Peters, εκτός από μια διακεκριμένη επιστήμονας, αποτελεί πρότυπο για τις νέες γενιές ογκολόγων, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες στην ογκολογία, με την αστείρευτη ενέργεια, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζουν το έργο της. Έχει καθοδηγήσει πολλούς Έλληνες ογκολόγους, υποστηρίζοντας ενεργά την πρωτοβουλία W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία, και συνεργαζόμενη με καθηγητές από το ΕΚΠΑ σε ογκολογικά έργα, ενώ παράλληλα συνηγορεί υπέρ της ανάδειξης Ελλήνων ογκολόγων σε ηγετικές θέσεις στην ESMO.

Η κ. Ψυρρή, υιοθετώντας τα λόγια του καθηγητή David R. Gandara, περιέγραψε την κα Peters ως ένα παράδειγμα αρετής, συνδέοντας την έννοια αυτή με την αριστεία, την ηθική ανωτερότητα και την επιδίωξη του καλού.

Η καθηγήτρια κ. Solange Peters άκουσε με συγκίνηση την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή κ. Νικόλαο Αρκαδόπουλο. Ιδιαίτερη στιγμή για εκείνη, αλλά και την πολυμελή οικογένειά της, ήταν η περιένδυσή της με την τήβεννο της Σχολής από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγήτρια κ. Παγώνα Λάγιου.

Η ομιλία της κ. Peters αντικατόπτριζε απόλυτα τα στοιχεία του έργου και του χαρακτήρα της, όπως τα παρουσίασε η καθηγήτρια κ. Ψυρρή. Ο κορμός της ομιλίας της βασίστηκε σε τέσσερις προκλήσεις: την έρευνα στον τομέα της ογκολογίας, τις πολιτικές προκλήσεις, τη σημασία της συνεργασίας, και το τι σημαίνει να είναι κανείς γιατρός σήμερα, και ειδικά γυναίκα ογκολόγος. Αυτοί οι τέσσερις άξονες ανέδειξαν τη σύνθετη και πολυπαραγοντική διάσταση της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Το πάθος της για την έρευνα στο πεδίο του καρκίνου του πνεύμονα, που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς και το ενδιαφέρον της για τον ασθενή και την ποιότητα ζωής του, ήταν εμφανή στην παρουσίασή της. Η Solange Peters , εξάλλου, εξειδικεύτηκε στους θωρακικούς όγκους, τον καρκίνο του πνεύμονα και τους όγκους του υπεζωκότα, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανακάλυψη και επικύρωση νέων βιοδεικτών, στις πολυτροπικές στρατηγικές για τον τοπικά προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και στην ανοσοθεραπεία.

Τόνισε επίσης ότι «σκελετός» της επιστήμης είναι οι συνεργασίες. Οι συνέργειες και η συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό αποτελούν το κλειδί για την πρόοδο. Η καθηγήτρια κ. Peters έθεσε τον προβληματισμό της σχετικά με τις ακαδημαϊκές έρευνες που λειτουργούν μέσα σε στενά ρυθμιστικά πλαίσια, υποστηρίζοντας την ανάγκη για μικρές, ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες που επιτρέπουν την πολυφωνία στην έρευνα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολιτικές προκλήσεις, με κύρια την οικονομική ανισότητα μεταξύ των χωρών, αλλά και τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι ανισότητες επηρεάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο. Επεσήμανε τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες και εργαλεία, τα οποία εξελίσσονται ραγδαία. Εξάλλου, η καθηγήτρια είναι, επίσης, Πρόεδρος του  International Cancer Foundation (I.C.F.), που ιδρύθηκε από την ESMO, με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος στην ογκολογική φροντίδα, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

H κ. Peters στάθηκε στη συμβολή του ESMO, το οποίο παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία και συμβουλές για την ορθή κατανομή και προτεραιοποίηση των καινοτομιών, όπως το ESMO-MCBS (European Society for Medical Oncology Magnitude of Clinical Benefit Scale), το οποίο διευκολύνει τις αποφάσεις σχετικά με την αξία των αντικαρκινικών θεραπειών, προάγει την πρόσβαση σε αυτές και μειώνει τις ανισότητες. Το ESMO-MCBS, μάλιστα, αναγνωρίστηκε το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως κριτήριο για την κατάρτιση του Καταλόγου Βασικών Φαρμάκων (WHO Essential Medicines List).

Κλείνοντας την ομιλία της, η καθηγήτρια κ. Peters έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα, όπως η έμφυλη ανισότητα στον χώρο της ογκολογίας και το υψηλό σωματικό και ψυχικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας. Αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ανησυχία του Π.Ο.Υ. για τη μείωση των υγειονομικών έως το 2030, ενώ μια μελέτη του ESMO υπογραμμίζει το φαινόμενο του burnout σε νέους ογκολόγους.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στις έμφυλες ανισότητες στον τομέα, με τις γυναίκες να υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις και να αντιμετωπίζουν ασυνείδητη μεροληψία και παρενόχληση. Η καθηγήτρια κ. Peters ανέδειξε το ερώτημα αν οι γυναίκες αναγνωρίζονται ως ισότιμες ερευνήτριες και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή αγώνα προς την ισότητα.

Με αφοσίωση στην επιστήμη, την καινοτομία και την κοινωνική ευθύνη, η καθηγήτρια Solange Peters συνεχίζει να εμπνέει όχι μόνο τους ογκολόγους αλλά και τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων, υπογραμμίζοντας την αξία της ισότητας, της συνεργασίας και της αδιάκοπης προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο στην ογκολογία και την υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως. Η στενή της συνεργασία με το W4O Hellas, και η διαρκής υποστήριξή της στις γυναίκες ογκολόγους στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της δέσμευσής της να ενισχύσει την παρουσία και τις δυνατότητες των γυναικών στον τομέα της ογκολογίας.

Ολόκληρη η τελετή στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube :